Kotivinkki

Liesituulettimen puhdistus – näin pääset eroon rasvasta


Puhdas liesituuletin vetää käryt ja on turvallisempi. Siksi liesituulettimen puhdistus kannattaa. Pese liesituulettimen suodatin vaikka aina vuodenajan vaihtuessa.
Kuvat Satu Nyström

✔ Liesituuletin pitää puhdistaa säännöllisesti, jotta se toimii tehokkaasti. Rasvainen tuuletin ei vedä hajua ja käryjä kovinkaan hyvin huoneilmasta.

✔ Pahimmillaan pesemätön liesituuletin on paloturvallisuusriski: jos liedellä syttyy palo vaikkapa munkkeja paistaessa, myös laitteessa oleva rasva voi leimahtaa. Jos pesuväli venähtää pitkäksi, tuulettimesta alkaa myös tippua rasvaa liedelle.

✔ Pesuväli riippuu liesituulettimesta ja lieden käyttötiheydestä. Kurkkaa ensimmäisenä laitteesi käyttöohje ja mitä siinä sanotaan pesuvälistä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että metallinen rasvasuodatin pestään kolmen kuukauden välein. Vanhemmissa malleissa voi olla vaihdettavat suodattimet. Huolehdi niidenkin uusimisesta säännöllisesti.

✔ Peseminen kannattaa aloittaa myös käyttöohjeiden lukemisella. Uudemmissa malleissa on yleensä metallinen rasvasuodatin, jonka voi pestä astianpesukoneessa. Laita pelkkä suodatin tiskikoneeseen ja pese se kuumalla ohjelmalla.

✔ Suodattimen voi pestä myös käsin. Liota sitä vedessä, johon on lisätty käsitiskiainetta ja putsaa sitten varovasti harjalla. Kuivata sekä tiskikoneessa että käsin pesty suodatin huolella vaikka astiapyyhkeen päällä. Suodattimen pitää olla täysin kuiva, kun laitat sen takaisin liesituulettimeen.

Asiantuntijana kuluttajaneuvonnan esimies Susanna Virtakangas Electroluxilta.

Suosittelemme myös näitä:

Tiskikone puhtaaksi

Jääkaapin siivous

Keittiön kaapit järjestykseen

Kuinka usein keittiönviemäri tulisi puhdistaa?

Julkaistu: 20.1.2017