Avotakka

Lars Sonckin suunnittelema kivitalo Kauniaisissa karisti Annan haaveet maalle muutosta – ”Se oli rakkautta ensi silmäyksellä”

Lars Sonckin suunnittelema kivitalo Kauniaisissa karisti Annan haaveet maalle muutosta – ”Se oli rakkautta ensi silmäyksellä”
Elämä maalla olisi helpompaa, Anna Hammaren haaveili asuessaan Helsingin keskustassa. Unelma toteutui Kauniaisissa vanhassa kivitalossa, jota Anna järjestelee täydelliseksi harmoniaksi.
Julkaistu: 18.6.2020

Neljä vuotta sitten yrittäjä Anna Hammaren asui Helsingin keskustassa mutta haaveili maalle muutosta. Elämä olisi helpompaa lapsen, kissojen ja koirien kanssa maalla. Kaupungissa kun piti aina etsiä puisto ulkoilua varten. Mielessä oli entinen kotipaikka Kirkkonummi, mutta ratkaiseva käänne oli, kun Anna tuli Kauniaisiin katsomaan ystävänsä kissanpentuja.

– Oli talvi ja lunta, puutaloja ja lyhtyjä, ihanan näköistä. Ystäväni kertoi, kuinka helppoa elämä on täällä lasten kanssa, kun on koulut ja harrastukset lähellä ja joka paikkaan voi pyöräillä.

Anna ei ollut koskaan ajatellut muuttavansa Kauniaisiin, mutta kahden kuukauden päästä kissojenkatselukäynnistä Anna oli 1927 rakennetun Lars Sonckin suunnitteleman kivitalon omistaja. Oikeastaan Anna etsi pientä puutaloa, jollaisen tunnelmaa hän rakastaa. Välittäjä vei hänet kuitenkin katsomaan hiljaisessa myynnissä ollutta kivitaloa.

– Se oli kyllä rakkautta ensi silmäyksellä, tunnustaa Anna.

Lars Sonckin suunnittelema kivitalo Villa Blå Hägern valmistui vuonna 1927. Neliöitä on noin 300.
Maan päälle rakennettu Folkpool-uima-allas on maastoutettu isolla terassilla. Mustat aurinkotuolit ovat Jyskistä.

Vanhassa kivitalossa oli puutalon tunnelma, vanhat puulattiat ja ruutuikkunat. Talo oli suunniteltu kirjailija Mikael Lybeckin pojalle taidemaalari Nils Lybeckille ja tämän keraamikkopuolisolle Maritalle.

Kaikki isot remontit oli tehty, ja Annan mielestä vain pinnat vaativat kohennusta. Pihakin oli kunnossa ja istutukset mieleisiä. Kylpyhuoneet ja keittiön Anna olisi halunnut uudistaa heti mutta päätti kustannussyistä porrastaa remonttiaikataulua. Keittiökaapit saivat teippaamalla uuden pinnan, ja osa niistä sai lähteä.

Maalia kului litrakaupalla, kun yläkerran musta lattia ja kaikki sisäkatot maalattiin valkoisiksi. Osa huoneista sai tapetit. Sauna joutui remonttiin, kun Anna huomasi, ettei sitä ollut eristetty ja putket jäätyivät talvella. Talon kaksi kylpyhuonetta Anna remontoi viime vuonna.

Muutama vuosi sitten takapiha sai uima-altaan. Vaikka Anna viettääkin kesät mökillään saaristossa, keväällä ja elokuun lämpiminä päivinä uima-allas on Lisa-tyttären ja koirien ahkerassa käytössä. Koirille on jopa oma ramppi, erillinen askellaituri, jotta ne pääsevät helposti altaasta.

Alkuperäinen puulattia tuo tunnelmaa vanhaan kivitaloon. Koirat Rune ja Ronja ovat siellä, missä tapahtuu. Avarassa olohuoneessa on parvi, jossa on divaani rauhaisiin lukuhetkiin. Sohvat on Boknäsistä, matto Salista ja pöydät Casuarinasta. Takaseinän taulu on Tatu Vuorion.
Korkeassa olohuoneessa tekee vaikutuksen ruskeakarminen ruutuikkuna, joka ulottuu kattoon asti. Siitä näkyy uima-allasterassille. Valaisin Ay Illuminate on Casuarinasta.
Kaikki tavarani ja huonekaluni ovat löytyneet vähän vahingossa.
Anna sekoittaa eri vuosikymmenten tyylejä. Talonpoikaisruokapöytä on Annan veljen entinen. Sen päädyissä olevat tuolit ovat Ellokselta, muut kierrätettyjä. Talonpoikaishylly on Fasaani-antiikkiliikkeestä ja kattovalaisin Roomagesta. Taulu on Vincent Bakkumin. Lipastolla on Cluster-pöytävalaisin.

Anna haalii löytöjä ja myöntää ihastuvansa kummallisiin tavaroihin. Varsinkin jos löytää jotain halvalla, se on aina parasta. Ja Annahan löytää.

– Kaikki nämä tavarani ja huonekaluni ovat tulleet vähän vahingossa. Kierrän kirpputoreja, kierrätyskeskuksia, maaseuduilla antiikkikauppoja ja löydän netistä. Suosin Toria ja Roomagea. Osan olen ostanut uutena, tosin nekin näyttävät vanhoilta.

Anna vitsailee olleensa vihdoinkin tarpeeksi vanha ostaakseen uudet sohvat. Kissojen tarve teroitella kynsiään on jättänyt Boknäsin sohviin jo jälkensä. Sopivat nojatuolit Anna löysi pilkkahinnalla Torista, ja ne rahdattiin taloon Rovaniemeltä. Anna osti tuoleihin uudet, roosat kankaat mutta kauhistui saatuaan tarjouksen verhoilun hinnasta. Tuolit saivat jäädä oranssiksi ja vihreäksi. Entisen kodin sohvatyynyjen kanssa väripaletti näyttää harkitulta.

Kodin kalusteet ja esineiden puuosat jatkavat yhtenäisesti puisten ikkunankarmien tummahkoa sävyä.
Anna toteuttaa itseään järjestelemällä kotia. Se on kuin palapelin kokoamista.
Yläkerran oleskeluhuonetta komistavat kattoparrut ja takan hormi. Sohva on Ikeasta, pöydät Casuarinasta ja La Volière -valaisin Armas Design -liikkeestä.

Anna työskenteli 15 vuotta koirien osteopaattina, kunnes vaihtoi alaa. Koko alaa Anna ei raaskinyt jättää, joten nykyään hänellä on yritys All Fur Dogz, joka myy koiratarvikkeita ja tarjoaa koirapäivähoitoa sekä trimmauspalvelua. Käsillä tekemistä Anna pitää edelleen välttämättömänä.

– Maalaan ja tuunaan, pihalla kaivan ja möngin. Aina välillä kun keksin, mitä haluan saada kotiin, se saattaa jäädä vaivaamaan ja sitten toteutan sen. Sen takia en ostakaan kalliita juttuja ja myyn tai annan tavaraa eteenpäin.

Annan huoneesta on kulku omaan kylpyhuoneeseen. Makuuhuoneen tapetti on Cole&Sonin Versailles Paste. Valaisin on Ellokselta ja yöpöytä Ikeasta. Vanha lipasto löytyi vanhempien vintiltä. Anna maalasi sen kaksiväriseksi.
Kylpyhuoneet on remontoitu vasta viime vuonna. Mustaraaminen lasisuihkuseinä on Hietakarilta ja valkoinen, keraaminen palli Casuarinasta.
Sisusta myös kylpyhuone muun kodin tavoin, jotta se ei jää kolkoksi. Tuo kodikkuutta viherkasveilla, koreilla, pientavaroilla ja ikkunallisessa tilassa verhoilla.
Lisan huone on jokaisen pienen tytön unelma. Katosta roikkuvat keinu ja köysi houkuttelevat temppuilemaan. Valaisin on Doctor Designin ja matto Salista. Kaikki huonekalut ovat vanhoja tai kierrätettyjä.

Tärkeintä on kuitenkin toimivuus. Kodin pitää tuntua siltä, että siellä voi elää ja olla, tarvitsematta varoa mitään. Mattojen täytyy olla ehdottomasti sellaisia, ettei niissä näy ihmisten eikä eläinten vahingot. Anna haaveilee alakerran lattioiden uusimisesta, sillä valkoiset lautalattiat eivät ole kaikkein kätevimmät kolmen koiran ja kolmen kissan kanssa. Vanha koti oli nykyistä pelkistetympi. Anna myöntää ihastuvansa tavaroihin enemmän kuin ennen. Tavaroita ei saa kuitenkaan olla liikaa, vaan pitää olla tilaa myös hengittää.

Lempipaikka on vihreä nojatuoli olohuoneessa. Lisan mentyä nukkumaan ehtii Anna istua ja kuunnella musiikkia tai jutella puhelimessa ystävien kanssa – tai puuhastella.

– Kun näkee käsiensä jäljen heti, se on parasta, on se sitten ruohonleikkuuta tai mitä tahansa kodissa.

Anna toteuttaa itseään järjestelemällä kotia. Se on kuin palapelin kokoamista. Pienillä muutoksilla koko huone muuttuu. Joskus riittää vain erilaisten kukkien asettaminen uuteen paikkaan. Anna haluaa kokeilla tilan muuttamisen vaikutuksia. Kun Anna tulee huoneeseen, hän tietää, ovatko tavarat oikeilla paikoilla vai häiritseekö jokin.

Etupihan patiolla on Lars Sonckin aikakaudelle tyypillinen kiveys ja muurit. Istuinryhmän bambukalusteet ovat Tine K:n, bambuiset kansituolit Jyskistä, ruokapöytä FB-kierrätysryhmästä ja korituolit Ikeasta.
Anna rakastaa puuhailua omassa puutarhassa.

Anna on valmistunut terapeutiksi ja ymmärtää nykyään, että vaikka ihminen ei tietoisesti miettisi värien ja kuosien sopimista toisiinsa, alitajunta ohjaa sisustamista.

Anna haluaa tuoda taloon eloa ja iloa kutsumalla ystäviä. Ystävät nauttivat talon hiljaisuudesta ja rauhallisesta tunnelmasta. Paksut kiviseinät eivät laske ulkoa mitään ääniä.

Vaikka ajatus Kauniaisiin muuttamisesta ei alun perin innostanut Annaa, viihtyy hän mainiosti. Nuuksio ja metsät ovat lähellä, ja koirien kanssa on helppo ulkoilla.

– Tyttäreni Lisa sanoo, ettei me voida muuttaa täältä koskaan pois. Olen kyllä supertyytyväinen.

2 kommenttia