Lyhytvartiset kirjoneulesukat ovat kotitöppöset parhaasta päästä – katso ohje ja neulo sukat itse
Tee itse
Lyhytvartiset kirjoneulesukat ovat kotitöppöset parhaasta päästä – katso ohje ja neulo sukat itse
Lyhytvartisia kirjoneulesukkia koristavat kauniit kukkakuviot ja veikeät raidat. Lankajuoksujen ansiosta sukat ovat kauttaaltaan ihanan paksut ja lämpimät.
Julkaistu 3.2.2020
Kotivinkki

Koko: 38–39

Lyhytvartiset kirjoneulesukat – tarvikkeet:

 • Novita Nalle -lankaa 50 g värissä valkoinen (011) ja 50 g värissä noki (099)
 • sukkapuikot nro 3 tai käsialan mukaan.

Mallineuleet:

Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 o, 1 n* ja toista *–*. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein. Kirjoneule suljettuna neuleena: neulo sileää neuletta suljettuna neuleena ruutupiirroksen mukaan.

Tiheys:

27 s ja 29 krs kirjoneuletta = 10 cm

Raidalllinen pohja ja kukkakuviot muodostavat hauskan kontrastin.
Lyhytvartisten kirjoneulesukkien mallipiirros.

Lyhytvartiset kirjoneulesukat neulotaan näin:

 1. Luo noen värisellä langalla sukkapuikoille 60 s ja jaa s:t neljälle puikolle, 15 s puikolleen. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 2 krs. Neulo noen värisellä langalla vielä 1 krs oikein ja lisää samalla jokaiselle puikolle 1 s = 64 s.
 2. Aloita varren kirjoneule seuraavasti: neulo *1 s valkoisella, 1 s noella*, toista *–* kerros loppuun. Neulo kirjoneuletta ja neulo jatkossa valkoiset s:t valkoisella ja noen väriset s:t noella.
 3. Kun olet neulonut kirjoneuletta 14 krs, neulo kantalappua varten I puikon s:t kirjoneuleella IV puikolle = 32 s. Katkaise valkoinen lanka ja neulo kantalappu noen värisellä langalla. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ, nosta 1 s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin ja kavenna samalla tasavälein 2 s = 30 s.
 4. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule: 1. krs: *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *–* vielä 14 kertaa. Käännä työ. 2. krs: nosta 1 s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. Toista kerrokset 1–2 yhteensä 14 kertaa (= 28 krs).
 5. Aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 11 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 10 s ja tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 10 s. Kun sivu-s:t loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle 5 s ja 5 s. Neulo oikeanpuoleiset 5 s oikein. Olet nyt kantalapun keskellä, kerroksen vaihtumiskohdassa.
 6. Ota työhön mukaan valkoinen lanka ja jatka kirjoneuletta ruutupiirroksen 1. kerrokselta. Poimi ensin I puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo ruutupiirroksen mukaisesti kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen oikein. Neulo II ja III puikon s:illa kirjoneuletta ja kavenna samalla ruutupiirrokseen merkityssä kohdassa 1 s. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 13 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein IV puikolle. Työssä on nyt 70 s.
 7. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–14. Kerroksilla 2, 4, 6 ja 8 kaventuu I ja IV puikolta aina 1 s ja työssä on näiden kiilakavennusten jälkeen 62 s (I puikolla 16 s, II puikolla 16 s, III puikolla 15 s ja IV puikolla 15 s).
 8. Jatka jalan alla puikoilla I ja IV kirjoneuletta neulomalla valkoiset s:t valkoisella ja noen väriset s:t noella. Jatka jalan päällä II ja III puikolla kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan ja toista jatkossa ruutupiirroksen kerroksia 15–28.
 9. Kun pohjan pituus on noin 18 cm tai pikkuvarvas peittyy, aloita kärkikavennukset nauhakavennuksina ja neulo edelleen kirjoneuletta. Neulo I puikon lopussa 2 s oikein yhteen valkoisella ja neulo 1 o noella. Neulo II puikon alussa 1 o valkoisella ja tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) noella. Neulo III puikon lopussa 2 s oikein yhteen noella ja neulo 1 o valkoisella. Neulo IV puikon alussa 1 o noella ja tee ylivetokavennus valkoisella. Neulo välikerroksilla kavennusten välissä olevat silmukat ja kavennuksesta jääneet s:t aina sillä värillä, minkä värisiä ne ovat. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes I puikolla on jäljellä 9 s. Tee sitten kavennukset joka krs, kunnes työssä on jäljellä 10 s. Katkaise langat. Pujota noen värinen lanka neulalla loppujen s:iden läpi. Kiristä reikä umpeen ja päättele.
 10. Neulo toinen sukka samoin ja lopuksi höyrytä valmiit sukat kevyesti.
Mustavalkoisten pikkusukkien varret voi pitää suorina tai rullalla.

Ohjetiedustelut: ohjetiedustelut@novita.fi tai 040 178 2266 ma ja ke 10-14. Lankatiedustelut: novita.lankapalvelu@novita.fi tai www.novitaknits.fi.

1 kommentti