Mummolatyyliä ja kierrätyskalusteita! Liisa ja Juho viettävät kaikki kesäviikonloput persikanvärisellä siirtolapuutarhamökillään
Sisustus
Mummolatyyliä ja kierrätyskalusteita! Liisa ja Juho viettävät kaikki kesäviikonloput persikanvärisellä siirtolapuutarhamökillään
Liisa ja Juha Nurro lomailevat Vantaan Kivistössä pienessä siirtolapuutarhamökissään. Mökki on pyritty sisustamaan kokonaan kierrätystavaroilla, ja uutena on hankittu vain olohuoneen sohvasänky sekä keittiön taittopöytä. Seinillä ihastuttavat mummolatyyliin sopivat kuviotapetit.
Julkaistu 1.8.2019
Kotivinkki

Siirtolapuutarhamökki oli Liisa ja Juha Nurron haaveissa jo muutama vuosi ennen kuin he hankkivat sen, mutta tarkoituksena oli ostaa mökki Helsingistä. Elokuussa 2014 Liisan ystävän äiti kuitenkin houkutteli pariskunnan katsomaan vapaita siirtolapuutarhamökkejä Vantaan Kivistöön, jossa ystävän äiti oli mökkeillyt jo kaksikymmentä vuotta. Ostopäätös syntyi kuukaudessa, eikä Liisaa ja Juhaa ole kaduttanut. He viettävät pikkumökillään kaikki kesäviikonloput.

Liisan ja Juhon Mauri-mäyräkoira paistattelee usein päivää siirtolapuutarhamökin terassilla.
Yrtit ovat kätevästi keittiön ikkunalla.
Piha ulottuu mökin ovelta kirjosiepon asuttaman salavan katveeseen. Terassia ympäröivät kukkaistutukset, nurmikko ja polku portille. Kesäkeittiö ja grilli ovat myös ulottuvilla. Ikkunaluukut voi laittaa kiinni kovalla helteellä.

Rakensitte pihalle ensin terassin. Mitä muita muutoksia teitte?

Terassi on tärkeä, sillä siellä olemme alusta alkaen viettäneet eniten aikaa. Seuraavana keväänä alkoi mökin pintojen kunnostaminen. Maalasimme talon ulkoa ja sisältä. Ulkomaalin sävy on mökkialueella määrätyn värinen, persikkaan vivahtava. Samanvärisiä mökkejä on alueella useita, eikä sävyä saa muuttaa.

Keittiön kaapit tehtiin pariskunnan edellisen kaupunkiasunnon kaapistoista. Ikean kultainen paneeli toimii välitilana. Lamppu ja jakkara ovat kirpputoreilta. Matto on Liisan lapsuudenhuoneesta ja tapetti Värisilmästä.
Taittopöytä on kätevä, kun tilaa on vähän. Pöytä on yksi harvoista uutena hankituista kalusteista mökillä. Keittiön pinnatuolit ovat Liisan lapsuudenkodista.

Sisällä laitoimme jokaiseen huoneeseen tapettia. Kotona meillä on graafisempia tapetteja, täällä tapetit ovat pehmeämpiä, mökille sopivia. Mökillä pääsen sisustamaan mummolatyylillä. Remontoimme myös keittiön. Rakensimme alakaapit edellisen kaupunkiasuntomme kaapistoista.

Makuusoppiin ei pääse aamuaurinko häikäisemään. Sinne on mukava vetäytyä myös lukemaan. Mansikkatapetti on Boråstapeterin Jubileum-mallistosta.
Sohvapöytä on päällystetty persoonalliseksi Värisilmän tapetilla. Mökissä on vain kaksi uutta huonekalua: olohuoneen sohvasänky ja keittiön pikkupöytä. Kaikki muu on perittyä tai kierrätettyä.
Liisan lempiesine on mummolan vanha nojatuoli, jota hän ihasteli jo lapsena. Kudontatyön kuvassa oleva pariskunta muistuttaa Liisaa ja Juhaa puutarhatöissä. Lintutapetti on Boråstapeterin. Malli on jo poistunut tuotannosta.

Mökki on vain 36 neliötä. Millaisia huoneita mökissä on?

Vuosien varrella olemme tehneet huoneissa vaihdoksia ja muutoksia. Nykyinen makuusoppi on rakennettu vanhaan varastohuoneeseen. Alkuperäinen suunnitelma oli purkaa kuistin ja varaston välinen seinä ja tehdä isompi huone, mutta se osoittautui mahdottomaksi. Nyt vanha makuuhuone toimii olohuoneena ja vierashuoneena ja entisestä vierashuoneesta on tullut kuisti. Valoisalla kuistilla on ihaninta lukea kirjaa päiväkahvin tai viinilasillisen kera. Se on meidän molempien lempipaikka.

Valo siivilöityy kuistille kauniisti ohuiden verhojen läpi. Kuisti on sekä Liisan että Juhan lempipaikka.
Kuistin lipasto on ostettu Facebookin kierrätysryhmästä, ja sen päällä on muita kirppislöytöjä. Seinällä oleva taulu on Liisan ensimmäinen graafisen alan harjoitustyö.

Miten ruoanlaitto luonnistuu, kun tilaa on vähän?

Syömme pääsääntöisesti ulkona, sään salliessa. Ruoka on usein grillattua, salaatteja tai muuten helppoja valmistaa ilman uunia ja erikoisia välineitä. Bravuurini on kesäkeitto. Tiskipaikka on myös ulkona. Juomavesi haetaan mökkialueen yhteisestä vesihanasta. On tässä oma viehätyksensä, mutta kyllä sitä tiskattavaa aina riittää. Olen oppinut arvostamaan kaupunkiasunnon itsestään selviä mukavuuksia.

Siirtolapuutarhamökillä kokataan keittoja ja grillataan.

Naapurit ovat lähellä. Miten se vaikuttaa lomailuun?

Tämä ei ole erakon paikka, sillä mökkialue on tiivis ja melko yhteisöllinen. Asukkaista koostuva toimikunta järjestää alueella tapahtumia. Meillä on yhteiset saunatilat, pyykkitupa, uima- allas ja kierrätyshuone.

Kasvimaalla kasvaa perunaa, porkkanaa, sipulia, papuja, vadelmaa, mansikkaa, palsternakkaa, artisokkaa, kurpitsaa, raparperia ja piparjuurta.

Saa täällä olla omassakin rauhassa, jos sitä haluaa. Minä vietän paljon aikaa puutarhassa. Se on henkireikäni arjen keskellä. Saatan tulla tänne kesällä myös arkisin työpäivän jälkeen. Puutarhatöissä näkee konkreettisesti työn tuloksen, ja se on palkitsevaa. Pihalla kasvaa juureksia, raparperia, chiliä ja yrttejä sekä karviaisia, viinimarjoja, omenaa ja mangomarjaa. Lisäksi on paljon kukkia, joita rakastan.

Juha polkaisee välillä mökiltä pyörällä muutaman kilometrin päähän asioille tai kahvilaan etätöihin.

Mökkialueella voi myös olla uskomattoman rauhallista ja hiljaista, vaikka lähellä on lentokenttäkin. Joskus kun olemme Maurin kanssa iltalenkillä usvaisen pellon vieressä, saatamme kuulla vain puun latvassa kukkuvan käen.

1 kommentti