Unelmien Talo&Koti

Lempipaikat aikuisille ja lapsille – Lauran perhe nauttii kesästä hurmaavalla lasikuistilla ja mansardikattoisessa leikkimökissä

Lempipaikat aikuisille ja lapsille – Lauran perhe nauttii kesästä hurmaavalla lasikuistilla ja mansardikattoisessa leikkimökissä
Kaarisilta yhdistää Villa Waloksi nimetyn omakotitalon lasikuistin ja leikkimökin toisiinsa. Leikkimökin myötä toteutui myös äidin haave mansardikatosta, tosin hieman eri muodossa kuin hän uskoikaan.
Julkaistu: 20.7.2018

Hämeenlinnalainen Laura Valo haaveili vuosia mansardikattoisesta talosta ja lasikuistista. Molemmat toteutuivat, kun pihapiiriin nousi mansardikattoinen leikkimökki ja kotitalo sai suloisen kuistin.

Täällä viihtyvät Lauran lisäksi Kimmo Heinonen sekä lapset Viivi, 9, ja Helmi, 11.

Leikkimökki ja päätalo sulautuvat kauniisti maisemaan. Pariovet johtavat puutarhasta talon kuistille.
Kukkapenkin pionit on siirretty tänne mummin puutarhasta.

”Villa Walo valmistui viitisen vuotta sitten ja sai nimensä minun mukaani. Jokin tässä paikassa vaikutti niin, että aiemmin selkeä sisustusmakuni alkoi kallistua kohti romanttisempaa tyyliä. Yhtäkkiä aloin tykätä vaaleanpunaisesta.

Olin aina halunnut kotiini lasikuistin, samanlaisen kuin isomummoni mansardikattoisessa talossa. Nyt sain sen! Kuistista tuli niin iso, että tila voitiin jakaa ruokailu- ja oleilupuoleen.

Talomme on harmaa, ja halusimme samaa väriä myös kuistille. Sävy vain vaaleni sisään tultaessa. Sopiva sävy löytyi, kun sekoitimme talomaaliin valkoista. Lattia on maalattu tummemmalla harmaasävyllä.

Laura ajatteli hankkia kuistille rottinkisohvan, mutta kun hän näki Askon harmaan moduulisohvan, suunnitelma muuttui. Kattovalaisin on Tine K:n mallistosta.
Kuistin patinoitunut sivupöytä on Kimmon mummolasta. Nyt sen päällä koreilevat niittykukat vanhoissa lasipulloissa.
Kynttilät palavat hämärinä kesäiltoina. Lyhtyinä toimivat lasipurkit, joihin on kietaistu narukoristeet.
Tunnelmallisella kuistilla on mukava nautiskella vaikka päiväkahvit.

Sain toteutettua myös haaveeni mansardikattoisesta talosta, mutta vähän toisessa muodossa kuin olin alun perin ajatellut. Mansardikattoinen leikkimökki nousi harjakorkeuteen muutama vuosi sitten. Mallin löysimme Kannustalon valikoimista.

Kimmo kokosi mökin päivässä, mutta katto ja kuisti veivät enemmän aikaa. Sisäseinät vuorattiin hirsipaneeleilla. Kimmo toteutti monta meidän tyttöjen toivetta, mutta yhteen hän ei suostunut: seinistä tuli valkoiset eikä pinkit.

Pienen puutarhalammen ympärille kannettiin koristekiviä aikamoinen määrä.
Mökin kuistia koristaa asetelma hortensioita ja rustiikkisia esineitä.
Leikkimökissä on vain yksi sänky. Sisarukset nukkuvat vuoroöinä joko sängyssä tai patjalla lattialla.
Somaan naulakkoon voi ripustaa esille sieviä vaatteita ja esineitä.
Leikkimökissä on melkein oikea keittiö. Laura on ommellut mökin ikkunoihin rullakapat erilaisista kankaista.
Virkattu afrikankukka kuuluu Lauran suosikkimalleihin. Keijunsiipien runko sai uuden kukkapeitteen.
Laura on virkannut leikkimökin maton paksusta kuteesta. Tuolit ovat läheiseltä Tiirikosken tehtaalta.
Astiat pysyvät järjestyksessä söpössä lasikaapissa.
Posliiniastiasto on siirtynyt äidiltä tyttärelle.

Viivi ja Helmi rakastavat kesäpesäänsä, kesäisin he nukkuvatkin siellä. Kaverit ovat tervetulleita yökylään. Silloin tila tyhjennetään ja lattialle levitetään patjat. Viileällä ilmalla tarvitaan patteri lämmönlähteeksi. Kun tytöt kasvavat, ajattelin ruveta mökkeilemään täällä itse. Sitä ennen mökistä tulee todennäköisesti nuorisomaja.

Ompelin mökin ikkunoihin rullaverhot kaksinkertaisesta kankaasta, jotta uni maittaisi myös valoisina kesäöinä. Hämärä ei tyttöjä juuri pidättele, sillä he kömpivät aamiaiselle viimeistään kahdeksalta. Meitä aikuisia ei ole vielä kutsuttu yökylään, mutta lupauksia on jo ilmassa tälle kesälle.

Kimmo rakensi kevyen sillan, joka yhdistää leikkimökin päärakennukseen. Sitä pitkin on hyvä hipsutella edestakaisin vaikka sukkasillaan toivottamassa hyvää yötä puolin ja toisin.”

Autotallin seinustalla on ruukutuspöytä, jonka Laura ja Kimmo nikkaroivat yhdessä. Kansi teetettiin peltiliikkeessä.
Kimmo on rakentanut kaarisillan leikkimökin ja talon välille.
Pieni puutarhalampi oli työläs rakentaa, mutta lopputulos on sitäkin ihanampi.
Puutarhapaviljonki ostettiin jo ennen kuin talo valmistui. Hämärinä iltoina se näyttää jättikokoiselta lyhdyltä, kun kattorakenteisiin kierretyt valot sytytetään.

Lisää kuvia Villa Walosta löydät Lauran Instagramista: @villawalo.

Kommentoi »