Avotakka

Muutosvalmentaja Maaretta Tukiainen Sohvaryhmä-podcastissa: "Olohuoneesta ei kannata tehdä palvontateatteria"

Muutosvalmentaja Maaretta Tukiainen Sohvaryhmä-podcastissa: "Olohuoneesta ei kannata tehdä palvontateatteria"
Mihin oikeasti tarvitset tilaa? Muutosvalmentaja, kirjailija ja sisustusarkkitehti Maaretta Tukiainen haluaa räjäyttää perinteiset käsitykset siitä, mihin olohuonetta ja muita tiloja käytetään. Hän opastaa, miten luot itsellesi ihanteellisen hyvän mielen kodin.
Julkaistu: 10.9.2021

Kodin tulisi vastata moniin tarpeisiimme. Mutta oletko miettinyt tarpeeksi, mitä tarvitset kodilta voidaksesi hyvin? Hyvän mielen koti syntyy, kun on tilat ja paikat haluamillesi asioille, yhteiselo sujuu perheessä ja koti täyttää myös psykologiset tarpeesi, kuten hiljentymisen ja itseilmaisun.

Mielikuva omasta ihannekodista alkaa muotoutua jo lapsena. Millaisessa paikassa voisit olla parhaiten oma itsesi ja onnellisimmillasi? Kun tunnistaa, mitä sisimmässään kaipaa, voi niistä aineksista lähteä soveltamaan ja rakentamaan itselleen ihannekotia.

Näistä teemoista on puhe Sohvaryhmän kolmoskauden viidennessä jaksossa, kun vieraana on muutosvalmentaja, kirjailija ja sisustusarkkitehti Maaretta Tukiainen.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Maaretta Tukiainen -jakso:

Maaretta, asut vanhassa puutalossa Helsingin Tapanilassa. Mitä koti sinulle itsellesi merkitsee?

Se on tosi tärkeä. Suhtaudun kotiini vähän kuin se olisi elävä. Taloni totta kai onkin orgaanista ainetta, koska se on vanha, hirsirunkoinen huvila. Olen asunut puolisoni kanssa täällä kohta parikymmentä vuotta. Minulle on erittäin tärkeää muun muassa, että kotini ympärillä on puutarha ja aika lähellä metsä, jonne pääsen juoksemaan ja kävelylle koiran kanssa.

Mihin kaikkiin tarpeisiin asunnon tulee vastata, että se on hyvän mielen koti?

Olennaista on lähestyä kotia omasta tarvemaailmasta ja niiden tyydyttämisen näkökulmasta. Millainen on sellainen koti, joka on juuri sinulle ja perheellesi hyvä? Erilaisiin tarpeisiin vaikuttavat asukkaan persoona, perhe ja elämäntilanne.

Perusvaatimuksia ovat puhtaus ja peseytyminen sekä ruoanlaitto. Fyysiset tarpeet ovat myös ihan toiminnallisia: Meillä täytyy olla tilaa ja paikkoja asioille, joita haluamme kotona tehdä. Meillä on kahden aikuisen ja koiran koti, joten kotonamme on esimerkiksi paljon lämpimiä soppeja Varpu-koiralle.

Psykologisia tarpeita ovat esimerkiksi levon ja yhdessäolon tarve mutta myös itseilmaisu ja merkityksellisyys, eli mennään niihin arvoihin, jotka ovat itselle tärkeitä. Jos laittaa someen kuvan uudesta hankinnastaan kotiin, se voi olla itseilmaisua ja siihen liittyvää tyydytystä, eli voi toteuttaa itseään kodin visuaalisuuden kautta.

"Aika moni haluaa urheilla tai tehdä jotain käsillään. Voisiko olohuoneesta ainakin jotain osaa käyttääkin sellaiseen?"

Entä jos perheenjäsenten tarpeet menevät ristiin: toinen soittaa musiikkia kovalla, kun toinen kaipaisikin hiljaisuutta?

Siisteys ja äänimaailma ovat ihan keskeisimpiä riidan aiheita kodeissa. Osa perheenjäsenistä voi olla jopa ääniyliherkkiä. Toiset sietävät sotkua enemmän kuin toiset. Jokaisella on oikeus kotona rauhaan, jotta voi tehdä töitä, rentoutua ja palautua.

On tärkeää sopia perheen kesken yhdessä pelisäännöistä. Käykää kotona keskustelua, mikä on itse kullekin tärkeää. Onko kaikilla joskus mahdollisuus tyydyttää kotona riittävässä määrin omia tarpeitaan? Tärkeistä asioista, kuten siisteydestä, sopiessa jokainen voi vaikka sanoa, mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, jotka tukisivat omaa hyvinvointia kodissa. Eri ihmisillä voi olla hyvin erilainen ymmärrys siitä, mitä on siisteys. Mistä asioista siisteyden tunne itselle tulee? Asioita on hyvä avata arvovapaasti, antaa tilaa kaikkien ajatuksille ja neuvotella käytännöistä.

Mitä neuvoisit miettimään, jos on aikeissa tehdä kotona remonttia?

Lähde liikkeelle pohjaratkaisusta ja tarpeiden kirjaamisesta. Useimmiten toimintojen uudelleen järjestäminen tulee pöydälle silloin, kun tapahtuu jokin muutos perherakenteessa, työssä tai opiskelussa ja arki pitää jäsentää uudelleen. Keskeinen kysymys on, mille asioille tarvitset tilaa. Aika moni kaipaa omaa tilaa hiljaisuudelle tai käsillä tekemiselle. Olen kuullut, että näinä aikoina on saunojakin muutettu nikkarointitiloiksi.

Suosittelen olohuone-käsitteen kriittistä tarkastelua. Mille tarvitaan eniten tilaa? Sillekö, että joku vieras tulee joskus pyörähtämään olohuoneessa? Aika moni haluaa urheilla tai tehdä jotain käsillään. Voisiko olohuoneesta ainakin jotain osaa käyttääkin sellaiseen? Olohuoneesta ei kannata tehdä palvontateatteria, jossa on seinän kokoinen televisio, ellei perheessä koko ajan katsota tv:tä.

Mistä tunnistaa, millainen voisi olla oma ihannekoti?

Siitä mikä intuitiivisesti viehättää. Kun näet talon tai alueen, joka herättää itsessä tunteita, että tuonne haluaisin ja tuossa on sitä jotain, pysähdy silloin kuuntelemaan itseäsi. Oman ihannekodin elementit löytyvät sieltä, mitkä asiat juuri sinua puhuttelevat. Usein se on kokoelma paloja erilaisista paikoista.

Mielikuva ihannekodista syntyy aika alitajuisesti, emmekä tule aina tiedostaneeksi, mistä se on muodostunut. Itse olen asunut lapsuuteni isossa, korkeakattoisessa talossa metsänreunassa. Omakotitalo ja metsä ovat minulle edelleen tosi tärkeitä. Korkea katto ja kaakeliuuni ovat olleet valintoja, jotka ovat toistuneet elämäni kodeissa.

Tee näitä tiedostamattomia asioita näkyvästi. Luo visuaalinen ideakartta tai kollaasi tai hahmota analyyttisesti sanojen kautta ajatuskartta, jonka keskellä kirjoitat ’unelmakoti’ ja sen ympärille, mitä asioita siihen liittyy. Voit myös pohtia kaverille, millaisessa paikassa voisit hyvin, ja nauhoittaa sen muistiin.

Kuva Petra Veikkola

1 kommentti