Avotakka

Litistyvä naulakko & 11 muuta nerokasta ideaa!

Litistyvä naulakko & 11 muuta nerokasta ideaa!
"Miksi tätä ei ole keksitty aikaisemmin?" Habitaren Protoshop-näyttely kokoaa jälleen yhteen nuorten suunnittelijoiden parhaat uudet tuoteideat. Mikä on sinun suosikkisi?
Julkaistu 11.9.2017

1. Vastapainon varassa

Suunnittelija: Laura Väre, 28, Helsinki

Mikä: 7-pöytävalaisin

Idea: ”Halusin siirtää valaisimen muotoon kapean, tyhjälle paperille piirretyn viivan. Minimalistinen valaisin koostuu ledinauhasta ja teräsrungosta, joka kääntyy 360 astetta ja jonka korkeutta pystyy säätämään. Runkoa tasapainottaa vastapaino, jonka varassa koko valaisin lepää. Sen avulla myös siirtäminen paikasta toiseen on vaivatonta.”

Raadin perustelut: ”7 on painovoimalla leikkivä pöytävalaisin, jonka yksinkertaisuus, vaivattomuus ja selkeys ihastuttavat.”

2. Litistyvä tilaihme

Suunnittelija: Riku Toivonen, 31, Helsinki

Mikä: Taneli Nelonen -säilytyskalustekokonaisuus.

Idea: ”Vaaterekki Iso-Taneli ja koriteline Pikku-Taneli sopivat urbaaniin asuinympäristöön ja pieniin asuntoihin. Tyhjänä rekin voi taitella litteään muotoon, jolloin säästyy tilaa. Rekkiin kiinnitettäviä koreja voi käyttää paitsi asusteiden säilytykseen myös lasin, metallin ja paperin lajittelu- ja kierrätysjärjestelmänä.”

Raadin perustelut: ”Fiksu ja monipuolinen säilytyskalustepari on kaunis ja kodinomainen ja soveltuu monenlaisiin tiloihin.”

3. Hyvästi vaatekasoille

Suunnittelija: Juha Ryhänen, 37, Lahti

Mikä: Mai-vaaterekki.

Idea: ”Tavoitteeni on ollut yksinkertainen ja toimiva kaluste päivittäiseen vaatesäilytykseen joko eteiseen tai makuuhuoneeseen. Nahkainen yksityiskohta viimeistelee sen ilmeen.”

Raadin perustelut: ”Konstailematon ja vähin elementein luotu vaatesäilytyskaluste. Lattialla lojuvien vaatekasojen aika on vihdoin ohi.”

4. Mystistä valoa

Suunnittelija: Lea Randebrock, 25, Helsinki

Mikä: Ivan-valaisin.

Idea: ”Visuaalinen inspiraatio sarjaan tuli kuvitteellisesta hahmosta, Ivanista, jonka tumman ulkokuoren sisään piiloutuu värikäs ja eloisa persoona. Erilaiset ominaisuudet ja luonteenpiirteet saivat uuden tulkinnan valaisimen geometrisinä muotoina. Terävien kulmien takia valaisimen sisäosan väripinta heijastuu erilaisina sävyinä.”

Raadin perustelut: ”Sympaattinen, värisävyillä leikkivä valaisin, jossa on ripaus lempeää mystiikkaa. Uudenlaista estetiikkaa, jolle on tilausta.”

5. Lasersäteen tarkkuudella

Suunnittelija: Meri-Tuuli Ellen Porras, 25, Helsinki

Mikä: Lehvä-ilmoitustaulu.

Idea: ”Muistitaulu, joka toimii myös graafisena seinäelementtinä. Suunnittelun lähtökohtana oli tehdä suomalaisesta ohutviiluvanerista kiinnostava ja kaupallinen tuote. Valmistuksessa on hyödynnetty laserleikkaustekniikkaa.”

Raadin perustelut: ”Yksinkertaisesti toteutettu persoonallinen ja kaunis ilmoitustaulu.”

6. Tunteiden läpivalaisu

Suunnittelija: Julia Popova, 31, Helsinki

Mikä: Majakka-pöytävalaisin.

Idea: ”Nimensä mukaisesti valaisimen inspiraatio löytyy majakoista ja niiden käytöstä navigaation apuna. Värivariaatiot herättävät erilaisia tunteita ja tunnelmia keskittymisestä rentoutumiseen.”

Raadin perustelut: ”Salaperäinen, materiaaleja yhdistelevä pöytävalaisin, jossa on uutta ilmettä.”

7. Tuohella istuskellen

Suunnittelija: Maarit Peräsuo, 30, Helsinki

Mikä: Betula-penkki.

Idea: ”Penkki on saanut innoituksen perinteisistä tuohiesineistä. Kalusteen runko on koivua ja sen istuinosassa on satulavyötekniikalla sidottua tuohinauhaa. Tuohi on nahan lailla käyttäytyvä materiaali ja siten joustava, luonnollinen ja mukavan tuntuinen. Halusin tutkia, miten tämä hieno luonnonmateriaali toimii kalusteessa. Penkin yksinkertainen muoto nostaa esiin tuohen kauniin pintakuvion.”

Raadin perustelut: ”Riisutun kaunis, klassinen kaluste, jossa perinteinen tuohipunos on pääosassa. Kauniille käsityölle on aina tilaa.”

8. Kranssin pyörteissä

Suunnittelijat: Liinu Kivioja, 28, Helsinki, Kamomilla Sarajärvi, 32, Espoo ja Hanna Särökaari, 34, Helsinki

Mikä: Oksa-kranssi.

Idea: ”Kranssin syntyi halusta luoda moderni versio perinteisestä ovikranssista. Oksa koostuu putkimaisesta messinkiosasta ja säädettävästä ripustinketjusta, ja sen ilme vaihtuu kulloisenkin kasvin mukaan. Yksinkertainen elementti myös sopii jokaiseen vuodenaikaan ja erilaisiin tyyleihin. Sen voi myös ripustaa oven lisäksi seinälle, ikkunaan tai kattoon.”

Raadin perustelut: ”2010-luvun kranssi heille, jotka eivät ole kranssi-ihmisiä. Miksi tätä ei ole keksitty aikaisemmin?”

9. Vieraiden varalle

Suunnittelija: Kristoffer Heikkinen, 25, Lahti

Mikä: Spare-monitoimikaluste.

Idea: ”Pieniin koteihin tarkoitettu muuntuva kaluste, joka muodostuu yksinkertaisesta metallikehikosta ja vaahtomuovipatjasta. Patja toimii vieraspatjana, ja kehikon avulla se muotoutuu erilaisiksi istuin- ja löhöilykalusteiksi.”

Raadin perustelut: ”Kekseliäs vähistä osista koostuva kaluste, joka toimii myös varavuoteena. Vieraspatjan säilytysongelmaan on vihdoin keksitty hyvä ratkaisu.”

10. Taiteellinen vaikutelma

Suunnittelija: Kristoffer Heikkinen, 25, Lahti

Mikä: Rod-säilytyskaluste.

Idea: ”Seinälle kiinnitettävä ripustin, johon voi ripustaa lähes mitä vain, miten vain. Sellaisenaan Rod on myös näyttävä visuaalinen elementti, kuin veistos.”

Raadin perustelut: ”Pienten tilojen oivaltava ja näyttävä säilytyskaluste.”

11. Valaiseva arkki

Suunnittelija: Lassi Alestalo, 35, Orimattila

Mikä: A4-valaisin.

Idea: Lähtökohtana oli muotoilla valaisin mahdollisimman yksinkertaisesti, A4-paperiarkkia hyödyntäen. Tammisen kartionmuotoisen runko-osan päälle pyöräytetään A4-arkki, joka pysyy paikoillaan messinkirenkaan avulla. Valaisimen ilmettä ja tunnelmaa on helppoa ja nopeaa muuttaa vaihtamalla varjostimeksi erivärisiä ja -laatuisia A4-arkkeja.”

Raadin perustelut: ”Tyylikkäästi toteutettu valaisin, jonka ilmeen käyttäjä voi itse viimeistellä. Valaisimen selkeys ja muunneltavuus sekä loppuun hiotut yksityiskohdat herättävät mielenkiinnon.”

12. Kootut tasot

Suunnittelija: Jussi Alanen, 23, Lahti.

Mikä: Hook-seinähylly.

Idea: ”Seinälle kiinnitettävä metallirakenteinen hylly, jota voi tarpeen mukaan pienentää tai suurentaa koukuistaan kiinnittyvien osien avulla.”

Raadin perustelut: ”Tuore tulkinta kevyestä seinähyllystä, jossa on siro rakenne ja joka on helppo koota.”

Mikä Protoshop?

Protoshop on uusille, lupaaville suunnittelijoille tarkoitettu tuoteideoiden esittelypaikka. Habitaren nuorten suunnittelijoiden The Block -alueelle sijoittuva näyttely esittelee kaikkiaan 12 ehdotusta, jotka etsivät valmistajaa. Ne valitsi 138 ehdotuksen joukosta raati, johon kuuluivat muotoilijat Elina Aalto, Krista Kosonen ja Saara Renvall. Mukana oli myös Habitaren ohjelmajohtaja Laura Sarvilinna.

Vuosien kokemuksella joukko poimi ehdotuksia, joissa on selvää tuotepotentiaalia ja jotka tarjoavat käyttäjälleen aidosti uutta. Protoshopissa esiteltyjä ideoita on päätynyt esimerkiksi Innoluxin, Lapuan kankureiden, New Worksin, Hakolan ja Saas Instrumentsin valikoimiin. Vuoden 2016 Protoshop-töistä Hanna Särökaaren Kerä-amppeli tulee tanskalaisen Woudin mallistoon.

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017.

Kommentoi »