Kotivinkki

Lämpimät lovikkalapaset ovat käsineiden klassikot – muhkeat tumput neulotaan paksusta villalangasta

Lämpimät lovikkalapaset ovat käsineiden klassikot – muhkeat tumput neulotaan paksusta villalangasta
Klassiset lovikkalapaset ovat monelle tutut, sillä niiden historia ulottuu aina 1800-luvulle. Neulevaikuttaja Ronja Hakalehdon helppo ohje käy myös aloittelijalle.
Julkaistu 12.12.2022

Koko: Nainen(mies).

Lovikkalapaset – tarvikkeet:

 • 100(100) g Vuonue Unelma-hahtuvalankaa (100% suomalainen karitsanvilla, 120 m / 100 g) tai vastaavaa

 • koristeluun Novita 7 Veljestä Nummi -lankaa (väri 1: 945 huurre ja väri 2: 946 moreeni)

 • 7 mm sukkapuikot tai pyöröpuikot, jos neulot magic loop -tekniikalla

 • parsinneula, apulankaa.

Mallineuleet:

 • Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.
 • Sileä nurja neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset nurin.

Tiheys: 11 s = 10 cm sileää neuletta (pingotuksen jälkeen).

Lovikkalapasilla on pitkä historia. Ensimmäisen parin neuloi Erika Aittamaa Lovikan kylässä Pohjois-Ruotsissa vuonna 1892.

Lovikkalapaset – ohje:

Oikean käden lapanen

 1. Luo 24(28) s ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle, 6(7) s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena 1 krs oikein.
 2. Neulo sileää nurjaa neuletta 8 krs:ta.
 3. Neulo sileää neuletta 24(26) krs:ta.
 4. Neulo seuraavalla krs:lla aukko peukalolle: neulo krs:n alusta 2 s, neulo seuraavat 4(5) s:aa apulangalle, siirrä neulotut s:t takaisin vasemmalle puikolle ja neulo krs loppuun työssä käytettävällä langalla.
 5. Jatka neulomalla sileää neuletta suljettuna neuleena. Kun olet neulonut 21(23) krs:ta (tai siihen asti kunnes pikkusormi peittyy), aloita kärkikavennukset: tee I sekä III puikon alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Tee tällaiset kavennukset joka krs kunnes työssä on jäljellä 4 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päättele hyvin.
 6. Peukalo: Poista merkkilanka ja poimi 8(10) s peukaloaukon ylä- ja alareunasta ja poimi peukalon molemmista sivuista yhteensä 2 s = 10(12) s. Jaa nämä s:t 3 puikolle ja neulo suljettuna neuleena sileää neuletta. Kun olet neulonut 6(7) cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus: neulo joka puikon lopussa 2 o yhteen kunnes työssä on jäljellä 3 s. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.
 7. Taita lapasen reuna kaksinkerroin ja koristele reuna kaavion mukaan toistamalla 4 s:n mallikerta yhteensä 6(7) kertaa. Tee kirjailut kaksinkertaisella langalla. Tee lopuksi 8 cm pituista lettiä ja kiinnitä se lapasen reunaan.

Vasemman käden lapanen

Neulo oikean käden lapasten peilikuvaksi, eli tee peukaloaukko 2 s:n päähän II puikon lopusta.

Viimeistely

Höyrytä lopuksi lapaset kevyesti.

1 kommentti