Rottinkihurahdus, poreamme ja nuotiopaikka! Lapsiperheen uusi omakotitalo huokuu lämpöä ja yhdessäolon iloa
Sisustus
Rottinkihurahdus, poreamme ja nuotiopaikka! Lapsiperheen uusi omakotitalo huokuu lämpöä ja yhdessäolon iloa
Elina ja Esa muuttivat kolmen lapsensa kanssa uuteen taloon, jossa koko perhe viihtyy. Kotoisa sisustus syntyy Elinan suosikeilla rottinkikalusteilla, joille Esakin on jo alkanut lämmetä.
4.7.2022
 |
Kotivinkki

Elina ja Esa Mänty tapasivat toisensa kymmenen vuotta sitten, kun he asuivat samassa kerrostalossa Turussa. Esa näki Elinasta vilauksen rappukäytävässä ja uskaltautui laittamaan hänelle viestin Messengerissä. He kirjoittelivat kuukauden, jonka jälkeen Esa tuli vierailulle alakertaan Elinan kotiin. Siitä asti he ovat asuneet yhdessä. Ensimmäisen vuoden he asuivat vuoroviikoin ­molempien kodeissa, sitten Elina kantoi tavaransa yläkertaan Esan asuntoon. Siitä he remontoivat ensimmäisen yhteisen kotinsa.

Nyt Elinalla ja Esalla on kolme lasta: Ellen, 7, Eelis, 5, ja Elea, 3. Uuteen omakotitaloon Turun seudulle perhe muutti vuonna 2019. Siinä on 5 huonetta + avokeittiö + kodinhoitohuone + sauna ja yhteensä 134 neliötä. Elina on ihastunut tässä kodissa asuessaan erityisen paljon rottinkiin. Esan mielestä rottinki kuuluisi museoon, vaikka hän onkin hiljalleen alkanut lämmetä sille.

Eeliksen, Esan, Elinan, Elean ja Ellenin lempipaikka kotona on olohuone. Sohvalta näkyy takapihalle ja keittiöön, ja lapset laittavat usein leikit pystyyn keskelle olohuonetta.

Elina, tämä on kolmas yhteinen kotinne ja ensimmäinen talonne. Miten löysitte sen?

Asuimme ennen paritalossa Littoisissa. Sain luokan­opettajan viran, ja halusimme lähemmäs työpaikkaani. Myös perheemme kasvoi, joten meillä oli tarvetta lisäneliöille. Katsoimme pitkään vanhoja taloja, kunnes huomasimme, että tälle alueelle rakennetaan uusia omakotitaloja. Ajoimme koko perheen kanssa katsomaan tonttia ja ihastuimme siihen heti. Rakennuttaja oli ehtinyt tehdä vasta talon kulmarungot, joten pääsimme vaikuttamaan alusta asti rakennusmateriaaleihin ja suunnittelemaan kodista mieleisemme.

"Uuteen taloon muuttaminen oli helppoa, sillä rakennuttaja teki kaiken valmiiksi toiveidemme mukaan."

Muutitte valmiiseen kotiin. Teittekö siihen muutoksia?

Rakennuttaja teki valmiiksi kaikki sisätilat toiveidemme mukaan, mikä oli meille helppo ratkaisu. Maalasimme muuton jälkeen ainoastaan makuuhuoneen seinän ja käytävän päädyn sekä paneloimme olohuoneeseen pätkän sormipaneelia. Olemme olleet tyytyväisiä lähes kaikkiin valintoihimme. Muuttaisin nyt ainoastaan keittiön välitilan valaisimet ja vaihtaisin kaikki hanat mustiksi.

Elina rakastaa leipomista, joten keittiöstä pitää löytyä tarpeeksi pöytätilaa. Keittiö on Ikeasta.
Elina on innostunut kakkujen leipomisesta. Hän leipoo paitsi omien lasten juhliin myös ystäville ja tutuille. Kimppu on Kukkapuoti Vilhelmiinasta. Elinan juhlaideoita löytyy Instagram-­tililtä @elikamanty.
Olohuoneen valaisin on Secton Octo. Sohvapöytä on Jyskistä ja messinkinen pöytä ostettu ystävältä. Keinutuoli on löytö Jollyroomista. ­Marokkolainen pouf-rahi on Trend­carpetin. Matto Ikeasta.
Elina ihastui tässä kodissa rottinkiin, mutta Esan mielestä se kuuluisi museoon.
Eteisen kaapin päällä ovat Esan äidin maalaama taulu ja Bloomingvillen ja Ikean maljakot. Kuivakukkakimpun Elina on koonnut Viherlassilan valikoimista. Rottinkitason Elina on perinyt mummultaan.

Piha oli muuttaessanne täytemaata. ­Millainen projekti se on ollut?

Täällä olemme päässeet ensimmäistä kertaa tekemään pihatöitä. Etu- ja takaterassit olivat valmiina, ja takaterassille yksi näkösuoja rakennettu, mutta muuten olemme tehneet kaiken pihalle itse. Meillä on hyvä työnjako: minä hoidan suunnittelun ja Esa rakentamisen. Toki olen itsekin asentanut esimerkiksi rajauskiviä ja istuttanut taimia.

Haen inspiraatiota suunnitteluun Pinterestistä ja television pihaohjelmista. Pihan tekeminen on ikuisuusprojekti, ja piha muuttaa varmastikin muotoaan vuosien aikana uusien istutusalueiden ja valaisimien myötä. Lisäksi suunnitelmissa on autotalli ja varasto.

Perhe viettää paljon aikaa takapihalla. ­Polyrottinkinen sohvaryhmä ja ruokapöytä ovat Jyskistä. Tuolit ovat Ikeasta. Ruukut ovat Jyskistä, Ikeasta ja Flöristä.
Porealtaan yläpuolelle viritetyt valonauhat tuovat tunnelmaa illan hämärtyessä. Drop-allas on koko perheen suosikkipaikka. Siellä vietetään aikaa joka viikko.
Terassin keinu on Parolan Rottingista. Kuivakukkakimppu on Kukkapuoti Vilhelmiinasta.
"Pihan tekeminen on ikuisuusprojekti, ja piha muuttaa vielä muotoaan vuosien aikana."
Nuotiopaikalla perhe viettää aikaa muun muassa vaahtokarkkeja grillaillen. Puupölkyt toimivat lasten istuimina ja pikkupöytinä. Lapset tykkäävät kiipeillä isolla kivellä.

Vapaa-aikana viihdytte paljon kotona. Mitä puuhailette yhdessä?

Kotona on ihana ihan vain olla ilman tarkkoja suunnitelmia. Puuhailemme pihalla ja pulikoimme ­porealtaassa. Käymme kävelylenkeillä ja keräilemme samalla hyviä ideoita muiden ­kotien pihoilta. Retkeilemme usein koko perheen kanssa viereisessä metsässä. Meillä käy myös vieraita, ja kokoonnumme muiden lapsiperheiden kanssa meille lounas- ja leikkitreffeille. Nautimme leppoisasta elämästä.

Eeliksen seinän maalisävy on Tikkurilan Serpentiini. Sänky on yli 50 vuotta vanha.
Elean huoneen pöytä ja tuolit ovat Alice & Foxin. Vuodekatos ja matto ovat Lil Decorista. Seinäkoristeet Elina on taitellut lahjapaperista ja tapetinpaloista.
Sateenkaari ja omena ovat H&M Homesta. Säilytyskori on pyöräkori Veloretti.comista.

Juhlat ovat iso osa arkeanne. Millaisia ­juhlateemoja olet ideoinut?

Kolmen lapsen kanssa riittää synttärijuhlia, ja nautin niiden järjestämisestä. Parasta on ideoida teemoja, tehdä niihin sopivia koristeita ja tarjoiluja. Käsillä tehden pääsen toteuttamaan visuaalista ja luovaa puoltani. Juhlateemoja ovat olleet esimerkiksi autot, metsän talvi, jäätelöt, kukat ja metsän keijut.

Juliste on Happy Parrotista ja pupumaa­lauksen ja sateenkaaren Elina on tehnyt.
Ellenin nukkekoti on Ikeasta. Elina on tuunannut sen tapeteilla ja papereilla.

Mikä on parasta kodissanne?

Kokonaisuus. Olemme halunneet luoda kodin ja pihan, joissa koko perhe viihtyy. Lapset saavat leikkiä vapaasti, ja he ovat olleet vaikuttamassa omien huoneidensa sisustukseen ja järjestykseen. Olemme laittaneet kodin itseämme varten. Täällä on hyvä asua ja olla, joten elämme tällä hetkellä unelmaamme.

Makuuhuoneen seinä on maalattu Rustan maalilla, sävy Morning Haze. Sängynpäätynä toimii OSB- levy, joka on ruuvattu kiinni seinään. Yöpöytänä on Artekin jakkara, joka on häälahja Elinan tädiltä. Peitto on Elinan mummun virkkaama.
1 kommentti