Unelmien Talo&Koti

Susannan veikeässä kodissa viihtyvät retrokuosit, lapset ja kissat – "Talo on aivan näköiseni, kun olen tällainen luonnonlapsi"

Susannan veikeässä kodissa viihtyvät retrokuosit, lapset ja kissat – "Talo on aivan näköiseni, kun olen tällainen luonnonlapsi"
Susanna asui kerrostalossa mutta totesi pian, että sinne eivät sopineet sen enempää hänen huonekalunsa kuin perheensäkään. Unelmien koti löytyi lopulta yhden puhelinsoiton päästä.
Julkaistu: 25.6.2020
Jo eteisessä voi tuntea, että täällä asuu rohkea ja iloinen perhe, joka rakastaa värejä. Jyrkkiä portaita kiivetään yläkerran lastenhuoneisiin. Linnea näyttää mallia. Portaat ovat talon alkuperäiset väritystä myöten. Räsymatot lämmittävät viileää eteistä.
”Eräänä päivänä tätini soitti yllättäen ja kysyi, haluaisinko vuokrata hänen miehensä tyhjilleen jääneen kotitilan. Kyllä! Se oli meille unelmien täyttymys”, Susanna kertoo. Nyt perhe on asunut talossa kolme vuotta. Susanna rakastaa iloista keittiötään, joka on rakennettu eriparisista kaapeista. Keltainen kaapisto ja retrokuosinen välitila ovat talon alkuperäiset. Ikkunan edessä roikkuva valaisin on kirppislöytö.
Högforsin pikkuhella lämmittää talvisin keittiön, ja Susanna laittaa sillä myös ruokaa. Hella on Leena-ystävältä, joka laittoi viestin: ”Minulla on täällä kolme hellaa, enkä tarvitse kuin yhden. Tule hakemaan!” Retrokipot ovat kirppislöytöjä.
Susannan ystävän Leena Rengon ihana maalaus soittaa yhteistä säveltä herkkuväreillä maalattujen tuolien kanssa. Pirtinpöytä on ollut talossa vuosikymmeniä, kattovalaisin on kirppislöytö. Susanna tykkää vaatimattomasta elämäntavasta. ”Minulle on sanottu, että talo on aivan näköiseni, kun olen tällainen luonnonlapsi. Olen ehdottomasti samaa mieltä!”
Tilavassa tuvassa sekä syödään että oleillaan. Hyllyllä on kirppismaatuskoja ja -kukkopillejä. Arkku on Susannan vanhempien häälahja 1970-luvulta. Talo oli ollut vuosia remontoimatta. Täti ja tädin puoliso ottivat remontista täyden vastuun. ”Täti soitti aina välillä, minkä väriset seinät haluan mihinkin huoneeseen. He olisivat maalanneet ne vaikka punaisiksi, jos olisin halunnut. Toki autoin, minkä pystyin.”
Liinavaatekaappi on pelastettu ystävän suvun vanhasta talosta. Siinä säilytetään lasten piirustuksia, askarteluja ja muita aarteita. Kana-aiheinen juliste muistuttaa Susannaa ajasta, jolloin hänellä oli 35 kanaa. Haaveissa olisi hankkia kanoja joskus uudelleen. Sohva on Ikeasta, tupakkapöytä isovanhemmilta. Keltainen Mariskooli on talon entisen asukkaan peruja.
Yöpöytä on Susannan isän kirppislöytö vuosien takaa. Se on aiemmin ollut isoäidin kotona. Yöpöydän pari toisella puolella sänkyä odottaa vielä maalia. Kattovalaisin ja Susannan turkoosiksi maalaama penkki ovat Ikeasta.
Turkoosissa makuukamarissa on mukavan hämyinen tunnelma. Ruusuinen pussilakana on kirppikseltä. Susanna keräilee vanhoja lakanoita, koska ne ovat hänestä kauniimpia ja kestävämpiä kuin uudet. Tikkaat ovat Ellokselta. Lasimaljakon sisällä oleva valosarja toimii yövalona.
Susanna rakastaa värikästä lasia ja ostaa sitä kirpputorilta, kun oikein ihanaa tulee vastaan. Peilistä näkyvä kello korvaa toistaiseksi haaveiden vanhan vetokellon. Kellon soittomekanismia on kerrostaloaikoina yritetty vaimentaa, ja Susanna vitsailee kellon nyt kuulostavan aivan cd-levynvaihtajalta.
Linnean nuket kulkevat mukana kaikkialle. Tilkkutäkki on Susannan ompelema. Sänky on vanha ja valmiiksi täydellisen värinen, isoisän vanha tuoli maalattiin samaan sävyyn. Nettikaupasta ostettu valaisin tekee ihania kuvioita kattoon pimeällä. Katos on eBaysta. Sievä retrotapetti on talon alkuperäinen ja sai jäädä molempien lastenhuoneiden seinille, vaikka pinkopahvit sen alla vähän kupruilevatkin.
Susannalla on kaapillinen iloisia retrokankaita, joista hän ompelee aina ajan salliessa kaunista kotiin. Tilkkutäkeissä voi hänen mielestään yhdistellä rohkeasti värejä ja kuoseja. ”Rakastan tilkkutäkkejä – niinpä olen päätynyt yhdistelemään värejä samalla idealla myös sisustuksessa. Lempivärejäni ovat pinkki, mintunvihreä ja keltainen.”
Arttur on kiivennyt kerrossängyn yläpedille. Samassa sängyssä on Susannakin nukkunut lapsena. Hänestä on tärkeää, että lapset ovat saaneet olla mukana vaikuttamassa huoneittensa sisustukseen. Arttur on tehnyt keppihevosen ja nimikyltin koulussa.
Osa vintin portaista on saanut kasvojenkohotuksen ystävän rempasta ylijääneen tapetin avulla.
Talossa säilyneet aidot materiaalit ja tunnelma ovat Susannalle tärkeitä. Eteisen sormipaneeli ja ovi on maalattu yhdellä lempiväreistä. Täkit ovat kirppislöytöjä. Vanha peili oli talossa ennestään. Susannalla on sylissään Kyllikki-kissa, joka tuntee myös nimen Tyylevi isompi. Perheen ystävät kutsuvat molempia kissoja Tyyleviksi, koska heistä on vaikea muistaa, kumpi on kumpi. Linneaa sekaannus huvittaa.

Katso lisää kuvia Susannan Instagram-tililtä: @suskunen.

1 kommentti