Avotakka

"Tuli tunne, että täällä on jotain meille tarkoitettua" – Leon ja Tuomaksen rintamamiestalossa on siniset ovet, sormipaneelia ja aina leikkokukkia

"Tuli tunne, että täällä on jotain meille tarkoitettua" – Leon ja Tuomaksen rintamamiestalossa on siniset ovet, sormipaneelia ja aina leikkokukkia
Leo ja Tuomas etsivät kaupunkiasuntoa, mutta löysivätkin jotain aivan muuta: itähelsinkiläisen rintamamiestalon ja villiintyneen puutarhan idyllisestä naapurustosta.
Julkaistu: 4.7.2019
Kolmikerroksinen talo valmistui vuonna 1957. Neliöitä on noin 180.

Kuin huomaamatta vierähti kaksi vuotta etsien sitä oikeaa. Helsingin Punavuoren vilinässä asuneet Leo Kirjonen ja Tuomas Huttunen toivoivat löytävänsä uuden kodin lähettyviltä. Yksi kesäpäivä pari vuotta sitten pari päätti lähteä katsomaan 50-luvun rintamamiestaloa Vartiokylässä, vaikka alue oli heidän mukavuusalueensa ulkopuolella. Heillä oli Itä-Helsingistä luotaantyöntävä ennakkokäsitys.

– Kun astuimme portista pihamaalle, tuli tunne, että täällä on jotain meille tarkoitettua. Piha oli villiintynyt kasveista, mutta näkymä ei ollut lohduton. Päinvastoin, edessä oli tarjolla seikkailu puutarhan ihmeelliseen maailmaan. Taloon astuessamme tiesimme, että tässä se on, meidän koti – jotain ihan muuta kuin etsimme, mutta todennäköisesti paljon parempaa, Leo kertoo.

Eteinen on tapetoitu kodikkaaksi Englannista tilatulla tapetilla. Vanha sohva on Kierrätyskeskuksesta ja pöytä punavuorelaiselta kirpputorilta.
Seinän purkamalla syntyi avara oleskelutila. Valkoinenpaimenkoira Luuta viihtyy isäntänsä Leon lähellä.
Keittiön ikkunan edessä on viihtyisää laittaa ruokaa ystäville. Kuiva-aineiden säilytykseen sopiva leipomovitriini on löytö Turusta. Siniset ovet vievät kellariin saunaosastolle.

Pian pariskunnan oli todettava, että totuus Itä-Helsingissä asumisesta oli jotain aivan muuta, kuin huhupuheet olivat antaneet ymmärtää.

– Vartiokylä on nimensä veroinen. Tämä on kuin yksi pieni yhteinen kylä, jossa kaikki ovat hyvää pataa toistensa kanssa. Se on kovin lähellä kaupungin hulinaa ja vilskettä, mutta peremmällä on idyllinen pientaloalue, jossa omenapuut kukkivat ja naapurusto viestii hymyillään onnellisen asuinpaikan tunnetta.

Pian miesten muutettua tuli Postilta määräys koko asuinalueen postilaatikoiden uudelleen järjestelylle. Koko naapurusto kokoontui kadulle pohtimaan muutosta ja nikkaroimaan laatikoille uusia paikkoja. Tämän ansiosta pari sai heti tutustua uusiin naapureihinsa ja monta uutta ystävyyttä sai alkunsa.

Ennen vanhaan alueella oli omia kulkukissoja, joita asukkaat hoitivat yhdessä kuin omiaan. Nykypäivänä koiria ulkoilutetaan yhdessä ja naapuruston lapset leikkivät pihoilla kirkonrottaa ja muita leikkejä. Pihojen hoito on asukkaille yhteinen harrastus.

Ison Baltasarin lasipöydän ympärille mahtuu ystäviä. Se ja Bertoia-tuolit ovat kulkeneet mukana vanhasta kodista, Eamesit on puolestaan hankittu tänne. Vanha astiakaappi löytyi nettikirpputorilta. Musteteos on Mirva Juntusen. Linie Designin mattoa suojeli koiran pentuaikana aita.
Leon tekemät kukka-asetelmat ovat olennainen osa sisustusta. Näyttävä vaasi on tuotu Vancouverista, viuhka Leon Aasian-tanssikiertueelta. Hyllykkö on punavuorelaisesta antiikkiliikkeestä.

Vanhan talon 700 neliön pihapiiri ihastutti Leoa ja Tuomasta. Toisaalta oli kova työ saada varsinainen oleskelupiha näkyviin ajan saatossa pahoin puskittuneesta puutarhasta. Kun vanhat syreenit siirrettiin askeleen loitommalle ja huonokuntoista kasvustoa karsittiin, piha-alue laajeni silmissä.

Hyötykasvimaan perustaminen oli Leon suuri haave. Hän alkoi kaivaa vanhoja kasvimaita auki, mutta puutarhatyöt saivat jännittävän käänteen: kun lapion kärjen iski pintamaata syvemmälle, paljastui maan alta luurankoja, jotka saivat mielikuvituksen liikkeelle.

– Kun kerroimme naapureille löydöksestämme, selvisi, että alueella on aikanaan paimennettu lampaita ja puutarhassamme on ollut lampola.

Leon lempinäkymä kotona on tämän ikkunan äärestä, jossa ovat sulassa sovussa Tuomaksen perheeltä Sysmästä tullut vanha puusohva ja edellisille asukkaille kuulunut Smegin jääkaappi.
Käsistään taitava Leo on ommellut makuuhuoneen verhot ja monet muut talon tekstiilit. Muhkea päiväpeitto on Laura Ashleyn ja matto Saanan ja Ollin Aitta. Jalkavalaisin on löytö SPR:n Kontista Kuopiosta.
Vanhan kaapin päällä on Eero Aarnion Tuplakupla-­valaisin ja Leon ompelemien verhojen sävyyn sopiva keraaminen vaasi.

Myös sisätilat kaipasivat uusien asukkaidensa kädenjälkeä. Kellarin lattia avattiin, jotta saatiin varmuus terveistä rakenteista. Lattian alla oleva puumateriaali oli nojannut hietaa vasten 70 vuotta ja säilynyt täysin ehjänä. Kellarin lattian purku poiki mielenkiintoisen löydöksen: keskeltä taloa paljastui lähdekaivo, jonka vesi on täysin juomakelpoista.

Kaivo sai uuden kannen ja kellari saunaosaston, josta pääsee puutarhaan terassille vilvoittelemaan.

Kahden muun kerroksen seinä- ja lattiapintoja pari uusi makunsa ja talon hengen mukaan. Kun yksi seinä olohuoneen ja eteiskäytävän välistä purettiin, tilasta tuli huomattavasti entistä avarampi ja valoisampi.

Koti on sisustettu kerroksellisesti matkamuistoilla, designilla, taiteella ja kirpputorilöydöillä. Persoonallinen kädenjälki näkyy kaikkialla. Leo viihtyy puutarhassa, ja hänen mieltymyksensä kasveihin näkyy myös sisällä.

Vanhan makuuhuoneen tilalle yläkertaan Leo ja Tuomas sijoittivat vaatehuoneen, jossa on tilaa myös oleskeluun. Robocop-­juliste on tuotu Berliinistä. Leon äidin valmistama keppinorsu on suloinen lapsuusmuisto. Ikean lattiapeiliä on helppo siirrellä.
Yläkerran viihtyisä työskentelytila on askeleen ylempänä lattiatasosta. Leo ja Tuomas eivät viitsineet purkaa koroketta, vaikka varsinaista funktiota sillä ei ole. Puretun seinän kantavat pilarit oli pakko jättää, joten ne verhoiltiin kauniiksi 1950-luvun henkeen sopivilla sormipaneeleilla.

Leo asui ammattitanssijavuosinaan Amsterdamissa ja rakastui siellä leikkokukkiin. Mihin katseensa asettaakin pariskunnan viehättävässä kodissa, silmiin osuu toinen toistaan ihastuttavampia kukka-asetelmia, joita Leo harrastuksenaan tekee.

– Suomessa leikkokukat ovat hintavampia, mutta tapa tuoreista leikkokukista jäi minulle Amsterdamin- ajoilta. Toivon niitä olevan kodissani aina esillä, Leo sanoo.

Leo ja Tuomas ovat onnellisia, että löysivät paikan, jossa on hyvä olla. Koti on kaikkinensa mieluinen, mutta pariskunnan lempipaikkoja on erityisesti keittiö. Keittiön ikkunan edessä kun avautuu puutarha, jonka puissa punarinnat pesivät ja sinitiaiset lentelevät oksalta oksalle.

– Meillä käy paljon vieraita. Laitamme ruokaa ja viihdymme yhdessä isollakin porukalla. Kotimme ovet ovat avoinna kaikille ystäville. Tänne saa aina tulla.

Yläkerran vessaan vanhan ajan tunnelmaa luovat pyöreä fasettihiottu 50-luvun peili ja turkulaiselta kirpputorilta löytynyt vanha kaappi, joka toimii allaskaappina.
Valtavien syreenien alla on romanttinen paikka päiväkahveille.
7 kommenttia