Kotivinkki

Leikkimökki

Leikkimökki

Tee itse jykevä leikkimökki. Jos mökissä on sisämittaa noin kaksi metriä, mökkiä voi käyttää vaikka vierasmajana.
Teksti Kotivinkki
Kuvat Kristiina Hemminki
Mainos

Leikkimökissä on hyödynnetty talon vanhaa ovea ja ikkunoita, joten mitat määräytyvät niiden mukaan. Tee kuitenkin mökistä niin tilava, että aikuinen mahtuu sinne kumartelematta. Jos mökissä on sisämittaa noin kaksi metriä, mökkiä voi käyttää vaikka vierasmajana.

Leikkimökki valmistuu näin:

*Perustuksiksi soveltuvat leca-harkot, parhaiten 24 x 24 cm:n pilariharkot. Kaiva niille ainakin yhden harkon syvyiset kuopat, ja lado harkkoja kaksi tai useampia päälletysten. Lattian pitää olla koholla maasta, jotta se pääsee tuulettumaan alapuolelta.
* Tee piirroksen mukaan kakkosnelosista eli 50 x 100 mm:n puutavarasta sokkeli kuuden harkkopilarin varaan. Kiinnitä nurkat ja liitoskohdat 120 mm:n nauloilla. Päällystä sokkeli laudoilla tai esimerkiksi 12 mm:n rakennusvanerilla. Näin muodostuu lattia myös kuistille. Tee myös porras valmiiksi.
* Valmista seinät elementteinä valmiin lattiatason päällä. Katossa on viistettä taaksepäin 20 senttiä. Ole tarkkana, että sivuseinistä tulee toistensa peilikuvat. Kokoa naulaamalla ensin kehikot 45 x 45 mm:n höylätyistä listoista (päätyjen yläpuut ovat 45 x 95 mm:n soiroa).
* Naulaa kehikoihin ulkolaudoitus esim. 15 x 95 mm:n paneelista. Aloita alareunoista, koiraspontti ylöspäin. Voit vuorata sisäpuolet samalla paneelilla, mutta myös kovalevyllä, vanerilla tai lastulevyllä tai jättää kokonaan vuoraamatta.
* Kiinnitä osat toisiinsa ja lattiaan nauloilla. Jos käytät kiinnitykseen kulmarautoja ja ruuveja, rakennelman voi purkaa siististi muutoksia tai siirtoa varten. Katto-orsiksi tulee kaksi 45 x 95 mm:n lankkua piirroksen mukaan.
* Naulaa kulmiin peitelaudat sekä räystäille vuorilaudat. Naulaa sitten kattolaudat. Ne voivat olla samaa paneelia kuin seinät, ulkopuoleksi tarkoitettu puoli alaspäin.
* Levitä kattohuopa paikalleen etu-takasuunnassa. Huovassa on liimareuna, jolla vierekkäiset kaistat tarttuvat toisiinsa. Leikkaa reunat noin neljä senttiä kattolautojen reunoista, taivuta reunat ja kiinnitä huopanauloilla. Älä naulaa yläpintaan, sillä ennen pitkää sadevesi alkaisi tunkea naulanrei’istä läpi.
* Kiinnitä ikkunanpuitteet ja ovi paikalleen. Jos valmiita ikkunoita ja ovea ei ole, voit kiinnittää ikkunalaseiksi ohuiden listojen avulla aukkojen mittojen mukaan (jätä sentti työvaraa) tilatut akryylilasit. Voit käyttää myös paksua esim. 6 millin lasista leikattuja paloja. Ovenkin voit laatia samasta paneelista kuin seinät.
* Sitten vain maalaamaan ja sisustamaan!

Ohjeet ja piirustukset: Esko Kuokkanen

Julkaistu: 22.3.2010