Kotivinkki

Maailmanmatkaaja-joogaopen kodissa seinätkin ovat täynnä tarinoita: "Äidiltäni opin, että koti on maailman tärkein paikka"

Maailmanmatkaaja-joogaopen kodissa seinätkin ovat täynnä tarinoita: "Äidiltäni opin, että koti on maailman tärkein paikka"
Inkan ja Oulan kodissa näkyvät ulkomailla vietetyt vuodet. Edellisen asukkaan remontti oli niin onnistunut, että asukkaat kantoivat tyytyväisenä tavaransa vain sisään.
Julkaistu 31.1.2018
Valmistujaislahjaksi saadussa Anu Penttisen taideteoksessa Inkan elämä on jaettu neljään osioon: Perun Machu Picchuun, jossa maailmanympärysmatkalla olleet vanhemmat keksivät hänelle nimen, Lontoon karttaan, tila­teokseen, joka kuvastaa Inkan uraa ja lootuksen­kukkaan, jolla on kyky kasvaa haastavissa olo­suhteissa.
Runsas värien käyttö ja uusien sekä vanhojen huonekalujen yhdistely sujuu mallikkaasti ammatikseen tiloja suunnittelevalta Inkalta. Koti ei saa hänestä olla näyttelytila.
Inka tekee työkseen tila­suunnittelua ja ohjaa iltaisin ja viikon­loppuisin joogaa lapsille.

Miten päädyit asumaan tähän kotiin?

Lähdin nuorena maailmalle. Opiskelin lukion jälkeen tilasuunnittelua Isossa-Britanniassa. Useiden Lontoossa vietettyjen vuosien jälkeen palasin takaisin Suomeen. Viehätyin Helsingin Punavuoren värikkään idyllisestä ilmapiiristä, ja lopulta hankin tämän kodin ensimmäiseksi omistusasunnoksi. Nyt olen viihtynyt täällä jo neljä vuotta.

Olen kotoisin Espoosta, ja olen viettänyt monet lapsuuteni kesät purjeveneellä. Siksi koti lähellä merta tuntui juuri minulle sopivalta.

Mihin ihastuit tässä asunnossa?

Elämässä ehdottoman tärkeää on valo. Myös tässä kodissa valo oli se, johon ensimmäisenä ihastuin. Minua viehättivät sijainti ylimmässä kerroksessa, etelään avautuvat ikkunat, kauniit lankkulattiat, upeasti valitut kaakelipinnat ja tarkoin harkitut yksityiskohdat, kuten valonkatkaisijat. Myös rättipatteri ja kalkkikivipintaiset seinät istuivat makuuni.

Oletko tehnyt remonttia?

Minun ei ole tarvinnut. Asunnon kaksi huonetta ja avokeittiö oli hiljattain uusittu minulle mieluisalla tavalla. Voisi ajatella, että tilasuunnittelijalle vastavalmistunut remontti ei olisi maailman miellyttävin ratkaisu, mutta minulle se sopi. Oli helppoa vain muuttaa sisään.

Ennen edellisen asukkaan tekemää remonttia asunnon huonejako oli täysin erilainen. Nykyisessä vaatehuoneessa oli keittokomero, ja olohuone oli jaettu väliseinällä makuu­huoneeksi ja oleskelutilaksi. Remontissa olohuone-keittiö-tila oli jaettu toimivasti. Avara avokeittiö on ihanteellinen meille, paljon kokkaavalle pariskunnalle, ja kaiken lisäksi keittiön kaakelointi on upea.

Avaran avokeittiön kaakelointi on Marcel Wandersin suunnittelemaa IRIS-kaakelia. Inkasta se tekee keittiöstä viimeistellyn ja kodikkaan.
Keittiö on edellisen asukkaan remontoima, ja Inka piti siitä sellaisenaan.

Millainen sisustaja olet?

Arvostan laadukkaita materiaaleja, persoonallisuutta, viihtyvyyttä ja ennen kaikkea sitä, että koti näyttää minulta. Rakastan tarinoita ja kerroksellisuutta, ja tästä syystä kodissani on paljon perheeni vanhoja tavaroita. Eletty elämä saa näkyä niin tunnelmassa kuin esineissäkin.

Millaisia huonekaluja kodissasi on?

Tavaroiden kierrättäminen on minulle tärkeää eettisistä syistä ja myös siksi, etten halua jumittua liikaa menneeseen elämään vaan liikkua eteenpäin. Olen saanut monta huonekalua perintönä isovanhemmiltani ja vanhemmiltani. Monia esineitä olemme tuoneet mukanamme matkoilta muun muassa Meksikosta, Kolumbiasta ja Perusta.

Olohuoneen kulmasohva on kotimme mukavin paikka, ja vietämme sillä eniten aikaa. Iltaisin kaivamme läppärit esille ja valmistelemme seuraavan päivän töitä. Ja aamuisin käperrymme sen kulmiin syömään aamupalaa.

Viidennen kerroksen valoisa koti on sisustettu rakkailla huonekaluilla ja perheeltä saaduilla tauluilla. Sohvan jätti paikoilleen edellinen asukas ja sininen nojatuoli on saatu lapsuudenystävän vanhemmilta.

Mikä on kotisi tärkein esine?

Äitini isoäidin vanha valkoinen naispatsas sekä perheeltäni syntymäpäivä- ja valmistujaislahjaksi saatu Anu Penttisen tilaustyönä valmistama keramiikkatyö. Siinä elämäni on jaettuna neljään minulle tärkeään osioon. Lisäksi minulla on rakkaita tauluja, jotka olen saanut isältäni. Jokaiseen niistä kätkeytyy henkilökohtainen muisto tai merkitys. Katson tauluja usein ja koen, että ne yhdistävät meitä.

Millaista on arkesi?

Olen asunut yhdessä Oulan kanssa lokakuusta 2016. Aamut ovat meille päivän parasta aikaa, ja omista melko hektisistä aikatauluistamme huolimatta syömme aamupalan aina yhdessä. Se on hyvä alku päivälle. Me myös joogaamme kotona. Jooga ja muutenkin liikkuva, terveellinen elämäntapa pitävät meidät energisinä.

Päivätyönäni teen tilasuunnittelua. Lisäksi pidän lasten joogatunteja iltaisin ja viikonloppuisin omassa pienstudiossani Inkan Arkissa. Keskitymme leikin kautta kehon luonnolliseen liikkeeseen, koordinaatioon, hauskuuteen sekä mielen ja kehon rauhoittamiseen.

Mokosta hankittuun kaappiin on kasattu kirkkaanvärisiä treeni­housuja. Inkan illat ja viikonloput koostuvat lasten joogatunneista, joita hän pitää omassa pienstudiossaan Inkan Arkissa. Kaunis patsas on Hiiru-mummin, Inkan isoisoäidin, perintöä.
Makuuhuoneen ikkunalla roikkuu Inkan siskonpojan Juliuksen taiteilema unisieppari. Kuuma­ilmapallo on Inkan äidin syntymäpäivä­lahja Inkan isälle.
Inka oli nuorena maajoukkuevoimistelija. Loukkaantumisen jälkeen hänellä oli liikunnasta pitkä tauko, kunnes hän löysi joogan.
Olohuoneen ja makuuhuoneen välinen tila on jaettu puisella liukuovella. Ikoni on Inkan vanhempien yhteinen matkamuisto Napolista, äidin 50-vuotismatkalta.

Mitä koti merkitsee sinulle?

Matkustaminen on intohimoni, ja olen asunut lähes kymmenen vuotta elämästäni ulkomailla. Lisäksi työprojektit ovat vieneet minut muun muassa Nepaliin, Kolumbiaan ja Washingtoniin. Kaikkien matkustuskilometrien ja työrupeamien jälkeen kotiin on aina ihana tulla. Äidiltäni opin, että koti on maailman tärkein paikka. Siellä rakastetaan, ja sinne on aina tervetullut sellaisena kuin on. Nyt koti tuntuu vieläkin tärkeämmältä, kun saan jakaa sen Oulan kanssa.

2 kommenttia