Meidän Talo

Sysmäläinen hirsitalo sai uuden elämän Riikka-Marian käsissä – nyt Laventelikartano on koti, jossa vieraatkin viihtyvät aiottua pidempään

Sysmäläinen hirsitalo sai uuden elämän Riikka-Marian käsissä – nyt Laventelikartano on koti, jossa vieraatkin viihtyvät aiottua pidempään
Kun koronaepidemia laittoi Riikka-Marian työelämän uusiksi, oli aika tehdä suuri päätös. Kakkoskodiksi ostetusta maalaistalosta tuli perheen pysyvä koti, joka nimettiin Laventelikartanoksi.
Julkaistu 20.12.2022

Itäisessä Hämeessä sijaitseva Sysmä tunnetaan suurista kartanoistaan. 1800-luvulla kartanoita oli vielä 30. Vuosikymmenten saatossa tulipalot veivät niistä osan ja moni huonokuntoinen kartano jouduttiin purkamaan, joten lopulta näistä jäljelle jäi kymmenen.

Sysmän historiasta kiinnostunut Riikka-Maria Lemminki nimesi viisi vuotta sitten ostamansa Pakkaselana tunnetun hirsitalon Laventelikartanoksi.

– Aiemmat asukkaat kokivat talossa traagisia asioita, minkä vuoksi halusin sille valoisamman nimen. Olen asunut Etelä-Ranskassa ja nähnyt siellä sykähdyttävän kauniita laventelipeltoja. Sieltä sain idean.

Kokonsa ja miljöönsä puolesta nimi sopii paikalle hyvin. Tila on viisi hehtaaria, ja siihen kuuluu sekametsää sekä kaksi suurta lampea, joista toinen on talon läheisyydessä. Laajassa pihapiirissä on vanha navetta, kaksi aittarakennusta, kuivaamo, heinälato ja pieni sauna.

– Naapurini toi lammenrantaan hiekkaa, jolloin saimme perustettua oman pikkuruisen uimarannan. Lammesta on saatu lohiakin! Riikka-Maria ihmettelee.

Talo sai viime kesänä uuden raikkaan keltaisen maalipinnan. Myös peltikatto on uusittu.
Salin hirsinen pääty­seinä kuorittiin esiin monen tapettikerroksen alta.

1870-luvulla rakennettu talo on kokenut monia erilaisia vaiheita. Alun perin se rakennettiin maalaistaloksi. Sittemmin siinä oli kyläkauppa.

– Edellinen asukas oli naislääkäri, joka remontoi talon mieleisekseen. Hän rakennutti pohjakerrokseen uima-altaankin, jota tosin emme ole vielä ottaneet käyttöön, Riikka-Maria kertoo.

Lääkärin kuoltua talo oli pitkään tyhjillään. Puutarha kasvoi umpeen ja piharakennusten katot alkoivat taipua jokatalvisten lumikuormien painosta. Vanha keltainen hirsitalo säilytti kuitenkin ylväästi ryhtinsä.

Kun Riikka-Maria tuli katsomaan sitä vuonna 2017, hän näki talossa ja sen pihapiirissä paljon potentiaalia. Vanhan rakennuksen muokkaaminen lapsiperheelle sopivaksi oli kiinnostava haaste.

– Olen suorittanut nuoruudessani Ranskassa sisustussuunnittelijan opintoja, joista oli paljon hyötyä tilojen remontointia suunnitellessa.

Salin jännittävät katto­maalaukset tulivat esiin, kun lautakattoa peittävät levyt poistettiin. Muranon kattokruunu on edellisen asukkaan peruja.
Remontointi etenee huone kerrallaan. Saliin haettiin rustiikkista maalais­ranskalaista tunnelmaa yhdistämällä puuta ja valkoisia sävyjä.
”Ihan parasta hermolepoa ovat iltalenkit lammen ympäri yhdessä koiran ja kahden kissan kanssa.”

Kakkoskodiksi ostetun Laventelikartanon kunnostaminen alkoi pian kauppakirjojen allekirjoittamisen jälkeen. Huoneita kartanossa on 11. Remontointi aloitettiin tiloista, joita käytetään eniten ja jotka kaipasivat kipeimmin kunnostamista. Keittiö rakennettiin kokonaan uudestaan. Siihen ja saliin asennettiin uudet tammilattiat. Upeat hirsiseinät saatiin esiin, kun tapetteja oli irrotettu useita kerroksia.

– Alimpina olleet vaaleanpunaiset ja ruskeat tapetit sopisivat taloon edelleen, Riikka pohtii.

Katon korjaus, sähkö- ja putkityöt sekä talon julkisivun maalaus saatiin tehtyä rivakasti ammattilaisten toimesta. Kattoremontin yhteydessä vinttiin asennettiin neljä kattoikkunaa, jotka tuovat mukavasti lisää valoa.

Viime vuonna asennettiin maalämpö. Energiaa pystytään säästämään Laventelikartanossa pian entistä tehokkaammin.

– Tarkoitus on hankkia vielä varaava takka, johon saamme puut omasta metsästä, Riikka-Maria kertoo.

Talon remontoinnissa ja sisustuksessa suositaan ekologisia ja kestäviä ratkaisuja.

– Tarkoitus on suosia kierrätystä mahdollisimman paljon. Yläkerran parkettilattiatkin ostimme käytettyinä.

Pihapiirin kunnostaminen vaati 30 puun kaatamisen.

– Nyt pystymme ihastelemaan olohuoneen ikkunasta naapurin lehmien käyskentelyä vastapäisellä pellolla.

Laventelikartanon kylpy­huoneeseen kuuluu luonnollisesti ruusu­tapetti.
Saunaosaston vaaleanpunaiset laatat herättivät alkuun hämmennystä, mutta nyt niistä ei haluta luopua.

Remontin vuoksi viikonloppuja ja juhlapyhiä alkoi kulua yhä enemmän Sysmässä kuin Lahdessa, jossa on Riikka-Marian ja hänen lastensa Charlotan, 18, ja Tomin, 10, 1960-luvulla rakennettu kotitalo.

– Koko talo on täynnä kuusikymmenluvun designia. Kartano on Lahden talon täydellinen vastakohta, Riikka-Maria kertoo nauraen.

Laventelikartanon sisustus on hyötynyt sivurakennuksista tehdyistä löydöistä. Tomistakin on ollut hauskaa tehdä aarteenmetsästyksiä ja löytää monia kiinnostavia tavaroita, kuten Fazerin vanhoja makeislaatikoita. Nyt niissä säilytetään talon kahden kissan, Minnun ja Mikin, ruokia.

Riikka-Maria puolestaan on iloinnut löytämistään huonekaluista, joista vanhimmat ovat peräisin 1800-luvulta. Hän on maalannut pöytiä, tuoleja ja lipaston hajuttomalla kalkkimaalilla.

– Kaunista jälkeä syntyy nopeasti. Jo yhdellä maalikerroksella saa peittävän pinnan.

Laventelikartanon sisustus on hyötynyt sivurakennuksista tehdyistä löydöistä.

Vanha tila pitää sisällään tarinoita, joista koskettavin paljastui vanhan kirjoituspöydän laatikosta.

– Löysin paksun nipun kirjeitä. Eräässä niistä kerrottiin talon pojan kaatumisesta pian jatkosodan alettua. Samassa laatikossa oli myös pojan päiväkirja, joka pitää sisällään koskettavia runoja. Olenkin miettinyt, missä näitä pitkälti sota-aiheisia runoja voisi julkaista, Riikka-Maria pohtii.

Iloinen löytö oli 1960-luvulta peräisin oleva laatikko täynnä ranskalaisia laatuviinejä.

– Viini oli suorastaan järkyttävän hyvää.

Tarinoita on löytynyt myös pois revittyjen tapettien takaa.

– Sanomalehtiä käytettiin eristeenä. Näitä hyvin säilyneitä lehtiä oli hauskaa lukea.

Vanha peilipöytä tuoleineen tuo makuuhuoneeseen viime vuosisadan alun tunnelmaa.

Korona-epidemia muutti elämänsuunnan myös Riikka-Marian perheessä. Oli pakko miettiä, missä etätyöskentely ja -koulu onnistuvat parhaiten. Vastausta ei tarvinnut miettiä kauan, etenkin kun Tomi sai paikan läheisestä kyläkoulusta.

– Tomi nauttii uudesta, iloisemmasta elämästä maalla. Hän löysi nopeasti uusia kavereita, kuten samalla luokalla olevan Emilian, Riikka-Maria iloitsee.

Charlotta-tytär jäi asumaan Lahteen, jossa hän suorittaa sähköasentajatutkintoa ja iltalukiota.

Kokonaan uudelleen rakennettu keittiö on kartanon sydän. Pricilla-­koira viihtyy Riikka-­Marian aamu­kahvi­seurana.

Riikka-Maria kehuu vuolaasti nykyisiä naapureitaan.

– He ovat sydämellisiä ihmisiä, ja lisäksi täällä toimii terve vanha maalaisjärki. Yhdessä tekemisen meininki on aivan mahtavaa. Olemme taistelleet onnistuneesti kyläkoulun säilymisen puolesta, ja nyt sinne on iloksemme tullut uusia oppilaitakin.

Kyläläiset myös auttavat toisiaan tarpeen tullessa.

– Kun viimeksi pähkäilin valtaisan risukasan kanssa, naapurin isäntä lupasi hoitaa sen pois.

Maaseudulla asumiseen ei Riikka-Marian mielestä kannusteta riittävästi.

– Olen miettinyt myös sitä, että on maanpuolustuksellinen teko asua maalla. Päättäjien tulisikin miettiä sitä, kuinka koko Suomi asutetaan.

Edellisiltä asukkailta ostettu kalusto odottaa verhoilua. Riikka-­Marian toiveissa on hänelle mieluisammat pastellisävyt.
Kaikki vanha ja käyttö­kelpoinen säilytetään, kuten toimivat lukot ja ovenkahvat.

Parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Laventelikartanosta, Vääksyn keskustassa, sijaitsee Riikka-Marian ja Stéphane Maytraudin omistama Ranskalainen Kyläkauppa, joka syntyi merkillisten sattumusten summana.

Riikka-Maria oli menettää henkensä lomamatkalla vuonna 2009, kun hän putosi liitovarjo-onnettomuudessa 250 metrin korkeudesta. Hän oli kuukausia epätietoisuudessa siitä, pystyisikö hän enää koskaan kävelemään.

– Mutta halusin pysyä elämässä kiinni, tehdä jotain merkityksellistä. Niinpä ostin Asikkalan Vääksyssä olevan kolmikerroksisen rähjäisen talon. Olin varma, että siinä tulee olemaan vielä jotain mielenkiintoista.

Nyt talossa on toiminut kymmenen vuotta Ranskalainen Kyläkauppa, jota Stéphane pyörittää yhdessä poikansa Valentinin kanssa. Riikka-Marian vastuulla on toiminnan suunnittelu. Päätyönään hän on Marketing Finlandin toimitusjohtaja, joten aikaa kaupan toimintaan on lähinnä viikonloppuisin.

Suuren suosion saanut kauppa sai sisaryrityksen viime vuonna Haagaan, ja ensi vuonna on tarkoitus avata Vuosaaren kartanoon kauppa ja ravintola.

– Kaikki tuotteet ovat 70-prosenttisesti ranskalaisilta tuottajilta. Erityisen suosittuja ovat vaatteiden ja asusteiden lisäksi juustot, leikkeleet ja kuivamakkarat, Riikka-Maria listaa.

Vääksyssä sijaitseva Ranskalainen Kyläkauppa on saanut paikalliset asukkaat innostumaan ranskalaisista herkuista. Sana persoonallisesta kaupasta, jossa on myös kahvila­-ravintola, on kiirinyt Ranskaan asti.
Marseille-saippua kuuluu Ranskalaisen Kyläkaupan suosituimpiin tuotteisiin.

Ystävät ovat aina tervetulleita Laventelikartanoon, jossa onkin monta vierashuonetta.

– Toisinaan vieraat jäävät pidemmäksi aikaa, niin kuin ranskalainen vaihto-oppilas, joka oli meillä koko kesän. Hänen perheensä tuli sitten myös muutaman päivän vierailulle.

Maaseudun hiljaisuus rauhoittaa. Luonnossa liikkuminen on tärkeää Riikka-Marialle, jolla on diag­nosoitu Touretten syndrooma. Nuorempana se näkyi tic-oireina ja keskittymiskyvyn puutteena.

– Ihan parasta hermolepoa ovat iltalenkit lammen ympäri yhdessä koiran ja kahden kissan kanssa. Siellä me kuljemme peräkanaa ihmetellen, mitä kaikkea luonnossa tapahtuu. Hiljattain huomasimme lammessa saukon.

Kaupungista Riikka-Maria ei kaipaa mitään muuta kuin tytärtään.

– Alle tunnissa voin ajaa hänen luokseen, ja alle kahdessa tunnissa Helsinkiin. Maalla on kaikki, mitä tarvitsen. Mielenterveydenkin kannalta täällä on parempi elää; saat olla juuri sellainen kuin olet ja elää omannäköistäsi elämää.

Toimitusjohtaja ja yrittäjä Riikka-Maria Lemminki tunnetaan nopean toiminnan ihmisenä. Carpe diem on hänen mottonsa eli kun hyvä tilaisuus tulee vastaan, on siihen tartuttava. Vuonna 2017 tuli jälleen vastaan ohittamaton tilaisuus – suuri maalaistalo Sysmän Nuormaisissa, paikkakunnalla, jossa isoäitikin vietti lapsuutensa.
Kommentoi »