Leopardipompomit viimeistelevät tyynyt ja viltit värikkäästi – katso ohje ja näprää hauska tupsurivistö
Tee itse
Leopardipompomit viimeistelevät tyynyt ja viltit värikkäästi – katso ohje ja näprää hauska tupsurivistö
Simppeli sohvatyyny saa uuden ilmeen värikkäillä leoparditupsuilla. Tarvitset pompomien tekoon lankaa kolmessa värissä ja tupsukehikon. Tyynyn lisäksi tupsuilla voi koristaa vaikka torkkupeiton reunat!
Julkaistu 21.3.2023
Ihana

Leopardipompomit – tarvikkeet:

  • 45 mm tupsukehikko esim. Clover
  • lankaa kolmessa värissä esim. 100 % akryylilanka Red Heart (kolmesta kerästä saa 18 valmista leopardipompomia)
  • terävät sakset
  • ohutta puuvillalankaa
  • teräväkärkinen, isosilmäinen neula
  • cocktailtikku ja hajusteeton hiuslakka viimeistelyyn
  • tyynynpäällinen.

Leopardipompomit – ohje:

1. Nosta tupsukehikon molemmat lavat ylös. Tee ensin toinen puoli. Kieritä kolme kierrosta keltaista kehikon vasempaan reunaan ja neljä kierrosta keskelle. Leikkaa lanka poikki, ei tarvitse jättää pitkää päätä. Kieritä seuraavat värit suoraan langanpään päälle, jotta lanka ei pääse purkaantumaan kehikolta.

2. Kieritä keltaisten päälle ruskeaa, kolme kierrosta reunaan ja kuusi keskelle. Kieritä 40 kierrosta valkoista koko kehikon mitalle ja valkoisen päälle ruskeaa molemmille puolille: 4 kierrosta vasemmalle, kuusi oikealle. Päälle keltaista, 3 kierrosta vasemmalle ja 5 kierrosta oikealle. Kieritä vielä ruskeaa 4 kierrosta vain oikealle puolelle.

3. Viimeistele puolikas kierittämällä koko kehikon mitalle valkoista, yhteensä 30 kierrosta. Sulje kehikko työntämällä lavat kohti keskustaa ja toista samat vaiheet toiselle puolelle.

4. Kun kehikon molemmat puolet on kieritetty täyteen lankaa, työnnä saksien kärjet lankojen ja kehikon väliin, ja leikkaa langat poikki vähän kerrallaan. Leikkaa langat kehikon molemmilta puolilta. Ota noin 20 cm pätkä ohuempaa puuvillalankaa ja kiepauta se tupsukehikon keskustan ympäri kaksi kertaa. Vedä kireälle, lanka katoaa kehikon sisälle. Solmi ainakin kolme tiukkaa solmua niin, että solmu katoaa kehikon sisälle. Jos lanka katkeaa, vedä se pois ja solmi uusi lanka. Kun pompom on solmittu, voit avata kehikon lavat molemmin puolin.

5. Ota molemmin käsin kiinni kehikon keskustasta ja vedä lapoja poispäin toisistaan. Keskustat irtoavat ja valmis pompom tipahtaa irti! Leikkaa pompom pyöreäksi. Rutista pompom peukalon ja etusormen väliin tiukkaan, leikkaa reunat tasaisen pyöreiksi vähän kerrallaan.

6. Pyöritä pompomia välillä käsien välissä kuten pullaa leipoessa. Näin langat pörröttyvät ja näet, mistä pitää vielä leikata. Voit lopuksi järjestää lankoja oikeaan kuosiin teräväkärkisen cocktailtikun avulla. Tähän käy myös hammastikku, neulepuikko tai vastaava. Lankojen asettelun jälkeen voit suihkauttaa pompomin pintaan hieman hajusteetonta hiuslakkaa. Näin pompom säilyttää muotonsa.

7. Voit koristella pompomeilla koko tyynynpäällisen tai vain reunat, kuten tässä ohjeessa. Pujota teräväkärkisen neulan silmään noin 20 cm pitkä pätkä akryylilankaa tyynyyn sopivassa värissä. Vedä lanka kaksin kerroin ja tee päähän solmu. Työnnä neula pompomin keltaisesta kohdasta läpi. Vedä neula ja lanka pompomin keskustan läpi. Leikkaa toiselle puolelle näkyviin jääneet langanpäät tasaisiksi. Vie neula tyynynpäällisen oikealta puolelta läpi. Aloita kulmista. Vedä lanka kireälle, niin että pompom asettuu lähelle tyynynpäällisen reunaa. Käännä päällisen nurja puoli näkyviin ja leikkaa lanka poikki. Ota neula pois. Solmi langanpäät nurjalle puolelle. Viimeistele leikkaamalla langanpäät. Toista, kunnes kaikki pompomit on kiinnitetty. 50 x 50 cm kokoisen tyynynpäällisen reunoihin menee yhteensä 16 kpl pompomeja. Kiinnitä ensin yksi joka kulmaan ja sitten loput tasaisesti reunoille, noin 11 cm välein.

Voit hyödyntää leopardikuosin ohjetta myös muun väristen pompomien tekoon. Kokeile eri väriyhdistelmiä sisustustyylisi ja makusi mukaan.
Kommentoi »