Antti ja Anniina metsästävät Marokosta vuosikymmenten ikäisiä mattoaarteita – lumoudu vintagemattojen ainutlaatuisuudesta & hanki omasi nyt
Mainos
Antti ja Anniina metsästävät Marokosta vuosikymmenten ikäisiä mattoaarteita – lumoudu vintagemattojen ainutlaatuisuudesta & hanki omasi nyt
Anniina ja Antti Maukosen perustama MADesign tuo Suomeen pieteetillä valittuja vintagemattoja, jotka sykähdyttävät sielukkuudellaan.
6.2.2023
 |
Meillä kotona -kaupat

Anniina ja Antti Maukosen rakkaus paimentolaismattoihin roihahti vuonna 2010, kun pari asui Espanjassa. Sieltä he päätyivät reissulle Marokkoon, vuokrasivat pakettiauton ja ostivat pikkukioskista kartan. Ilmastoimattomassa autossa hiki virtasi, mutta tie vei Atlasvuorten karunkauniisiin maisemiin. Vuoristossa vaikutuksen tekivät paitsi maisemat ja paikallisten berberiheimojen elämäntyyli, myös heidän valmistamansa upeat matot.

Ensimmäiset matonhakureissut Antti ja Anniina tekivät pakettiautolla. Nykyään heillä on maastokuorma-auto, johon he ovat rakentaneet minikodin. Sen ansiosta pari voi viettää Marokossa pidempiäkin aikoja. Omien etsintöjen lisäksi mattoaarteita löytyy paikallisten verkostojen avulla.

Reissukokemusten myötä Antti ja Anniina perustivat MADesignin, joka tuo Marokosta Suomeen huolella valittuja mattoja. Useat niistä ovat jopa vuosikymmeniä vanhoja. Materiaalina on käytetty vuoristossa elävien lampaiden laadukasta villaa ja joskus myös kierrätyskankaita. Ennen myyntiä vintagematot tarvittaessa restauroidaan alkuperää kunnioittaen.

– Se, että vanha esine on etsitty ja korjattu aikaa ja vaivaa säästämättä ja voidaan siten käyttää uudelleen, ei ole itsestään selvää, mutta meille se on tämän työn suola, Antti kertoo.

Eri heimojen valmistamissa matoissa on omat tunnistettavat tyylinsä, värityksensä ja symboliikkansa. Yhteistä on se, että tekijälleen ja hänen perheelleen matto on ollut paljon muutakin kuin matto: sitä on voitu käyttää peittona, petinä ja viittana, seinäkoristeena ja jopa satulana. Anniinalle ja Antille on tärkeää ostaa mattoja suoraan paikallisilta ja maksaa taidokkaasta työstä reilu korvaus.

Anniina ja Antti vinkkaavat: nämä 6 asiaa tekevät aidosta marokkolaismatosta erityisen

  • Huippulaatuinen villa. Berber-matoissa käytetään vuoristossa elävän pitkähäntäisen lampaan korkealaatuista villaa. Ominaisuuksiltaan se on erittäin lämmintä, pehmeää, hohtavaa ja kestävää. Villa myös hylkii likaa ja hajuja. Lampaat laiduntavat vapaana paimenen ohjauksessa, eikä niille ole tehty kivuliasta mulesing-käsittelyä.
  • Laadukas käsityön jälki. Kun lanka on kehrätty oikeaoppisesti käsin, kudonta on tiheää ja solmut tiukat, matosta ei irtoa häiritsevästi villaa.
  • Tekijänsä uniikki taidonnäyte. Matonkudonnan perinne on kulkenut suvuissa ja heimoissa jopa vuosituhansia. Jokainen paimentolaismatto on uniikki yksilö, jossa näkyvät niin perinteet kuin tekijänsä omat mieltymykset ja kädenjälki.
  • Vintagematon ainutlaatuisuus ja kestävyys. Vuosikymmeniä vanha paimentolaismatto on ihan eri tavalla sielukas kuin tehtaasta putkahtanut sarjatuotantoverrokkinsa. Paimentolaismatot on valmistettu huolellisesti omaan tarpeeseen ja kestämään käyttöä.
  • Monikäyttöisyys. Matot on usein tehty käännettäviksi: kuviointi näkyy sekä nukkapuolella että sileämmällä alapuolella. Kesällä mattoa on tyypillisesti pidetty sileä ja talvella nukkainen puoli ylöspäin. Kaksipuolisuus tuo iloa myös vaihtelunhaluiselle sisustajalle Suomessa. Pienemmät maton voi lisäksi ripustaa seinälle.
  • Aina muodissa ja sopii kaikkiin tyyleihin. Aito marokkolaismatto sopii niin skandinaavisen pelkistettyyn kuin runsaan värikkääseen kotiin. Erilaisia mattoja on mistä valita vaalean seesteisistä jopa neonvärisiin. Laadukas, käsintehty matto on trendikäs vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Luonnonvaalea, 60-vuotias Beni Ouarain -matto

Aitoa Beni Ouarain -heimon vintagemattoa on nykyään vaikea löytää, ja jokainen MADesignin valikoiman Beni Ouarain on erityinen – niin myös tämä arviolta 60-vuotias Velvet. Laadukkaassa ja tiheään kudotussa matossa on luonnonvalkoinen pohja sekä tummanruskea ja oranssi, Beni Ouarain -matoille tyypillinen timanttikuvio. Maton koko 195 x 330 cm.

Lilasävyinen, 40-vuotias Boujaad-matto

Boujaad-heimon mattojen alkuperä on Marrakechin ympäristön tasangoilla. Arviolta 40-vuotiaassa Slowness-matossa on Boujaad-matoille tyypilliset tähtikuviot ja vuohenlankaloimi. Taustaväri on hempeä lila, jota pinkit, vihreät ja oranssit kuviot sekä musta tehosteväri rikastavat. Maton koko 185 x 285 cm.

Syvänpunainen, 40-vuotias Beni M'Guild -matto

Keski-Atlaksen alueella valmistetut Beni M’Guild -heimon matot ovat tunnettuja korkeasta laadusta sekä intensiivisestä värityksestään. Tämäkin paksu ja jämäkkä yksilö hurmaa upean syvällä punaisen sävyllään ja monivärisillä kuvioinneillaan. Mood-matto on kooltaan 210 x 320 cm, ja sen arvioitu ikä on 40 vuotta.

Kelta-oranssi, 90-vuotias Taznakht-matto

Sahrami-matto on ehtinyt nähdä elämää usean sukupolven ajan, sillä sen arvioitu ikä on 90 vuotta. Keltaisen, oranssin ja mustan sävyinen Taznakht-heimon villamatto on kooltaan 200 x 300 cm.

Värikäs, 20-vuotias Azilal-matto

Azilal-heimon matot ovat todellisia taidemattoja! Tyypillisesti vaaleapohjaisissa matoissa on abstrakti ja monimuotoinen kuviointi. Väritys voi olla mitä tahansa mustavalkoisesta neonväreihin. Pirteä Wild-matto yhdistää villaa ja kierrätystekstiilejä. Arvioitu ikä on 20 vuotta ja koko 120 x 210 cm.

Voit tilata tässä jutussa esitellyt tuotteet omaksesi Meillä kotona -kaupoista.

Meillä kotona -kaupoista löytyy tuotteita useilta eri kauppiailta. Jos siis tilaat tuotteita useammalta myyjältä, kullakin on omat toimituskulunsa. Saman myyjän tuotteet lähetetään yksillä toimituskuluilla.

Kommentoi »