Leni remontoi pikkuisesta siirtolapuutarhamökistä koko perheen kesäparatiisin: täällä hurmaavat pirteät värit ja retrotunnelma!
Sisustus
Leni remontoi pikkuisesta siirtolapuutarhamökistä koko perheen kesäparatiisin: täällä hurmaavat pirteät värit ja retrotunnelma!
Leni Joutsjoki haaveili siirtolapuutarhasta, mutta puoliso Arto ei halunnut työleiriä. Tehtiin kompromissi: vaimo hankkikoon mökkinsä, jos hoitaa itse tiluksensa. Nyt viihtyisä paikka on molempien mieleen, ja mökkimatkakin on vain 600 metriä.
13.7.2018
 |
Meillä kotona

Vanha siirtolapuutarhamökki hehkuu värikkäänä pilvisenäkin päivänä. Leni Joutsjoki nauttii laittaessaan mökkiä itsensä näköiseksi kesäpaikaksi, jossa voi piipahtaa vaikka työpäivän jälkeen.

Mökkimatka taittuu joko kävellen tai pyörällä, sillä kesäpaikka sijaitsee noin kuudensadan metrin päässä perheen kotoa.

Pikkumökki siirtolapuutarhassa

  • Vuonna 1952 rakennettu siirtolapuutarhamökki Vantaalla, 1 h + k, 20 neliömetriä.
  • Täällä viihtyvät Leni Joutsjoki, aviomies Arto sekä lapset Herman, 8, ja Eerin, 6.
Pensasaita ympäröi puutarhaa joka puolelta. Sisään pujahdetaan portista, ja laattakivet johdattavat peremmälle.
Pöytäryhmä on koottu pirttipöydästä ja pinnatuoleista, joista jokainen on saanut eri värin. Verhokappa on Vallilan Kettukarkki-kuosia.

Miten päädyit siirtolapuutarhuriksi?

Ajatus lyhyestä mökkimatkasta ja hyötypuutarhasta houkutteli. Olin haaveillut siirtolapuutarhasta lähes koko aikuisikäni. Alkuun mökinhankintaa rajoitti rahatilanne, sittemmin puoliso. Miehen mielestä siirtolapuutarhamökki olisi vain työleiri.

Taannoin suunnittelimme asunnon hankintaa, ja vahvana vaihtoehtona oli omakotitalo. Vanhan talon osto tuntui kuitenkin hirmuiselta riskiltä. Ehdotin Artolle, että hankkisimme sekä kerrostaloasunnon että siirtolapuutarhamökin, jonka myötä saisimme oman pihan. Yllättäen hän lämpeni ajatukselle.

Ehtona tosin oli, että hankin mökin ja hoidan tilukseni itse.

Pieneen olohuoneeseen mahtuu kaikki tarpeellinen. Taittotuoli menee pieneen tilaan ja käy myös ulkokalusteeksi. Arkku toimii sohvapöytänä ja pitää sisällään petivaatteita.
Mökillä seinälautasetkin kukkivat. Valkoiselle seinäkaapille antavat ilmettä takalevyyn asennettu hyllypaperi ja nätti pitsi.
Uusi keittiö sijaitsee ulko-ovea vastapäätä. Kokonaisuus pysyy yhtenäisenä, kun keltainen ja valkoinen toistuvat eri pinnoilla.

Miten sopiva mökki löytyi?

Kävimme katsomassa paria mökkiä toisella vantaalaisella alueella, mutta ne olivat turhan kalliita. Sijaintikaan ei miellyttänyt.

Huomasin samoihin aikoihin Tori.fissä pienen ilmoituksen Vantaan Viherkummussa myynnissä olevasta mökistä. Hintapyyntö oli kohtuullinen. Otin myyjään yhteyttä, ja seuraavana viikonloppuna kävimme katsomassa mökkiä.

Ihastuin ikihyvikseni! Ilmoitin melkein jo portilla, että haluan tehdä kaupat, ja tämä sopi myyjällekin. Tasan kolme vuotta sitten mökki siirtyi omistukseeni.

Aikuiset nukkuvat levitettävällä sohvalla. Mökillä vanhat tavarat ja tekstiilit ovat saaneet uuden elämän.
Lääkekaapista löytyy apu pieniin haavereihin. Taulu kertoo kaiken olennaisen puutarhanhoidosta.

Millaisessa kunnossa mökki oli?

Se oli ulkoa siisti, ottaen huomioon, että ikää oli jo yli 60 vuotta. Sisätilat oli vuorattu lattiasta kattoon tummuneella mäntypaneelilla, mikä teki pienestä ja matalasta mökistä pimeän luolan.

Sisustus oli sekalainen seurakunta huonekaluja muutaman vuosikymmenen takaa.

Virkatuista kukista koottu verho kaunistaa keittiön ikkunaa.
Vallilan Kettukarkki-verhon takana on Eerinin ja Hermanin makuusoppi. Aiemmin paikalla oli keittokomero.

Millaisen remontin teitte?

Ensimmäisenä kesänä lahjoitin lähes kaiken irtaimiston pois ja tartuin maalipensseliin. Kuukausi kului maalatessani kaikki tummat pinnat vaaleiksi. Seinä- ja kattopaneelien maalaaminen oli paljon isompi homma kuin etukäteen kuvittelin. Vasta kolmannella maalikerroksella jäljestä tuli kelvollinen.

Siirsin keittiön pimeästä komerosta eteisen seinustalle ulko-ovea vastapäätä. Ikeasta hankin pari edullista alakaappia ja työtason, ja Tori.fistä löytyi lasiovinen vitriini yläkaapiksi.

Toisena kesänä isäni rakensi lapsille kerrossängyn entiseen keittokomeroon.

Sievät tarjottimet, lautaset ja muut pikkuesineet sulostuttavat seinällä.
Herman nautiskelee äidin tekemää raparperipiirakkaa.

Miten mökin sisustus on syntynyt?

Olen jo vuosien ajan ostellut kirppareilta varastoon kivoja vanhoja astioita ja tavaroita, vaikka mökistä ei ollut tietoakaan. Kotona meillä on enimmäkseen valkoista, mökille halusin paljon väriä.

Olen ostanut huonekaluja fiilispohjalta, ja sisustuksessa on tullut puolivahingossa melko retro. Koska mökki on niin pieni, olen pyrkinyt käyttämään joka kolon hyödyksi. Ikkunoiden päälle nikkaroin viime talvena hyllyt, joilla säilytän astioita.

Mitä olet tehnyt puutarhan puolella?

Lähes koko tontti oli ostettaessa nurmikkoa. Oli täällä toki omenapuu, muutama marjapensas ja mansikkamaa. Ensimmäinen kesä meni remontissa ja toinen muutossa, joten vasta nyt pihanlaitto on päässyt kunnolla käyntiin.

Värikkyys jatkuu puutarhassa. Tuolit ovat Ikean Tärnö-mallia. Leni maalasi puuosat erivärisiksi ja viimeisteli pinnat venelakalla.

Olen rakentanut terassin sisäänkäynnin tuntumaan ja tehnyt tiskipaikan mökin seinustalle. Hyötykasvimaan perustin lavakauluksiin.

Toistaiseksi täällä on vain kesäkukkia ruukuissa. Haaveena on runsas ja kukkiva mökkipiha, joten puuhaa riittää vielä vuosiksi eteenpäin.

Millaista on mökkeily siirtolapuutarhassa?

Vaikka mökkimatka on vain kuutisensataa metriä, täällä tupsahtaa ihan eri maailmaan. Koska vesihana on pihalla ja vessassa pitää käydä ulkohuussissa, aitoon mökkitunnelmaan on helppo vaipua.

Astiat tiskataan ulkona, mutta se on vain mukavaa. Naapureita riittää, mutta siitä huolimatta täällä saa olla rauhassa, jos haluaa.

Leni on tehnyt mökin päätyyn tiskauspisteen. Eerin auttaa kuivaamisessa, vaikka yleensä astiat valutetaan alahyllyllä astianpesukoneen vanhoissa koreissa.
Lavakauluslaatikoissa kasvaa muun muassa retiisiä, mangoldia, porkkanaa, sipulia, punajuurta, retikkaa, perunaa, härkäpapua ja herneitä.
Ruohosipuli on varma mökkiyrtti.

Millainen on tyypillinen mökkipäivä?

Harvoin se on pelkkää oleilua. Yleensä keksin projektin, joka pitää toteuttaa siltä seisomalta. Mies tekee ruuan hiiligrillillä. Jos sää sallii, syömme ulkona.

Lapset lueskelevat Aku Ankkoja, pelaavatfortunaa ja touhuavat pihalla. Välillä he käyvät pulikoimassa läheisellä uimapaikalla.

Eerinin ja Hermanin aika mökillä kuluu leikkien, lukien ja riippumatossa loikoillen.
Kesäkukkaruukku ilahduttaa ohikulkijoita portilla.
Puutarhan perällä on punaiseksi maalattu vaja, jossa säilytetään pihan työvälineitä.
Kommentoi »