Avotakka

Laura Seppänen Sohvaryhmä-podcastissa: Valkoinen on väärin ymmärretty väri

Laura Seppänen Sohvaryhmä-podcastissa: Valkoinen on väärin ymmärretty väri
Valkoinen herättää sisustusvärinä jopa somevihaa, mutta taustalla on monia harhaluuloja ja pinttyneitä käsityksiä, sanoo sisustussuunnittelija Laura Seppänen. Hänestä valkea on paitsi mainio häivytysväri myös ihana, puhdas tausta, joka antaa tilaa luovuudelle ja persoonallisuudelle.
Julkaistu: 4.12.2020

Mistä johtuu vihapuhe valkoisia sisustuksia kohtaan? Miksi värikäs koti on mielikuvissa persoonallisempi kuin valkoinen ja moderni? Mikä toiselle on raikasta ja valoisaa, onkin toiselle kliinistä ja epäkäytännöllistä. Valkoiseen liittyviä myyttejä ja mielikuvia purkaa Sohvaryhmän seurassa sisustussuunnittelija Laura Seppänen.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Laura Seppänen -jakso:

Pitääkö kodin olla virheetön?

Kun sisustuslehdessä tai somessa on esillä valkoisella sisustettu koti, lähes poikkeuksetta se saa osakseen myös vihaa ja ärtymystä. Ilmiön on huomannut myös sisustussuunnittelija Laura Seppänen. Kun hän suunnitteli Tuusulan asuntomessujen kohteen Lumitiikeri, varsinkin iltapäivälehdistössä syntyi polemiikkia.

– Kommenttiboksit tulvivat vihaisia viestejä: ”kuka tuotakin nyt siivoaa”, ”on epäkäytännöllistä, sormenjäljet näkyvät”, ”hirveän kliininen, liian moderni”, ”ahdistava”, ”ihan mahdoton, ei tuossa voi elää”, Laura muistelee ihmetellen.

Yksi poikkeus on: jos koti onkin tehty omin käsin tai pienellä budjetilla, valkoisuus ja moderni ote eivät enää herätäkään närää, Laura lisää.

Valkoinen on puhtauden ja arvokkuuden väri. Me taas olemme aika käytännönläheistä kansaa.

Miksi valkoinen aiheuttaa niin vahvat reaktiot?

– Olen miettinyt, että yksi selitys on suhtautumisemme puhtauteen. Valkoinen on puhtauden ja arvokkuuden väri. Me olemme aika käytännönläheistä kansaa, ja ajatellaan, että ”en ota marmoria, koska siihen jää tahroja, ja valitsen vinyylilattian, koska siihen ei tule naarmuja”. Ruotsissa taas arvostetaan materiaalin patinoitumista ja aidon luonnonmateriaalin ei ole tarkoitustaan kestää ilman lommoja läpi elämän. Miksi kodin pitäisi olla virheetön tai aina niin puhdas?

Laura muistuttaa, että siisteyden kannalta ratkaisevaa ei ole vain värisävy vaan ennen kaikkea materiaali. Asiakkailtaan hän kysyy suoraan, miten sotkuisia he ovat, jotta ei tule suositelleeksi vaikka silkkimattoa kotiin, jossa kävellään kengät jalassa. Kerran häneltä kaatui punaviinipullo matolle. Mutta koska matto oli villaa, viini jäi kellumaan sen pinnalle ja pyyhkiytyi pois jättämättä läikkää.

Värit ovat monimutkaisia

Laura Seppäsen oma koti esiteltiin taannoin suomalaisessa sisustuslehdessä ”mustavalkoisena unelmana”. Samasta kodista todettiin puolestaan tanskalaislehdessä näin: ”taitavaa ja monipuolista eri värisävyjen, puun sävyjen ja materiaalien sekoittelua”.

Hän harmittelee, että suomalaisille on iskostunut sääntöjä ja hokemia, joihin saatetaan uskoa miettimättä niiden merkityksiä sen enempää. Kuten että valkoinen sisustus on kliinistä, modernia ja persoonatonta. Tai että värikäs koti olisi automaattisesti jotenkin persoonallisempi.

Kaipaan luovaa, puhdasta tyhjää kangasta, jossa voin hengitellä ja olla ihan rauhassa. Sitä juuri valkoinen väri minulle on.

Tällä hetkellä Lauran kotona on valkoisen, harmaan ja hiekan sävyjen lisäksi juuttia, nahkaa, viittä eri puulajia, kalkkilaastin sävyjä ja kolmea erilaista kiveä beigestä mustaan. Häntä kiinnostavat nyt erityisesti materiaalien työstöt, ja koti toimii testilaboratoriona.

– Väri koostuu muustakin kuin sävystä: se on kylläisyyttä, pigmenttiä ja kirkkautta. Ehkä siksi näemme värit niin kertakaikkisen eri tavoilla. Myös kiiltoaste, struktuuri ja hiertopinta vaikuttavat, miltä väri näyttää.

Värien psykologia on monimutkaista. Väreihin liitetään valtavasti eri merkityksiä, ja niiden näkemiseen vaikuttavat niin ikä, elämänkokemus, sukupuoli ja mieliala kuin uskonto ja kulttuuri.

Laura uskoo klassikoihin ja ajattomuuteen, jota tietyt, helposti yhdisteltävät värit edustavat hänelle.

– Käsittelen niin paljon värejä työkseni, että kaipaan myös luovaa, puhdasta tyhjää kangasta, jossa voin hengitellä ja olla ihan rauhassa itse. Ja sitä juuri valkoinen väri minulle on. Se stimuloi luovuutta, koska se ei itsessään anna mitään informaatiota.

Valkoinen muovaa tilaa

Laura Seppäsen oma suunnittelufilosofia pohjautuu siihen, että tiettyjä asioita häivytetään, toisia korostetaan. Hän haluaa rauhoittaa tiloja ja tuoda niihin selkeitä kiintopisteitä, joihin katse ohjautuu. Esimerkiksi hänen omassa sisustustoimistossaan valkoiset lämpöpatterit, sähkövedot ja valokatkaisijat ja -kiskot ovat valkealla pohjalla.

– Kun jotain haluaa häivyttää, valkoinen on siinä oivallinen apuväline. Valkoinen valkoisella ei korostu.

Laura kehuu myös valkoisen monikäyttöisyyttä. Valkoisella värityksellä voi muovata tilaa, vaikka kohottaa kattoa visuaalisesti. Varsinkin pieniä ja ahtaita tiloja valkoinen avartaa.

– Mitä vaaleampi katto, sitä korkeammalta se tuntuu. Isoja elementtejä, kuten kookkaan huonekalun, saa häivytettyä vaaleudella, ettei se dominoi koko tilaa.

Valkoinen on perusvarma valinta. Se jättää ihanasti tilaa kaikelle muulle.

Laura harmittelee, että Suomessa ikkunanpokien, listojen ja ovien tehdasväreissä suositaan kellertävää maalarinvalkoista eikä puhtaanvalkoista. Valkeat listat ja karmit kellastuvat ajan mittaan likaisennäköisiksi. Hän arvelee, että tästäkin voi osin juontua se käsitys, että valkoinen olisi vaikea väri.

Lauran omassa väripaletissa valkoinen tulee pysymään aina. Olisi vaikeaa vaikkapa suunnitella taloa ilman sitä.

– Valkoinen on perusvarma valinta. Se jättää ihanasti tilaa kaikelle muulle. Se on myös turvallinen pohja, jonka päälle on helppo lisätä persoonallisuutta muilla elementeillä. Eikä turvallisuudessa ole mitään väärää.

Hän toivoo, että kaikki sisustajat tyyleistä ja väreistä riippumatta saisivat vihdoin vapauden tehdä kodillaan ihan, mitä kukin haluaa, ilman leimautumista.

– Ei tyylikkyyttä ja ajattomuutta voi sitoa johonkin värimaailmaan, tyyliin tai hintaluokkaan. Ne eivät ole asioita, joita joku voi vain totuutena kertoa.

Kommentoi »