Lintukoto syntyi kuin Feeniks-lintu tuhkasta

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Honkarakenne
Lintukoto syntyi kuin Feeniks-lintu tuhkasta
Odottamaton tragedia pyyhkäisi Elina ja Pasi Liljan mökkiunelman taivaan tuuliin. Nyt heidän uudenkarhea Lintukotonsa on hyvän tuulen mökki, joka auttaa unohtamaan kaiken sen, mitä tontilla tapahtui kaksi vuotta sitten. Katso myös video jutun lopusta!
Julkaistu: 6.9.2018
Lintukodon suurista ikkunoista näkyy rauhoittavaa mäntymetsää. Elina Lilja istuu nojatuolissa ja kutoo. Samalla hän tarkkailee metsää: hyppisikö tänään orava terassille etsimään pähkinöitä? Kulkeeko kauris ohitse reiteillään? Vai kettu? Näkyisikö peräti harvinainen keltapäälakinen pohjantikka?
Kun Elina ja Pasi Lilja tarkkailevat luonnon omia näytelmiä Lintukodon ikkunoista, tuntuvat parin vuoden takaiset tapahtumat kovin kaukaisilta.
Pohjantikka viihtyy yleensä metsäpaloalueilla. Liljojen tontilla on muutama hiillostunut puu, joista tikka onkin kiinnostunut. Puut ovat muisto elokuusta 2016.
Liljat olivat rakennuttaneet mökin ostamalleen nurmijärveläiselle metsätontille. Mökki paloi juuri ennen valmistumistaan.
Kyseessä oli ilmeisesti tuhopoltto. Syyllisiä ei kuitenkaan löytynyt koskaan.
– Olen koko ikäni viihtynyt luonnossa ja hakenut sieltä voimaa. Palon jälkeen istuin kaksi viikkoa metsässä katsellen pilviä ja miettien, miten päästä tästä eteenpäin, Elina Lilja kertoo.
Palanut mökki seisoi mustana rauniona tontilla puoli vuotta. Purkulupaa ei saatu, ennen kuin kaikki mahdolliset tutkimukset oli tehty.
Liljat olivat tehneet mökin eteen paljon työtä ja sen menettäminen oli iso kolaus. Vähitellen kuitenkin pari alkoi katsoa eteenpäin. He eivät luovuttaisi, he rakentaisivat uuden mökin samalle paikalle.
Lintukodon sisustuksen värit ovat tummanharmaa, luonnonvalkoinen ja kuultovalkoinen. Liljoille on tärkeää pitää väripaletti suppeana ja rauhallisena. Tummanharmaa toistuu niin sohvissa, keittiön kaapeissa, kylpyhuoneen laatoissa kuin astioissakin.

Lintukoto on pieni ja kodikas

– Pidin Lintukoto-mallistosta tosi paljon heti, kun näin sen ensimmäisen kerran. Sanoin Pasille, että meidän uusi mökki tulee olemaan Lintukoto, Elina kertoo.
Pasi Lilja kaivoi netistä esiin Lintukodon kuvia, ja samana iltana innostus muuttui yhteiseksi.
– Me pääsemme vaikeuksista eteenpäin, me aletaan tehdä Lintukotoa!
Lintukoto on pieni, kodikas ja luonnollinen mökkimalli, jonka innoittajana ovat vanhat linnunpöntöt.
Suuret ikkunaseinät tuovat valoa pieneen tupaan. Luonto tuntuu olevan tosi lähellä, kun Liljat istuvat takkatulen ääressä.
Keittiö suunniteltiin siten, että ison työtason ääreen mahtuu ruokailemaan useampikin samaan aikaan. Perinteistä ruokapöytää ei tarvita. Kesällä katetaan ulos terassille.
– Me halusimme mökin, josta on hyvät näkymät metsään ja jossa on riittävästi tilaa tuvassa ja suuri parvi nukkumiseen ja lepäilyyn, Pasi kertoo.
Pohjaratkaisun räätälöi Liljojen toiveiden mukaan Hongan myyjä Mikko Rajamäki. Räätälöinnissä otettiin huomioon muun muassa Pasin miltei kaksimetrinen pituus ja se, että pari halusi parvelle paitsi nukkumapaikat myös tilaa, jossa viettää aikaa ja rentoutua.
Parvella on lisää nukkuma- ja oleskelutilaa. Pieni pyöreä yläikkuna tuvan seinässä päästää hiukan valoa myös parvelle.
– Koko mökki tehtiin meidän toiveiden mukaan ja kuitenkin niin, että Lintukodon syvin olemus pystyttiin säilyttämään. Olemme erittäin tyytyväisiä Hongan porukkaan. Kaikki sujui hyvin ensi hetkestä lähtien eli siitä, kun myyjä ja suunnittelija ajoivat tontillemme katsomaan, millaiseen paikkaan ja ympäristöön Lintukotoa suunnitellaan, Liljat kiittelevät.

Lintukoto on nimensä veroinen rauhan tyyssija

Pasi pilkkoo omenoita. Kohta grilliin pääsee kaura-omenahyve. Kyllä, Pasi valmistaa miltei minkä tahansa ruuan kaasugrillillä. Lintukodon elämään kuuluu myös saunomista ja vielä hieman keskeneräisen piha-alueen siistimistä. Pihalle on tilattu kunttaa Lapista. Uimaranta on 300 metrin päässä, siellä käydään silloin tällöin polskimassa ja suppailemassa.
Pasi Lilja valmistaa kesäkaudella kaiken ruuan grillissä, lasagnea myöten. Katettu terassi mahdollistaa ulkona ruokailun pitkälle syksyyn. Terassikalusteet Pasi nikkaroi itse rakennusajan ylijäämälaudoista.
Mustat haapapuiset lauteet, Kota-kiuas ja valaistuksena toimivat laudekuidut luovat rauhallisen tunnelman saunaan.
– Mökki on paikka, jonka ulkopuolelle jäävät telkkarit, tietokoneet ja arjen kiireet, Pasi miettii.
Liljojen koti on vain muutaman kilometrin päässä vapaa-ajan asunnosta.
– Olen lähialuematkailun puolestapuhuja. Mökkimatkakin on matka, vaikka se on niin lyhyt, että sen voi kävellä. En pidä varsinkaan maapalloa saastuttavasta lentomatkailusta, Elina sanoo.
Pasi on myymäläpäällikkönä hypermarketissa, Elina aloittaa syksyllä lyhytterapeutin opinnot, joita aikoo tehdä luontomentori-yrittäjyytensä ohessa. Lemmikkeinä heillä on kissoja. Edessä on hektinen syksy, mutta onneksi on tämä rauhan tyyssija.
– Mökillä ei ole tarkoitus huhkia ja suorittaa, tämä ei ole työleiri vaan tavoite on pitää tämä älä tee mitään -mökkinä, Elina sanoo.
– Vaikeiden aikojen jälkeen olemme todella onnellisia lintukodossamme.
Lintukoto on designiltaan moderni ja sympaattinen. Sen piirteisiin kuuluvat kompakti koko, etuseinien suuret ikkunat ja pieni pyöreä ikkuna. Hongan Lintukoto-mallistoon kuuluu 25–30-neliöisiä saunamökkejä ja 40-neliöisiä parvellisia mökkejä.

FAKTA:

Lintukoto-malliston vapaa-ajan asunto, räätälöity ratkaisu (2017), Nurmijärvi
Asukkaat: Pasi ja Elina Lilja
Huoneistoala: 42 m², jonka yläpuolella parvi 19,5 m². Pihapiiriin kuuluu varasto 4 m² ja katos 25 m².
Lämmitys: Ilmalämpöpumppu, sähkölämmitys, kiertoilmatakka
Runko: MLL 134 lamellihirsi
Arkkitehti: Lintukoto-malliston suunnittelu Honkarakenne, räätälöinti Liljoille hirsitaloasiantuntija Mikko Rajamäki ja Honkarakenteen suunnittelutiimi.

Kiinnostuitko Honkarakenteen huviloista? Katso mallisto tästä!

1 kommentti