Lontoon rakeiden värejä! Sisustusarkkitehti Loréna hankkii kalusteet Torista ja nappaa ideat muodista – sävyinspiraatioksi käy vaikka ystävän paita
Sisustus
Lontoon rakeiden värejä! Sisustusarkkitehti Loréna hankkii kalusteet Torista ja nappaa ideat muodista – sävyinspiraatioksi käy vaikka ystävän paita
Myymäläsuunnittelijana työskentelevä sisustusarkkitehti Loréna Kukkamäki, 28, asuu 39 neliön kaksiossa 1925 valmistuneessa jugendtalossa Turussa. Lorénan kodissa saa inspiroivan katsauksen trendiväreihin ja ideoihin, jotka hän on toteuttanut kierrätyskalusteilla.
Julkaistu 24.2.2021
Avotakka

Rosoinen tiiliseinä varastaa välillä huomion kodissa. Kun sisustusarkkitehti Loréna Kukkamäen ystävät olivat käymässä, he eivät edes huomanneet olohuoneen uutta sohvaa, koska heidän katseensa nauliintuivat lähes satavuotiaisiin, patinoituneisiin tiiliin. Ne täydentävät Lorénan luomaa persoonallista sisustusta, jossa tekstiilien, esineiden ja huonekalujen värit yhdistyvät saumattomasti toisiinsa. Valoisassa kaksiossa runsailla viherkasveillakin on kissanpäivät.

Melkein satavuotiaassa jugendtalossa on huomiota herättäviä yksityiskohtia.

Mikä on parasta kodissasi?

Vuokrailmoituksen nähdessäni ihastuin ensimmäisenä rouheaan tiiliseinään. Asunnossa on myös erittäin hyvä ja käytännöllinen pohja tarpeisiini. Kodin valoisuus viehättää; vastapäätä ei ole korkeaa rakennusta vaan näkymät puutalojen yli rautatielle. Äitini työskenteli vielä jokin aika sitten junaemäntänä. Vilkutin hänelle taskulampulla, kun hänen junansa meni ohi.

Eteisen Ivar-kaapissa on Tikkurilan sävy X342 Hyasintti. Loréna säilyttää kaapissa toimistotarvikkeita ja tietokonetta. Juliste on Deseniosta.
Lorénaa kiehtovat eläinhahmot. Ikkunalaudalla partioivat Selettin Bird-valaisimet. Komea ruukku on löytö huonekalutori Hassiselta Turusta.

Oletko harkitseva vai impulsiivinen sisustaja?

Saatan harkita pitkään, millaisen maton haluaisin, mutta voin tehdä kalustehankintoja ja muutella huonekalujen paikkoja myös hetken mielijohteesta. Sohvani oli ikkunaa vastapäätä maiseman takia, mutta se ei tuntunut luontevalta, joten siirsin sen ikkunoiden eteen. Teen ratkaisut fiilispohjalta. Olen hankkinut lähes kaikki huonekaluni Torista, jonka sovelluksessa käytän kätevää hakuvahtia. Koska olen vaihtelunhaluinen sisustaja, myyn tavaroita paljon eteenpäin. Kalusteiden ja sisustustavaroiden kierrättäminen on edullista ja ekologista. Harmittaa tosin, että myin löytämäni rottinkisen Peacock-tuolin uuteen kotiin.

Valkoinen sohva on hyvä alusta värikkäille tyynyille. Vintage-kaapin päällä olevat esineet Loréna on maalannut. Ikkunalaudan hulppean simpukkavalaisin Lórenan äiti osti helsinkiläisestä sisustusliikkeestä 1980-luvulla. Normann Copenhagenin tarjoiluvaunun päällä oleva raidallinen maljakko on Ahvenanmaalta, juomalasit Saariston lasifabriikista.
Loréna rakastaa viherkasveja. Hän siirtelee niitä valon mukaan ja tuunaa niille ruukkuja. Makuuhuoneen katossa riippuu Ikean Torared-meriheinävalaisin. Etualalla on Kartellin kätevä Componibili-säilytyskaluste.

Kuvaat Instagramiin tunnelmallisia kuvia kodistasi. Etsitkö sieltä myös sisustusinspiraatiota?

Nappaan ideoita ehkä enemmän muodista. Viime keväänä ihastuin työkaverini liilaan puseroon, mistä seurasi reissu maalikauppaan. Poikaystäväni Samin ja myyjän ilmeet olivat näkemisen arvoisia, kun otin liilan Hyasintti-värilastun esiin. Maalasin sillä Ikean mäntyisen Ivar-kaapin. Sami ei ole tähän päivään mennessä lämmennyt liilalle, vaikka sitä on kodissani jo useassa esineessä.

Kompaktissa keittiössä on käytännölliset laatikostot. Yläkaapiton tiiliseinä avartaa tilaa. Flap-seinäkello on Habitatista. Vintage-matto löytyi turkulaisesta Pimee vintti -myymälästä.
Patinoitunut tiiliseinä ihastutti Lorénaa ensi silmäyksellä. Asunnon vanhoista lattialankuista tehty pöytä oli valmiina vuokrakodissa.
Loréna keräilee keraamisia astioita ja puisia leikkuulautoja, joilla saa persoonallista ilmettä keittiöön.

Kodissasi on herkullisia värejä. Miten koostat sisustuksen väripaletin?

Olen aina ollut hyvin visuaalinen ihminen, ja värit herättävät minussa paljon tunteita. Värivalinnat syntyvät minulla luonnostaan tunnepohjalta. Totta kai myös trendit vaikuttavat minuun vahvasti. Tarkkailen jatkuvasti ympäristöä ja saatan inspiroitua vaikka yhdestä pienestä esineestä. Ihan parasta on tehdä erilaisia värikollaaseja ja löytää hyviä väriyhdistelmiä. Tällä hetkellä yhdistelen liilaa ja vaaleankeltaista. Vastavärit toimivat hyvin sisustuksessa.

Kirpputorilta löytyneet kukkavaasit täydentävät värimallista ja julisteista rakentunutta asetelmaa. Kuivakukat ovat HK Livingin vaasissa. Chameleon-liskovalaisin on Selettin. Vanha Tarva-lipasto ei ole enää Ikean mallistossa.
Poikaystävä Sami on innostanut Lórenan keräämään tiimalaseja, ja kokoelma on kasvanut rivakasti.
Seinien väliin kiinnitetyt vaatetangot ovat käytännölliset makuuhuoneessa, jossa ei ole tilaa kaapistolle.
Yhtenäiset ripustimet ovat tärkeät, kun vaatteet säilytetään esillä.

Mitkä ovat mielestäsi vuokralla asumisen plussia ja miinuksia?

Mietin välillä, että vaikka vuokra-asuminen on helppoa, voisi olla järkevämpää kasvattaa pääomaa maksamalla omistusasuntoa. Olen hirmuisen onnekas, että saan asua vuokralla näin uniikissa asunnossa, joka poikkeaa tyypillisistä vuokrakodeista. Jos asunto olisi oma, sisustaisin luultavasti hieman nykyistä rohkeammin esimerkiksi tauluilla. Vuokranantajani kanssa saan onneksi sovittua asioita vaivattomasti. Viimeksi pyysin luvan kiinnittää String Pocket -hyllyn keittiön seinään. Siellä se nyt komeilee.

Rento petaus on tehty Marimekon tyynyillä ja Annon petivaatteilla. Yöpöytänä on Ikean Stockholm-sarjan penkki, jonka alle mahtuu säilytyskoreja. Metallinen vaaterekki kannattelee hauskasti Selettin Monkey Hanging -valaisinta.

Onko jotain, mitä haluaisit muuttaa kodissasi?

Asunto on aikanaan remontoitu hyvällä maulla, mikä antaa hyvän pohjan sisustukselle. Haluaisin kokeilla makuuhuoneen seinän maalaamista Tikkurilan Curry tai Nukke-sävyllä. Keittiön välitilaan olen pohtinut kattoon asti ulottuvaa laatoitusta, jonka tekisin kiiltävillä valkoisilla laatoilla ja terranvärisillä saumauksilla. Lisäksi musta pesuallas olisi hieno ja käytännöllisempi kuin valkoinen. Kylpyhuoneeseen olen miettinyt näyttävää suihkuseinää. Mikään näistä muutoksista ei ole tarpeellinen, mutta intohimoni sisustamiseen saa minut haaveilemaan!

Kaarioviaukko erottaa makuutilan olohuoneesta. Loréna teki fiikukselle kurvikkaan istutusastian yhdistämällä ruuvilla kaksi erikokoista ruukkua. Okranvärinen nukkamatto on Jotexista. Hayn tarjotinpöytä ja sohva löytyivät Torista. Kukkapöydän Lórena sai lahjaksi poikaystävältään Samilta.
Instagramissa löydät Lorénan nimellä @lorekukka.

Mitkä ovat mielestäsi vuoden 2021 kutkuttavimmat sisustustrendit?

Kulttuurit ja aikakaudet sekoittuvat, kuten japandissa, joka yhdistää japanilaisen ja skandinaavisen muotokielen. Sisustuksen personointi, tuunaukset ja kierrätyssisustaminen näkyvät entistä vahvemmin. Epätäydellisyyden ja keskeneräisyyden annetaan myös näkyä. Kirpputoreilta etsitään yhä erikoisempia aarteita. Mitä harvinaisempi esine, materiaali tai muoto, sitä parempi – oli se sitten keraaminen sammakkokynäteline, erikoisesti lasitettu teepannu tai joutsenvaasi.

1 kommentti