Kotivinkki

”Tämä on unelmiemme talo, vanha rouva, josta pidämme ikuisesti huolta” – Markon, Tiinan ja kolmosten hirsitalo on söpö kuin rasiallinen nonparelleja

”Tämä on unelmiemme talo, vanha rouva, josta pidämme ikuisesti huolta” – Markon, Tiinan ja kolmosten hirsitalo on söpö kuin rasiallinen nonparelleja
Markon ja Tiinan sekä kolmosten vaaleanpunaisessa hirsitalossa suloiset kuosit ja herkulliset pastellisävyt sointuvat yhteen. "Kodissamme on vähän kaikkea, mutta me tykkäämme vähän kaikesta", Tiina kertoo.
Julkaistu: 29.4.2020

Kun Tiina ja Marko Eevan kolmosvauvat syntyivät kaksitoista vuotta sitten, perhe muutti uuteen taloon Äyhölle. Se oli virhe, sillä lähes kaikki meni mönkään. Lähikoulu suljettiin homeongelman vuoksi, ja uudehko talo ei tuntunut omalta. Koti oli myös liian kaukana Rauman keskustasta. Viimein he alkoivat etsiä vanhaa taloa lähempää keskustaa. Unelmatalo löytyi Nummen alueelta, Vanhan Rauman kupeesta. Tiina kertoo, miten se onnistui:

”Nummi oli meille tuttu alue, sillä täällä olimme kärrytelleet vauvoja. Samalla olimme ihastelleet vanhoja, erisävyisiä puutaloja. Isäni on myös syntynyt Nummen alueella. Mutta kolmosten ollessa pieniä meillä ei ollut energiaa muuttoon saati remontteihin.

Vuonna 1923 rakennetussa hirsitalossa Raumalla on 7 h + k, 174 neliötä. ”Tämä on meidän unelmiemme talo, vanha rouva, josta pidämme ikuisesti hyvää huolta”, Tiina ja Marko sanovat.
Eteisen seinälle Tiina on kerännyt hienoja naisia. Tauluja on löytynyt muun muassa Rauman Pitsiviikon pihakirpputoreilta. Pieni lipasto on isovanhemmilta.
Marko ikuisti hetken, jolloin Tiina sai rajun alun jälkeen kaikki vauvat ensi kertaa syliin. Lipasto, pöytä ja kynttilänjalat ovat isovanhempien perintöä. Rahi on Ikeasta ja sohvan peitto PiP Studion.
Ruokasalin tapetti on Markon valitsema. Seinien koristepaneeli maalattiin valkoiseksi. Keinutuoli on saatu Taimin kummeilta. Tuolit on päällystetty Ivana Helsingin kankailla.

Vuonna 2016 huomasimme yhden unelmataloistamme olevan myynnissä Tori.fi:ssä. Sen peltikatto vuoti ja ulkolaudoituksista oli maali ropissut irti. Kantava hirsi oli saanut hieman kosteutta. Mutta talon kaikki ikkunat oli vaihdettu sekä sähköt ja putket uusittu. Talo ei ollut raakile vaan suuri mahdollisuus. Markon ystävä tarkasti katon ja tiesi ammattilaisena, että vuotavan kohdan korjaaminen riittää. Myyjät suostuivat myös korjauttamaan kantavan hirren. Niinpä ostimme ja remontoimme talon.

Kodissamme on vähän kaikkea, mutta me tykkäämme vähän kaikesta.

Kodissamme on kaikkea, mutta me tykkäämme vähän kaikesta. Aiemmin talovanhus oli sisustettu beigellä, ruskealla ja vihreällä. Tunnelma oli tumma ja raskas. Verhotkin olivat niin paksut, ettei aurinko päässyt herättelemään taloa.

Minä olen aina rakastanut värejä. Marko on hiljaa oppinut tyylini ja on sanonut olevansa tyytyväinen valintoihin. Kulmikkuus sisustuksessa ei ole meidän juttumme. Kodikkuus muodostuu mielestäni väreistä ja siitä, että koti on oikeasti eletyn näköinen.

Kolmoset ovat hyvin erilaisia, mutta side heidän välillään on luja. Ikkunalla olevat merimieskoirat kertovat, että talon isäntä on kotona. Markon ollessa työmatkalla ne kääntyvät katsomaan ulos ikkunasta merille.
Seinällä on kehystettynä Tiinan lempitaiteilijan Katja Tukiaisen kortit. Oikea maalaus on haaveissa. Lattia on vuosituhannen vaihteessa laitettu lämminsävyinen parketti.
Olemme kuorruttaneet kodin väreillä ja kuoseilla meille sopivaksi.
Kotiin on keräilty räsymattoja. Keittiön pöytä on ostettu ystävältä alun perin lasten ensimmäiseksi koulupöydäksi. Ikean penkeille mahtuvat sekä omat että naapurin lapset.
Puuhellaa lämmitetään kovilla pakkasilla. Laatoitus ja keittiön tammikaapit ovat vuosituhannen vaihteesta. Lattia uusittiin ja seinille ja välitilaan vaihdettiin Sandbergin Liljekonvalj-kielotapetti.

Tykkäämme kierrättää ja hankimme vain kotiin sopivia ja tarvittavia tavaroita. En kolua kirppareita tai muutenkaan osta jatkuvasti jotakin.

Lapset saivat valita itse huoneisiinsa tapetit. Uusimme myös muiden huoneiden seinäpintoja ja keittiön lattian. Remontoimme vessan uusiksi ja maalasimme talon ulkoa. Oli tärkeää saada muuttaa vanhaan taloon, jota ei tarvitse kunnostaa alusta asti. Olemme kuorruttaneet kodin väreillä ja kuoseilla meille sopivaksi. Viimeksi remppasimme saunan ja pesutilat uuteen uskoon. Kaikki on tehty ripotellen, ei kerralla.

Tärkein juttu kodissamme taitaa olla avoimet ovet. Kaverit saavat aina tulla, niin meidän kuin lasten. Niin on ollut aina, asuimme sitten missä tahansa.

Kolmosten synnyttyä saimme ystäviltämme valtavasti apua. Meistä ei ollut lähtijöiksi juuri mihinkään, joten kaverit tulivat meille. Kahvin lomassa joku syötti Taimille pullosta maitoa tai vaihtoi poikien vaippoja. Arvostamme sitä edelleen! Kesäisin kaverit heittelevät löylyjä pihasaunassa meidän kanssamme tämän tästä.

Olavi tykkää mustasta, keltaisesta ja harmaasta. Myös graffitit ovat Olavin juttu. Poika suunnitteli itse oman huoneensa.
Kummitädin tekemät taulut vastasyntyneille ovat lasten huoneiden seinillä. Takana näkyy soittorasia, joka nukutti pienet vauvat.
Makuuhuoneen tapetti on Boråstapeterin Bjärka Säby. Kattolamppu on isovanhempien jäämistöstä ja yölamput Tiinan vanhempien hylkäämät 1980-luvulta. Rekistä Tiina valitsee aamuisin mekon tunnelman mukaan.
Lasten ollessa vauvoja tiesimme, miten haastavaa on olla yksin kolmen vauvan kanssa, emmekä halunneet jättää toista yksin. Siksikin koti on meille älyttömän tärkeä paikka.
Perheeseen kuuluvat varhaiskasvatuksen opettaja Tiina, 38, ja Marko, 36, sekä 12-vuotiaat lapset Taimi, Olavi ja Topi. Tiinan ja Markon kolmoset syntyivät raskausviikoilla 32+5. Äiti Tiina sai myöhemmin verenmyrkytyksen. Alku oli dramaattinen mutta liimasi perheen yhteen.

Silloin, kun lapset olivat vauvoja, teimme tietoisen päätöksen olla elämättä ”läpystä vaihto” -elämää. Koska tiesimme miten haastavaa on olla yksin kolmen vauvan kanssa, emme halunneet jättää toista yksin. Siksikin koti on meille älyttömän tärkeä paikka.

Kolmea lasta hoitaessa yhteinen aikuisten aika jäi väkisinkin vähiin. Emme me muistaisi ilman valokuvia vauvavuodesta yhtikäs mitään. Mutta saimme toisistamme ja lapsistamme voimaa. Yhdessä selviytyminen oli viisas päätös.

Kymmenen vuoden tauon jälkeen aloitimme juuri yhdessä kuntosaliharrastuksen ja pidämme itsestämme huolta. Lisäksi laskemme keväällä vesille matkaveneemme. Olemme harrastaneet veneilyä paljon, lastenkin kanssa. Nyt voimme aloittaa uudet seikkailut perheen kesken omalla Lovely-veneellämme.

Vessa tehtiin entisen varaston paikalle, ja näin kylpyhuonetilat saatiin toimivammiksi ja suuremmiksi. Vessan lattiassa on meksikolaisia käsityönä tehtyjä kukkalaattoja. Suuri peili on Ikeasta.
Sauna ja pesutilat remontointiin viimeisenä uuteen uskoon.
1 kommentti