Luumupuun istutus
Piha ja puutarha
Luumupuun istutus
Jos haluat pikkupihalle kukkivan puun, valitse luumu. Siro luumupuu ilahduttaa kukinnallaan ja antaa herkullisia hedelmiä.
Julkaistu 17.12.2013
Viherpiha

Varmista tainta valitessasi, että lajike on talvenkestävä omalla kasvuvyöhykkeelläsi. Monet luumuja kriikunalajikkeet ovat itsepölytteisiä, mutta useimmat hyötyvät kuitenkin ristipölytyksestä.

Hyvä taimi on suorarunkoinen, ja siinä on eri suuntaan kasvavia oksia. Oksakulmat ovat avoimet. Kuoressa ei saa olla pakkasen, tuulen tai liian lämmön aiheuttamia vaurioita.

Näin istutat luumupuun

1. Valitse kasvupaikaksi aurinkoinen, lämmin ja suojaisa, hyvin ojitettu paikka. Kaiva noin 50 sentin syvyinen kuoppa.
2. Astiataimia voi istuttaa keväästä syksyyn. Jos juuret ovat kiertyneet ruukun myötäisesti, voit oikoa niitä varovasti.
3. Levitä kuopan pohjalle multaa sen verran, että juuripaakun yläreuna nousee vähintään ympäröivän maan tasalle. Jos maa on savista tai alavaa, kannattaa istutusalusta muotoilla hieman ympäristöä korkeammaksi kummuksi. Kastele taimi ennen kuopan täyttöä.
4. Täytä istutuskuoppa alkuperäisellä mullalla, jos maa on multavaa, tai sekoita siihen uutta multaa.
5. Muotoile taimen ympärille loiva kastelusyvennys, jotta vesi ei valu pois. Kastele kerran viikossa kunnolla, niin maa kastuu läpikotaisin. Kitke rikkakasvit istutusalueelta. Estä nurmikon leviäminen mullokselle, sillä nurmiheinät kuluttavat runsaasti vettä ja ravinteita. Puun alle voit istuttaa yksivuotisia kukkia, perennoja tai maanpeitekasveja.

Lue lisää:

Kommentoi »