Meidän Talo

Mineriittilaattojen tilalle lautaverhoilu ja avokuistista tuulikaappi! Näin paljon omakotitalon julkisivuremontti maksoi

Mineriittilaattojen tilalle lautaverhoilu ja avokuistista tuulikaappi! Näin paljon omakotitalon julkisivuremontti maksoi
Vanha talo sai arvoisensa ulkomuodon julkisivuremontissa, jossa mineriittilaatat vaihdettiin lautaverhoiluksi.
Julkaistu: 4.11.2022

Lapsiperheen koti on tunnelmallinen 1938 rakennettu talo Helsingin Koskelassa. Julkisivuremonttiin ryhdyttiin, koska perheen isä oli omien sanojensa mukaan kyllästynyt siihen, että talo oli “kadun rumin”. Syynä siihen olivat 1960-luvulla talon julkisivuihin asennetut mineriittilaatat.

Remonttia viivästytti tieto siitä, että mineriittien purku olisi asbestityö ja tulisi teetettynä tolkuttoman kalliiksi. Kaupungilta ja ELY-keskuksesta saatiin kuitenkin yllättävä tieto: ulkoseinän purun saisi tehdä itse, jos sen tekisi oikeaoppisesti. Niinpä julkisivuremonttia alettiin suunnitella.

Uudeksi ulkoverhoiluksi tulisi alueen tyyliin sopiva pystyrimalautaverhoilu. Talossa oli avoin kuisti, vetävä ulko-ovi ja pikkuruinen eteinen, joten kuistista päätettiin samalla tehdä kiinteä tila, jossa olisi samanlaiset ruutuikkunat kuin talon takapihan verannassa. Myös parvekkeen kaitteet sekä lattia, joka oli samalla verannan katto, uusittaisiin kokonaan.

Seuraavaksi on tarkoituksena kunnostaa talon sokkeli. Uuden, hengit­tävällä pellava­öljy­maalilla maalatun lauta­verhoilun rinnalla sokkeli näyttää entistäkin huono­kuntoisemmalta.

Perheen isän arkkitehtisisko suunnitteli remontin ja piirsi taloon uuden kuistin. Projektin raskain vaihe oli mineriittilaattojen irrotus. Kuumana kesänä P3-tason hengityssuojan alla työskentely ei ollut ilo, ja aikaa meni yhteensä noin sata tuntia. Laatat saatiin onneksi irrotettua kokonaisina, pakattua huolellisesti muoviin ja hävitettyä ongelmajätteenä.

Urakoitsija teki lautaverhoilun käyttäen pohjamaalattuja lautoja, rakensi uuden kuistin ja maalasi talon toiseen kertaan. Jännittävin valinta oli uuden julkisivun väri. Kaupunki vaati siitä värisuunnitelman, koska alue oli suojeltu.

Perhe päätteli, että Uulan Perinnevärikartta ja alueen muissa vanhoissa taloissa jo käytetty värisävy olisivat varma valinta. Koemaalaus osoittautui silti tärkeäksi: luonnon värien keskellä väri näyttää usein ulkoseinässä vaaleammalta kuin värikartassa. Niinpä alun perin väriksi suunniteltu Uulan heleän mintunvihreä Rypäle vaihtui harmaampaan Purjo-sävyyn, joka sopi paremmin alueen henkeen.

Remontin lopputulos on hurmaava. Liikuttavasta, nuhjaantuneen harmaantuneesta mineriittitalosta tulikin ruutuikkunainen puutalokaunotar.

Uusi ulko-ovikin maalattiin Uulan Pellavaöljymaalilla, ja väriksi valikoitui Uulan Safiiri. Perheen äidistä väri oli aluksi yllättävän kirkas, mutta nyt hän pitää siitä. Autotallin ovi ja takaovi kunnostettiin ja maalattiin itse samalla maalilla. Oven toimitti Puusepänliike P. Niemi.
Lautaverhoilussa rimojen leveys vaikuttaa tunnelmaan.

Mitä remontti maksoi?

  • Ovi maalattuna ja kuljetettuna 1250 e
  • Nostimen vuokra 700 e
  • Verannan mittojen mukaan teetetyt, irrotettavat sisäikkunat 2289 e
  • Kuistin ikkunat 2469 e
  • Rakennesuunnittelijan palkkio 2000 e
  • Rakennusvalvojan palkkio 2000 e
  • Remontin työn osuus 26 000 e
  • Julkisivun materiaalit 9000 e
  • Mineriittien kierrätyskulut 300 e

Yhteensä 46 008 euroa.

Vanhan avo­kuistin muuttaminen ruutuikkunaiseksi tuuli­kaapiksi mullisti asumis­mukavuuden ja talon ulkonäön. Myös veranta kunnostettiin. Ikkunat entistettiin ja niihin teetettiin puiset sisä­ikkunat. Seinät eristettiin kevyesti ekovillalla, ja sisäseiniin laitettiin sormi­paneeli. Näin veranta on käytössä pidemmän aikaa vuodesta. Kuvassa talosta puuttuvat vielä ikkunapellit ja porraskaiteet.
Kommentoi »