Hohtavan valkoisia lumihiutaleita! Talven kauneimmat villasukat viimeistellään virkatuilla tähdillä – katso ohje ja neulo omasi

Hohtavan valkoisia lumihiutaleita! Talven kauneimmat villasukat viimeistellään virkatuilla tähdillä – katso ohje ja neulo omasi
Lumihiutalesukat ovat täydellinen lahja pukinkonttiin! Pitkät kirjoneulesukat saavat viimeisen silauksen virkaten. Nauhakavennusten ansiosta kuvio jatkuu pitkälle kärkeen asti.
Julkaistu 15.11.2021

Koko: 38.

Lumihiutalesukat – tarvikkeet:

  • Novita Nalle -lankaa seuraavasti: 150 g sävyä kivi (043) vajaa 100 g sävyä valkoinen (011) hieman sävyä apila (506)
  • sukkapuikot nro 3 tai käsialan mukaan
  • virkkuukoukku 3,5.

Mallineuleet:

Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *–*.

Kirjoneule suljettuna neuleena: neulo sileää neuletta ruutupiirroksen mukaan. Huom. Kohdissa, joissa kuvion leveys on 6 s tai enemmän, sido nurjalla kulkeva lanka kiertämällä langat toistensa ympäri työn nurjalla puolella. Tee sidonnat eri kohdissa, etteivät ne osu samaan silmukkaväliin peräkkäisillä kerroksilla.

Tiheys: 25 s kirjoneuletta = 10 cm.

Lumihiutalesukat neulotaan näin

1. Luo vartta varten kivenvärisellä langalla 80 s ja jaa silmukat neljälle puikolle: I puikolle 24 s, II ja III puikolle 16 s ja IV puikolle 24 s. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta 3 cm ja neulo vielä 1 krs oikein.

2. Ota työhön apilanvärinen lanka ja neulo 1 krs oikein. Neulo sitten vuorotellen 1 s oikein apilalla ja 1 s oikein kivellä. Neulo vielä toinen kerros samoin.

Ruutupiirros 1. Voit ladata kaaviot myös pdf-tiedostona ohjeen lopusta.

3. Aloita kirjoneule I ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja neulo 80 s:n kuvio. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–74. Kavenna kerroksilla 17, 22, 27, 32, 37, 42, 47, 52, 57 ja 62 aina 2 s tekemällä kerroksen alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulomalla kerroksen lopussa 2 s oikein yhteen. Työssä on kavennusten jälkeen 60 s (I puikolla 14 s, II ja III puikolla 16 s ja IV puikolla 14 s).

4. Aloita kantalappu neulomalla I puikon silmukat oikein kivenvärisellä langalla IV puikolle = 28 s. Käännä työ ja jätä muut s:t odottamaan. Neulo vahvennettua neuletta seuraavasti:

1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

2. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Toista kerrokset 1–2 yhteensä 14 kertaa = 28 krs.

5. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 10 s.

Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 9 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmässä on edelleen 10 s. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle, 5 s molemmille puikoille. Neulo oikeanpuoleiset 5 s oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo kivenvärisellä langalla kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 14 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä, sillä puikolla, jolla on 5 s, neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein.

Ruutupiirros 2

6. Jatka näillä 72 s:lla kirjoneuletta II ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja aloita samalla kiilakavennukset ruutupiirroksen mukaan I ja IV puikolla. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–10. Kerroksilla 2, 4, 6 ja 8 kaventuu aina 2 s. Kavennusten jälkeen työssä on 64 s, 16 s puikollaan. Jatka kirjoneuletta niin, että toistat puikoilla I ja IV kerroksia 11–20 ja neulo puikoilla II ja III kerrokset 11–40. Neulo kivenvärisellä langalla 1 krs oikein ja kavenna samalla jokaisella puikolla tasavälein 2 s = 56 s, 14 s puikollaan.

7. Aloita sitten kärkikavennukset: (nauhakavennukset) neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Neulo toinen sukka samoin ja neulo halutessasi varren kuvio (I ruutupiirros) peilikuvana.

Viimeistely

Kirjo sukkien kärkiin apilanvärisellä langalla silmukoita jäljitellen hiutale, eli II ruutupiirroksen yläreunan kuvio.

Virkattu tähti

Virkkaa aloitusketjuksi valkoisella langalla 6 ketjusilmukkaa (kjs) ja sulje ketju renkaaksi 1 piilosilmukalla (ps).

1. krs: virkkaa nousuun 3 kjs, virkkaa renkaaseen 1 p + 2 kjs, virkkaa renkaaseen *2 p + 2 kjs*, toista *–* vielä 3 kertaa ja sulje kerros 1 ps:lla kerroksen alun kolmanteen kjs:aan.

2. krs: virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen 2 s:n kjs-ketjuun: 1 kiinteä silmukkaa (ks), 1 puolipylväs (puolip), 1 pylväs (p), 3 kjs, 1 p, 1 puolip ja 1 ks. Sulje krs 1 ps:lla kerroksen alun ensimmäiseen ks:aan.

Virkkaa tähtiä haluamasi määrä ja kiinnitä ne ompelemalla sukkien varsiin. Höyrytä valmiit sukat kevyesti.

Ohjetiedustelut: @novita.fi tai puh. 040 178 226 ma ja ke klo 10–12. Lankatiedustelut: novita. lankapalvelu@novita.fi tai www.novitaknits.com.

Ladattavat tiedostot:

Lumihiutalesukat, kaaviot(pdf)

Kommentoi »