Unelmien Talo&Koti

Puuntuoksuisia unelmia merellisessä Espoossa! Paritalokodin avaruus ja ympäröivät lenkkimaastot valloittivat lapsiperheen

Puuntuoksuisia unelmia merellisessä Espoossa! Paritalokodin avaruus ja ympäröivät lenkkimaastot valloittivat lapsiperheen
Elisa Virtanen rakastaa tuoreen puun tuoksua. Se vie hänet lapsuuteen, jolloin hänen vanhempansa perustivat kalusteyrityksen. Nyt sekä Elisa että hänen puolisonsa työskentelevät puuhuonekalujen parissa.
Julkaistu: 26.5.2020
Kun Elisa ja Jesse Virtanen pääsivät ensimmäistä kertaa sisään nykyiseen kotiinsa Espoon Hyljelahdessa, he huomasivat kaksi asiaa: remontin tarve paritalon puolikkaassa olisi ilmeinen, ja tämä on heidän perheensä tuleva koti.
– Pohja oli juuri sopivan avara ja valoisa, ja pihaa oli sekä edessä että takana, Elisa kertoo.
– Näytön jälkeen välittäjä vinkkasi, että jospa kävelette näitä lähikatuja korttelin ympäri ja mietitte hetken. Hän taisi olla varma, että silloin näkisimme takapihalta siintävän merenlahden, ja asia olisi sillä selvä. Niin kuin olikin, Jesse jatkaa.
Keittiössä myös pakastin ja mikroaaltouuni on kätketty puisten kalusteovien taakse. Ruokapöydän pinta on käsitelty Osmo Colorin puuvahalla Koivu. Sorvatut jalat ovat muhkean paksut.
Keittiön välitilassa on valkoista metrolaattaa, joka ottaa sivuvalon kauniisti. Hana on Granan mallistosta.
Ruokapöytä tuli omalta verstaaltamme puuvalmiina. Sen tuoksu vei minut hetkessä koulun veistoluokkaan.
Remontin värivalinnoissa Elisa ja Jesse välttelivät valkoista. Silti kodin yleisilme on vaalea.
Kahvipöydän upea valkosuklaasitruunakakku on Elisan bravuuri.
Vanha kaunis astiasto on esillä olohuoneessa. Se pääsee käyttöön juhlissa, jolloin Elisa ja Jesse haluavat kattaa erityisen arvokkaasti.
Kotia remontoitiin pari kolme kuukautta, ja vain kosteisiin tiloihin tilattiin apua ammattilaisilta. Jesse on koulutukseltaan puuseppä, joten työkalut ovat hänelle tutut. Remontin ajan perhe asui Elisan vanhempien työhuoneessa.
Suurimman muutoksen koki keittiö. Pari halusi keittiöön pitkät tasot sekä ylä- ja alakaappeja. Vitriinikaapissa on klassiseen tyyliin ohuet, valkoiset verhot. Työtason yläpuoli jätettiin osittain avoimeksi. Välitilan laatta heijastaa kauniisti sivuvaloa ikkunaseinältä. Työtasot ovat likaa hylkivää kvartsikomposiittia, joka kestää kolhuja.
Mökkeilyä ja luonnossa liikkumista harrastava perhe viihtyy kuitenkin aina parhaiten kotona. Sohvalla kuunnellaan paljon musiikkia.
Olohuoneen seinällä on vanhoja kuvia. Elisan isoisä on Kalle Vikkula, joka omisti tamperelaisen Vikkula-myymäläketjun. Elisan isä on Jussi Vikkula, josta tulee perheyrityksen nimi Juvi.
Avara olohuone on kodin keskipiste. Juuri tällainen pohja oli tärkeä kriteeri asuntoa ostettaessa. Paritalokodissa on neljä huonetta ja keittiö sijoitettuna yhteen tasoon, neliöitä 109.
Vaikka Elisa ja Jesse ovat juuri nyt onnellisia tästä kodista, he osaavat kuitenkin unelmoida omakotitalon rakentamisesta.
Suuri musta kaappi kätkee sisälleen television. Näin se ei häiritse harmonista tunnelmaa silloin, kun sitä ei katsella.
"Purimme vanhat kaapit makuuhuoneen seinustalta ja rakensimme paikalle kunnon säilytysjärjestelmän." Vanhan sängyn pariksi sopivat mainiosti hennon punertaviksi käsitellyt yöpöydät.
Vierashuoneessakin saa nauttia kauniista sisustuksesta.
– Vietämme tosi paljon aikaa keittiössä, sillä teemme kaiken ruoan itse, Elisa kertoo.
– Ruokapöytä tuli omalta verstaalta puuvalmiina. Sen tuoksu vei minut hetkessä koulun veistoluokkaan. Sama tuoksu, lempituoksuni muuten, tuo muistoja varhaisilta lapsuusvuosilta, jolloin vanhempani perustivat puukalusteyrityksen.
Kun kylään kutsutaan useampia vieraita, pöytä käännetään pitkittäin ja sen päihin lisätään tuoleja. Silloin keittiössä vallitsee miltei italialaisen suurperheen tunnelma.
Jerryn huoneen sänky on Juvin valikoimasta, rottinkikori ja iso vaatekaappi ovat vanhoja. Boråstapeterin tapetti loppui kesken, mutta somen voimalla jo lopetettua kuosia löytyi pieni erä, ja huone valmistui.
Jerryn huoneessa on paljon yksityiskohtia, jotka kiinnittävät lapsen mielenkiinnon. Kuvausten jälkeen perheeseen on syntynyt Amanda-tytär.
Kodinhoitohuoneen kaapit on käsitelty Ottossonin pellavaöljymaalilla. Elisa halusi tietyn puuterisen sävyn, johon on yhdistetty aprikoosin ja punaisen omenan sävyjä.
Virtaset remontoivat wc-tilan upeaksi. Eteiskäytävän tapetti on Boråstapeterin Lilacs.
Virtasten asunnon takapihalle rakennettiin kuvauksen jälkeen 60-neliöinen terassi. "Oli vähän pakko, koska jättisuuri kulmasohva oli jo ostettu."
Pariskunta tunnustautuu todellisiksi ulkoilmaihmisiksi, jotka nauttivat rannan kävelyreiteistä ja juovat aamukahvit pihalla aina kun mahdollista. Merenrantaan kävelee kotiovelta parissa minuutissa.
Pari on seurustellut 16-vuotiaasta, ja naimisiinkin he ehtivät alle kaksikymppisinä.
Jesse pääsi nuorena puusepän alkuna Elisan isälle kesätöihin, ja siitä lähtien hän on työskennellyt Juvilla. Nyt yritys on Elisan ja hänen sisarustensa omistuksessa.
Nuori perhe viettää eniten aikaa olohuoneen muhkeilla sohvilla. Siinä on kiva vaihtaa päivittäiset kuulumiset ja kuunnella musiikkia saunan jälkeen. Vaikka Elisa ja Jesse ovat juuri nyt onnellisia tästä kodista, he osaavat kuitenkin unelmoida omakotitalon rakentamisesta tai vanhan puutalon kunnostamisesta. Eihän sitä koskaan tiedä.
Kommentoi »