Kotivinkki

Linnea keksi luovan tavan kierrättää vanhat bändipaidat ja pieniksi käyneet farkut: ”Tajusin, että voisin ommella niistä vauvanvaatteita!”

Kun ruotsalainen arkkitehti Linnea Larsson siivoaa vaatekaappinsa, ylimääräisistä syntyy vaatteita vauvalle. Nyt hän neuvoo muitakin kirjassaan Paidasta pöksyt.

Miksi aloit ommella omista vaatteistasi vauvalle?

Kun odotin ensimmäistä lastani, tein samaa, mitä raskaana olevat tekevät paria viikkoa ennen synnytystä: siivosin, järjestelin ja raivasin kaappeja vauvan tavaroita varten. Huomasin, että kaapissani oli paljon vaatteita, joista oikeastaan pidin mutta jotka olivat liian vanhoja, liian pieniä tai eivät olleet enää tyyliäni. Tajusin, että voisin ommella niistä helposti vauvanvaatteita. On tärkeää oppia kierrättämään, sillä maailmamme ei yksinkertaisesti kestä, jos jatkamme kuluttamista tähän tahtiin.

Vanha t-paita on oivaa materiaalia vauvan pyjamaan, sillä se on pehmeä ja pesty puhtaaksi myrkyistä. Resorit on leikattu vanhasta collegepuserosta. Haarasaumassa voi hyödyntää nappeina vanhan, pieneksi jääneen vauvan pyjaman painonappinauhan.

Millainen ompelija olet?

Olen rakastanut ompelemista lapsesta asti. Äitini antoi minun käyttää ompelukonettaan, joten aluksi ompelin vaatteita itselleni ja barbienukeilleni. Äitini on hyvä ompelija: hän haluaa tehdä tarkkaa, virheetöntä jälkeä. Minä taas olen enemmänkin yrityksen ja erehdyksen kautta oppiva. Missioni onkin tehdä ompelemisesta hauskaa ja muistuttaa, että ihan jokainen oppii ompelemaan!

Monen kaappi on täynnä ylimääräisiä, virttyneitä t-paitoja. Mitä t-paidasta voi tehdä vauvalle?

Vanhasta t-paidasta saa täydellisen pyjaman vauvalle. Paljon pidetty pusero on valmiiksi pehmeä, ja kaikki vaatevalmistajien käyttämät myrkyt ovat peseytyneet kankaasta pois moneen kertaan. Pyjamaan ei tarvitse edes tehdä kunnollisia päärmeitä: kunhan ompelee siksakia pääaukon, käsiaukkojen ja jalkoja varten tulevien aukkojen ympäri. T-paidasta voi myös tehdä ylisuuren paidan vauvalle – se on loistava asu, sillä sitä vauva voi käyttää pitkään.

Jättisuuri t-paita on ihanan mukava vauvalla. Tuunausmahdollisuuksia on loputtomasti.
Vanhoista farkuista syntyy kivat lapaset vauvalle. Niiden sisäkappaleet on ommeltu t-paidasta ja resorit vanhan puseron hihoista.

Ompelet vaatteita vauvalle vain kolmessa koossa. Miksi?

Kun vauvan vaatekokoihin suhtautuu suurpiirteisesti, vaatteita ei tarvitse uusia niin usein. Täsmälleen oikeaa kokoa tarvitaan vain silloin, kun ommellaan vartalolle hyvin istuvia vaatteita. Vauvat eivät sellaisia tarvitse. Siinä säästää rahaa ja ympäristöä!

Mikä on viimeisin projektisi?

Tein isoäitini vanhasta puuvillaisesta, pitkästä mekosta kaksi vaatetta: lyhyen mekon itselleni ja hameen tyttärelleni.

Vauvan rusettipuku on tehty vanhasta ohuesta paitapuserosta.
Esimerkiksi collegekankaasta voi ommella kivat tossut vauvalle. Sievät nauhat toimivat kengännauhoina.

Kun leikkaat aikuisen vaatteen lasta varten, hukkapaloja jää aina. Mitä teet niille?

Yhdenkin uuden vaatteen ompeleminen on hieno juttu! En kuitenkaan koskaan heitä tekstiiliä tavalliseen sekajätteeseen. Monissa vaateketjuliikkeissä on kierrätysastia, johon hukkapalat voi viedä. Siten palat voi vielä kierrättää uusiksi vaatteiksi tai käyttää vaikkapa autonistuinten täytteinä.

Mitä aiot ommella seuraavaksi?

Juuri nyt minulla on hyvin vähän aikaa ommella. To do -pinoni kasvaa viikko viikolta, sillä minulla on kaksi lasta ja työ arkkitehtitoimistossa. Haaveilen, että ehtisin tehdä itselleni takin vanhoista farkuistani. Ompeleminen on kuin matka: työn hahmottelu, suunnittelu, ompeleminen ja lopulta vaatteen käyttäminen. Nyt haaveilen tekeväni seuraavaksi ompelukirjan, jossa on vaatteita aikuisille.

Julkaistu: 29.10.2018
Kommentoi »