Hurjan kuuloinen luulasi on keräilyhitti, joka tuntuu lasilta mutta näyttää posliinilta
Totta vai tarua, luulasi todella tehdään luista ja maitolasiin käytetään maitoa? Näin erotat läpinäkymättömät tai läpikuultavat valkoiset lasit toisistaan.
Valkoinen lasi, opaalilasi, opaliini, maitolasi, luulasi. Ne ovat kaikki läpinäkymätöntä tai läpikuultavaa valkoista lasia, mutta miten ne eroavat toisistaan? Opaalilasissa yhtenä ainesosana on esimerkiksi fosfaattia, joka hajottaa valon suoran kulun ja muuttaa kirkkaan lasin sameaksi. Valkoista opaalilasia käytetään paljon valaisinkuvuissa.
Valkoista lasia kutsutaan myös maitolasiksi, sillä opaalilasia värjäämällä saadaan maitomaisia sävyjä. Sen valmistamiseen ei kuitenkaan käytetä maitoa. Luulasin valmistuksessa tarvittava fosfaatti on sen sijaan peräisin tuotantoeläinten luista saatavasta luutuhkasta. Nämä astiat eivät siis sovellu vegaaneille. Luulasia on käytetty esimerkiksi vanhoissa apteekkipulloissa.
Luulasia, opaalia ja opaliinia voi olla vaikea erottaa toisistaan, mutta tunnistaminen onnistuu valoa vasten katsomalla. Jos valkoisessa lasissa tai sen reunassa näkyy oranssinkellertävä sävy, kyseessä on luulasi. Läpinäkyvä, aavistuksen sinertävään vivahtava lasi on opaliinia. Opaalilasi pysyy valossakin valkoisena.
Suomessa Riihimäen Lasi valmisti luulasituotteita, mutta ne ovat melko harvinaisia. Yhdysvaltalaisten valmistajien luulasiesineitä on enemmän, ja niitä on kulkeutunut meillekin.
