Unelmien Talo&Koti

Käytettyä, kierrätettyä ja sopivasti kulunutta! Teijan ja Hessun kirjavasta mökistä kuoriutui unelmien merenrantahuvila

Käytettyä, kierrätettyä ja sopivasti kulunutta! Teijan ja Hessun kirjavasta mökistä kuoriutui unelmien merenrantahuvila
Teija Leino ja Hessu Eriksson raivasivat risukkoisen mökkitontin avaraksi ja remontoivat vanhaan kirjavaan taloon rauhan. Vuosien unelmoinnin jälkeen heillä on nyt oma kotisatama meren äärellä Porin Lyttylässä.
Julkaistu: 7.9.2020
Kuistin seinät olivat aiemmin vaaleanpunaiset ja lattia sininen. Remontiksi riitti pintojen maalaus valkoiseksi. Aamuisin mökkiläiset loikoilevat Tori.fistä hankitulla puusohvalla ja nauttivat kahvia auringonpaisteessa.
Kuistille paistaa aurinko heti aamusta alkaen, ja siksi se on varsinkin kesällä todella lämmin paikka. Edelliset asukkaat olivat jättäneet mökkiin monia kauniita kalusteita, kuten siron pinnatuolin ja pikkupöydän.

Työmaa, se olisi kyllä melkoinen. Autolla ei päässyt kunnolla perille, tontti oli täynnä risukkoa ja ranta kasvanut umpeen. Sisällä talossa lattiat olivat siniset, kaapinovet keltaiset ja kuisti vaaleanpunainen.

Kaksikerroksisen huvilatyylisen hirsitalon tunnelmassa oli kuitenkin jotakin erityistä. Sitä paitsi Teija Leino ja Hessu Eriksson olivat mökkeilleet lähistöllä jo kahtena kesänä, ja Teija oli ihastellut juuri tätä taloa jo monta vuotta. Olisiko aika nyt vihdoin oikea oman mökin hankkimiselle?

– Mietimme, että olisi kiva saada satamapaikka Hessun kalastusharrastukselle. Kaikesta huolimatta halusimme tänne. Meidän onneksemme hintapyyntö tippui aika roimasti, ja teimme kaupat. Se oli todellinen onnenpäivä!, Teija kertoo.

Mökin remontissa uusimme lattian ja puhkoimme seiniä. Teimme kaiken vanhaa taloa kunnioittaen.
Rakennuksen meren puoleinen julkisivu viimeisteltiin ammattioppilaitoksessa teetetyllä näyttävällä katoksella.
Keittiö on vähän turhan ahdas, mutta sillä pärjää. Teijan enolta saatu Porin Matti lämmittää, ja kaasuhella kypsentää. Keittiöstä avautuvat pariovet merelle.
Mökin värimaailma on maanläheinen, mutta hedelmät ja juurekset tarjoavat värejä. Kokkailu on tärkeä mökkipuuha. Kasvisten kaveriksi valmistuu usein loimutettua kalaa.
Aiemmin keittiön paikalla oli sauna. Ovi jätettiin paikoilleen kaiken varalta. Se on päällystetty mökiltä löytyneillä vanhoilla sanomalehdillä.

Siitä alkoi Törmäkarin muodonmuutos Teijan ja Hessun unelmahuvilaksi. Pariskunta aloitti raivaamalla kasvustoa tontilta, niin mökki saatiin esiin piilostaan. Eniten rahaa ja aikaa kului rannan ruoppaukseen, jotta sinne pääsee veneellä sujuvasti. Sisällä talossa Teija ja Hessu puhkoivat seiniä selkeyttääkseen sokkeloista pohjaa ja rauhoittivat värikkäät seinäpinnat ajattoman vaaleiksi.

– Emme tehneet mitään hätiköiden. Kaiken raivaamisen jälkeen olen ottanut kallioita pihasta esiin ja tehnyt metsäpolkuja. Luonto on minulle rakas, ja sitä on syytä kunnioittaa, Teija sanoo.

Keittiöstä on nykyään käynti makuuhuoneeseen. Aiemmin tässä kohtaa ei ollut oviaukkoa, vaan tilaan kierrettiin kuistin kautta. Teija ja Hessu kuorivat pinkopahvien alta esille kauniisti patinoituneet hirsiseinät.
Teijalla on ilmiömäinen kyky luoda kauneutta ympärilleen. Hän on mestari tekemään asetelmia ja kattauksia.
Remontin aikaan pari nukkui tämän huoneen lattialla. Nyt siellä on Tori.fistä ostettu rautasänky. Pitsipeiton on virkannut Teijan äiti. Ikkunasta siintää meri.
Mökin tekstiilit on joko tehty itse tai hankittu käytettyinä. Yksityiskohdat on harkittu tarkkaan, mutta kokonaisuus on silti huolettoman rento.
Rakastan ja kunnioitan vanhaa. Maalaisromantiikka sopii minulle, ja olen sisustanut kotinikin samaan tyyliin.
Mökin tunnelma on maalaisromanttinen. Sisustuksessa näkyy Teijan kädenjälki. Hänestä on mukavaa keksiä vanhoille esineille uutta käyttöä. Kakkuvuoat ovat päätyneet koristeiksi.
Makuuhuoneen kiinteät komerot maalattiin valkoisiksi, koska kirkkaankeltainen ei sopinut pehmeään värimaailmaan. Yhdessä kaapissa säilytetään kuivia ruokatarvikkeita.

Vaikka työtä oli paljon, Teija ja Hessu halusivat asettua mökilleen saman tien. Se tarkoitti aluksi asumista pelkässä makuuhuoneessa.

– Halusimme heti veden ääreen, eivätkä olosuhteet haitanneet meitä. Pesimme itsemme ulkona padassa, ja naapurit käskivät meidät välillä saunaan pesulle, Teija muistaa nauraen.

Kuistin naulakko maalattiin vaaleanpunaiseksi entisten aikojen muistoksi. Vihreä ovi on puretusta aitasta. Sieltä löytyivät myös koristeeksi päätyneet kengät.
Kesäkeittiössä kokkailu sujuu jouhevasti. Laavumainen tila on käytössä päivittäin viileille syyskeleille saakka.

Nyt mökillä kelpaa ihastella omaa kädenjälkeä. Pari on sisustanut löydöillään kirpputoreilta ja myyjäisistä. He ovat ottaneet käyttöön myös edellisten asukkaiden vanhoja kalusteita.

– Teen itse paljon käsilläni tyynyliinoista verhoihin. Myös työkalut pysyvät hyvin käsissäni, Teija sanoo.

Kotisatamasta on hyvä lähteä vetouistelemaan. Teija kertoo, että Hessu on opettanut hänet pitämään kalastamisesta.

– Se on mukavaa puuhaa: toivoa saalista ja nauttia samalla merellä olemisesta. Meillä on aina eväät, ja reissu kestää tuntikausia.

Sauna sijaitsee mäenkumpareella hieman kauempana rannasta kuin mökki.
Lauteilta näkee merelle. Ennen kuin saunaan saatiin juokseva vesi, pesuvesi piti lämmittää rannalla padassa.
Kaunis mökki heräsi eloon viimeistään silloin, kun meren puolelta kaadettiin suuria koivuja ja raivattiin risukkoa. Terassi lisää käyttömukavuutta. Siitä avautuu merimaisema koko komeudessaan. Uimaan pulahdetaan laiturinnokasta, sillä ranta on kovin kivikkoinen. Vene on kalastavilla mökkeilijöillä ahkerassa käytössä. Yhteinen intohimo on lähteä kahdestaan meren apajille.
3 kommenttia