Kotivinkki

Sydän jäi Hankoon! Lena toteutti haaveensa ja hankki vapaa-ajankodin lapsuuden maisemistaan – ”Täällä kuului klik, ja rakastuin heti”

Sydän jäi Hankoon! Lena toteutti haaveensa ja hankki vapaa-ajankodin lapsuuden maisemistaan – ”Täällä kuului klik, ja rakastuin heti”
Lena Hemming hankki perheelleen vapaa-ajankodin Hangosta, jossa hän vietti kesiä jo lapsena. Puutaloasunto oli 30 kohteen listalla viimeisenä, mutta juuri se vei Lenan sydämen.
Julkaistu: 30.6.2022

Juttu on julkaistu Kotivinkissä 14/2021.

Espoolainen Lena Hemming on viettänyt lapsuudestaan asti paljon aikaa Hangossa, aluksi isotätinsä ja sittemmin tätinsä talossa. Niin Lena kuin hänen nyt jo aikuiset lapsensa rakastivat Hangon kesiä. Tädin kuoltua 1990-luvun lopulla Hanko jäi, sillä talon lunastaminen ei sopinut Lenan elämäntilanteeseen. Parinkymmenen vuoden jälkeen Lenasta tuntui, että nyt on aika palata lapsuuden maisemiin.

Lenan vapaa-ajanasunto sijaitsee vuosina 1917–1918 rakennetussa entisessä rautatieläisten talossa Hangossa. 102 neliön asunnossa on neljä huonetta ja keittiö sekä terassi ja piha. Täällä lomailevat Lena Hemming, puoliso, lapset ja lastenlapset sekä havannankoirat Ida-Maria ja Anni-Fina.

Lena halusi riippumaton. Siinä hän nauttii ”Hanko-ilmasta”, josta Lenan isäkin aikoinaan nautti. Riippumatto on selkäystävällinen ja kotimainen Tuuta.
Airam-ulkolamput syttyvät joka ilta kello kuusi. Etelän suuntaan avautuvalle isolle terassille mahtuu istuin- sekä ruokaryhmä. Nojatuolissa pehmusteena ovat liukumattomat kylppärimatot.

Mikä sai sinut palaamaan Hankoon vapaa-ajanasukkaaksi?

Mietittyäni tarkkaan minulle kirkastui, että haluan takaisin Hankoon. Myös tyttäreni kannattivat ajatusta. Halusin tarjota lapsilleni ja lapsenlapsilleni Hanko-kokemuksen. Rakastan sitä, että kakkoskoti on lähellä kotiani, ja voin ajaa sinne puolisoni kanssa vaikka vain päiväksi.

Kun etsin asuntoa Hangosta, fiiliksen piti olla oikea. Etsin taloa ensin Hangonkylästä, joka on kauempana keskustasta ja ihmisvilinästä. Ajattelin sen olevan ”oikeiden ihmisten” puoli, ja pidin tätä puolta, jossa nyt asun, turistipuolena. Näin silmissäni pienen talon puutarhapläntin kanssa, sellaisen jossa on kaikki olennainen eikä mitään turhaa. Kävin katsomassa yli 30 kohdetta mutta en löytänyt sitä oikeaa. Tämä asunto oli viimeisenä listalla. Täällä kuului klik, ja rakastuin heti.

Keittiön yläkaapit jätettiin valkoisiksi, jotta ilme olisi keveämpi.
Vanhat vedettävät lasilaatikot istutettiin uuteen kaapistoon. Lena rakastaa vanhoja astioita.
Lenan äiti leipoi Lenan lapsuudessa peltipurkin täyteen piparkakkuja, ja nyt Lenaa huvittaa miten valtavalta peltipurkki tuntuikaan lapsena.
Keittiön säilytyskalusteet on rakennettu ikkunan ympärille, ja sen alle jää kätevä penkki. Ida-Marialla ja Anni-Finalla on siinä oma tarkkailupaikkansa. Keraaminen leopardi on huutokauppalöytö.

Mihin rakastuit tässä asunnossa?

Pidän vanhoista rakennuksista, joissa on hyvä henki. Näin heti mahdollisuudet, joita voisin toteuttaa asunnossani ja pääsinkin vaikuttamaan siinä vaiheessa asunnon pohjaan, materiaaleihin ja rakenteellisiin asioihin. Rakennus oli seissyt kymmenisen vuotta tyhjillään. Kun kävin katsomassa sitä, se oli purettu hirsirungoille ja kunnostus asunnoiksi oli aloitettu.

Mikä on Hanko-kotisi sydän?

Se on olohuoneen pönttöuuni. Asunnon kaksi pönttöuunia ovat alkuperäiset ja olen nimennyt ne tätieni mukaan: olohuoneen uuni on Saga Maria ja makuuhuoneen Hilma Maria. Meillä on täällä naisvaltainen porukka. Aina kun tulen tänne, avaan terassin oven, jotta saan Hanko-ilmaa sisään ja panen uuniin tulen.

Täällä on vain tavaroita, joita rakastan, eikä mitään velvollisuuden vuoksi.
Lenan mielipaikka on ruokapöydän ääressä, jossa hän kuuntelee pönttöuunista kuuluvaa rauhoittavaa tulen rätinää. Astiat hän kattaa mielialan mukaan, ja Arabian Emilia-muki sopii hyvin sanaristikkotunnelmaan.
Ruskea nojatuoli on osto- ja myyntiliikkeestä. Formverkin rottinkituoli on sopiva kaveri sille. Kelimmatto on huutokaupasta ja kelimrahi Boknäsiltä. Taulu on virolaisen Jaan Elkenin.
Lena rakastaa leopardikuviota, ja mieltymys on kulkenut suvussa. Täti intoili siitä jo 1900-luvun alussa. Nyt myös aikuiset tyttäret pitävät kuosista.
Kiinalaisen näköinen kaappi on peräisin perheen entisestä vapaa-ajankodista Floridasta, jonne edelliset asukkaat olivat tuoneet sen veneellä Karibialta.

Harrastat sisustamista. Millaisia periaatteita sinulla on?

Värit ovat minulle tärkeitä. Maalaan ikoneja, ja niistä olen oppinut paljon väreistä ja niiden vaikutuksista toisiinsa. Sisustan kokonaisuuksia ja liitän niihin pienempiä tarinoita tai yksityiskohtia. En seuraa trendejä, vaan luotan omaa silmääni. Rakastan leikkisiä yhdistelmiä. Muutan ja vaihdan, kunnes olen tyytyväinen. Sisustus vaihtuu myös vuodenaikojen mukaan.

Minulla oli jemmassa tavaroita, joita halusin tähän kotiin. Täällä on perittyä ja kierrätettyä, mutta en halua kodin olevan museo, ja seassa on uutta. Olen tuonut tänne ainoastaan tavaroita, joita rakastan ja jotka ovat erityisen merkityksellisiä minulle. Täällä ei ole yhtään esinettä vain velvollisuuden vuoksi, esimerkiksi koska se on peritty, saatu lahjaksi tai arvokas.

Makuuhuoneen matto on huutokauppalöytö.
Makuuhuoneessa on oranssi pönttöuuni. Yöpöytänä toimiva pikkuhylly on Lenan tädiltä. Lämmin oranssi on yksi Lenan lempiväreistä.
Seinällä olevassa valokuvassa Lena on isänsä sylissä. Opettajan öljyliiduilla piirtämä kuva on 11-vuotiaasta Lenasta. Tiikkinen lipasto on lapsuudenkodin perintöjä.

Miten vietät aikaa Hangossa?

Vietän aikaa Hangossa ympäri vuoden, olen oikeastaan täällä vähemmän kesällä. Annan tyttärieni nauttia kuuluisasta ja ihanasta Hangon kesästä. Toki ehdimme viettää täällä aikaa myös yhdessä. Rakastan sesongin ulkopuolista, hiljaista Hankoa. Nautin, kun voin kulkea pyörällä joka paikkaan, enkä tarvitse täällä autoa. Hangossa on parasta myös se, että se on meren ympäröimä kaksikielinen pikkukaupunki.

Olen koti-ihminen. Luen ja teen käsitöitä, ulkoilen upeissa maisemissa koirieni kanssa. Minulla on aina meneillään jokin sisustusprojekti, kuten huonekalujen kunnostus. Katselen täällä myös Netflixistä sarjoja tai nyyhkytarinoita. Käytän paljon Hangon palveluja ja nautin elämästä ja sen kauneudesta.

Tarjoilupöytä Olof Ottelinin tuotantoa. Ruotsalainen pöytälamppu on 1960-luvulta. Taulu on Matti Alapotin. Lenaa viehättävät sen värit ja kaunis asetelma. Lenalla on aina tuoreita kukkia.

Lenalla on paljon kirppiksiltä hankittuja ja perittyjä tauluja, joista vessaan valikoitui yksi värisävyjen mukaan. Naamari ja katosta roikkuvat nuket ovat tuliaisia Venetsiasta. Lasinen jalkalamppu on Orreforsin.
Kommentoi »