Avotakka

Legendaarinen Savoy-ravintola uudistui täysin – tältä näyttää maailmankuulun sisustustähden kädenjälki

Ravintola Savoyn sisustus palautettiin remontissa lähemmäs vuotta 1937 ja Alvar ja Aino Aallon näkemyksiä. Kohteesta toivotaan arkkitehtuurin ystävien pyhiinvaelluskohdetta.

Ravintola Savoy on suomalainen klassikko, jonka sisustuksen loivat aikoinaan kansalliset ikonit, arkkitehtipariskunta Alvar ja Aino Aalto. Nyt sen uudistus annettiin maailmankuulun brittiläisen suunnittelijan Ilse Crawfordin ja hänen Studioilse-toimistonsa käsiin.

– Halusimme parhaan. Ilse Crawford ymmärtää syvällisesti Aallon perinnön sekä sen, että tästä ei tullut Ilsen suunnittelemaa tilaa vaan Aallon. Hän otti nöyrästi takapenkin paikan, sanoo Saku Tuominen, joka on yksi ravintolan omistavan Financier Groupin osakkaista.

Ilse Crawford halusi ravintolan seinustan sohviin raidallisen verhoilun. Myös pyöreät pöydät ovat uutta. Vanhat Kultakello-valaisimet ovat yhä paikallaan. Kuvat: Savoy

Ensivaikutelma ravintolasalissa on hämmästys: eikö täällä muuttunutkaan mikään? Tunnelma on lämpimän elegantti ja hienostuneesti 30-lukulainen. Alkuperäiset tuolit on kunnostettu ja verhoiltu uudelleen, pöydät on kunnostettu tai teetetty Aallon piirustusten mukaan ja vanhat Kultakello-valaisimet ovat paikallaan. Vain suuret Savoy-vaasit on siirretty toistaiseksi talteen, sillä osa niistä oli huonossa kunnossa.

Marskin pöytä. Kaikki ravintolan tuolit kunnostettiin ja verhoiltiin uudelleen.

Crawford halusi palauttaa tilaan alkuperäisen vuoden 1937 hengen, joka oli aikojen saatossa muuttunut remonttien myötä. Esimerkiksi 1990-luvun puolivälin remontissa tuolit verhoiltiin sinisiksi ja puupintoja petsattiin. 2000-luvulla ravintolasalin jatkoksi tuli sisäterassi.

Sisäterassi onkin kokenut suurimman muutoksen. ”Tämän täytyy lähteä”, oli ollut Crawfordin ehto suunnittelutyön ottamiselle. Nyt tila on lähempänä Aallon henkeä kuin ennen. Artek teki sinne varta vasten Aallon 611-tuolista nahkaisen version, jossa on pehmustettu istuinosa.

Sisäterassin tunnelma tuotiin lähemmäs pääsalin henkeä.

Remontti on tehty yhteistyössä Helsingin Kaupunginmuseon, Alvar Aalto -säätiön ja Artekin kanssa. Työtä on valvonut Aaltojen perintöön erikoistunut arkkitehti Tapani Mustonen, joka on lopputulokseen valtavan tyytyväinen.

Projekti on työllistänyt kymmenittäin konservaattoreita ja puuseppiä ympäri Suomea ja myös Virosta. Joutsalaisen Sydänpuun valmistamiin tammioviin kului puuta 70 kuutiota. Puinen katto on pesty hellävaraisesti käsin. Katon puiset ritilät kunnosti puuseppä Erkki Toivainen Jyväskylän liepeillä. Oli valtavan suuri työ puhdistaa pienet puuosat vanhoista petsilakoista.

Savoy vuonna 1998. Kuvassa näkyvät katon ritilävalaisimet. Kuva A-lehtien kuva-arkisto.
Ravintolasalin päädyissä on nyt Ainon ja Alvarin pöydät, joista on huikeat kaupunkinäkymät. Valaisin on Artekin A201.

Uudistuksen budjetti on ollut miljoonaluokkaa, mutta omistajat katsovat vuosikymmeniä kattavan investoinnin olevan sen arvoinen. Esimerkiksi pöytien toivotaan kestävän ”ainakin 80 vuotta”.

Ensimmäiset asiakkaat astuivat saliin tiistaina 28. tammikuuta. Seuraavaksi ovat vuorossa alakerran tilat, ja pääsiäisenä alkavat työt ulkoterasseilla. Kokonaisuus on valmis heinäkuussa.

– Haluamme, että Savoysta tulee maailmanluokan ravintola ja pyhiinvaelluskohde, Tuominen sanoo.

Helena Puolakka johtaa ravintolan keittiötä. Hän lupaa listalle hienostunutta suomalais-ranskalaista ruokaa venäläisin vivahtein.

Ravintola Savoy

  • Avattu vuonna 1937 A. Ahlström Osakeyhtiön Walter Jungin suunnittelemassa rakennuksessa Eteläesplanadilla.
  • Sisustuksesta vastasivat Aaltojen kanssa tekstiilitaiteilija Dora Jung ja vastaperustettu Artek-yhtiö.
  • Marsalkka Mannerheim oli ravintolan tunnetuin kanta-asiakas. Hänen nimikkopöytänsä on yhä ravintolassa.
  • Nykyään Savoyn omistaa Financier Group, jonka osakkaita ovat Helena Puolakka, Eero Vottonen, Jyrki Sukula, Saku Tuominen ja NoHo Partners.
Uudistuneen ravintolan baarinurkkaus. ”Vorschmack pysyy listalla ja flyygeli salissa”, Saku Tuominen linjaa.
Julkaistu: 28.1.2020
Kommentoi »