Kotivinkki

"Meillä on modernin mummulan fiilis" – Taru ja Sami rakensivat perheelleen kodiksi latoa muistuttavan talon

"Meillä on modernin mummulan fiilis" – Taru ja Sami rakensivat perheelleen kodiksi latoa muistuttavan talon
Taru ja Sami halusivat kotitalonsa julkisivusta tumman ja tunnelmaltaan modernia latoa muistuttavan. Kodin teollinen ja viileäsävyinen sisustus puolestaan on saanut hiljalleen lisää värejä ja puunsävyjä.
Julkaistu: 7.10.2021

Taru ja Sami eivät edes etsineet valmista, isompaa kotia itselleen. Heille oli selvää, että uusi koti rakennetaan itse, kunhan sopiva tontti löytyy, vaikka kummallakaan ei ollut kokemusta rakentamisesta. Pohjatöitä he alkoivat tehdä vuonna 2016 syyskuussa, alun perin kaksikerroksista taloa varten. Koti tehtiin kuitenkin vain yhteen tasoon, mutta varaus yläkerralle on olemassa. Se taitaakin tulla tarpeeseen, sillä tovi muuton jälkeen Ninka-vauva ilmoitti yllätyksenä tulostaan.

Vuonna 2017 rakennetussa omakotitalossa Porin Klasipruukissa asuvat myymäläpäällikkö Taru Hatanpää-Hellstén ja prosessinhoitaja Sami Hellstén sekä lapset Neela, Lulu ja Ninka.
Perhe viettää paljon ­aikaa kotona. Neela ­pelaa myös pesäpalloa, ja Sami on aloittanut golfin. Tarulle sisustaminen on harrastus.
Suurehko terassi tuo ­lisätilaa kesäisin perheen touhuihin. ­Istutuslaatikoihin on sommiteltu heiniä ja havukasveja.

Taru, miksi halusitte rakentaa juuri Porin Klasipruukiin?

Alue on uudehko, ja tänne rakennetaan koko ajan uutta. Saimme ostettua tontin, jota ei tarvinnut paaluttaa. Se oli budjetin kannalta tärkeä juttu. Porin keskustaan tästä ajaa autolla noin kymmenen minuuttia, ja kaikki tarvittava on lähellä. Naapurustossa on samanikäisiä lapsia meidän tyttöjemme kanssa, ja kouluun on turvallista kulkea. Lisäksi luonto on lähellä!

Keittiö tilattiin Kvikistä. Taso on laminaattia, ja se onkin ainoa suurempi harmitus talossa. Jos keittiötä suunniteltaisiin nyt, Taru ja Sami valitsisivat kestävän kivitason.
Ruokapöytä oli jo vanhassa kodissa, ja tuolit ovat löytyneet kirpputoreilta. Myös kattauksen astiat ovat kirpputoreilta. Lattia on betonia.

Millaisia toiveita teillä oli uudelle talollenne?

Suunnittelimme taloa pitkään ja pyörittelimme pohjapiirustuksia. Meillä oli selvät suunnat siitä, mitä tahdomme. Halusimme ison, avaran tilan yhteiseen oleskeluun isoin ikkunoin. Lisäksi toiveissa oli kaikille omat makuuhuoneet ja tyttöjen huoneiden väliin iso vaatehuone. Vanhempien makuuhuoneesta nipistettiin neliöitä, jotta ne riittivät muualle. Halusimme virtaviivaisen ja yksinkertaisen modernin kodin. Julkisivusta halusimme ehdottomasti tumman ja tunnelmaltaan hieman modernia latoa muistuttavan.

Sohva hankittiin jo ­ennen muuttoa. Perhe halusi ehdottomasti Hay Mags -moduulisohvan, koska sen muotokieli on mieleinen ja koko perhe mahtuu siihen kerralla.

Aiotteko rakentaa lisää tilaa pian?

Lapset mahtuvat hyvin vielä näihin tiloihin, sillä Neelalla ja Lululla on omat huoneet eikä Ninka vielä tarvitse omaa. Vauva nukkuu meidän vanhempien huoneessa varmasti vielä pitkään. Mutta olemme jo suunnitelleet varovaisesti, millainen yläkerrasta tulisi. Ihan pikku­juttu se ei kuitenkaan ole, joten aiomme levätä nyt vielä hetken rakennusurakan jälkeen.

Koivuvaneriset liuku­ovet tuovat kontrastia sisustukseen. Valo­kuvat riippuvat hauskasti esillä. Pidikkeet ovat Lempi Lifestylesta ja Granitista.

Rakennusprojekti sujui kuitenkin kivuttomasti, sillä tykkäämme suunnitella tarkasti. Meille tuli Kastellilta karsittu talopaketti, ja palkkasimme ystävämme, alan ammattilaisen, rakentamaan taloamme. Minulla oli äitiys­lomalla aikaa viedä projektia eteenpäin, kun Neela kävi koulussa ja Lulu nukkui päiväunia.

"Alun perin meillä oli teollista ja viileää. Puunsävyt alkoivat kuitenkin viehättää minua, ja niitä alkoi ilmestyä ensin pienissä esineissä."

Sisustus on jo muuttunut kodissanne muuton jälkeen. Miten?

Kokonaisilmeestä on tullut vähän alkua pehmeämpi ja värikkäämpi. Ensin täällä oli teollista ja viileää. Puunsävyt alkoivat kuitenkin viehättää minua, ja vähän huomaamatta niitä alkoi ilmestyä kotiin pienissä esineissä. Värejä on tullut tekstiileissä paljon lisää. Ja seiniä maalaamalla olemme tuoneet tänne lämpöä ja vaihtelua. Keittiön taustaseinä oli aluksi musta, mutta maalasin sen vihreäksi. Siitä lähtikin kodin ­väripesu. Sanon usein, että meillä on tällainen modernin mummulan fiilis, kaikkea sekaisin.

Neela osallistuu innokkaasti oman huoneensa sisustamiseen. Hän ­valitsee mielellään itse tekstiilit ja julisteet.
Neelan huoneessa koulupöytänä toimii String System -kokonaisuus, joka on muunneltavissa muuttuvien tarpeiden mukaan esimerkiksi ­kirjahyllyksi.

Muutatko sisustusta usein?

Olen aika vaihtelunhaluinen persoona, joten pakko sanoa, että kyllä. Usein ostaessani jotain myyn saman verran pois. Eli mikään hamstraaja en ole. Valitsen meille niitä juttuja, jotka miellyttävät omaa silmääni. Välillä en edes mieti, sopiiko jokin juttu meille, mutta kyllä kaikki ­aika hyvin löytää lopulta paikkansa.

Aykasa-koreissa Lulu saa pidettyä lelut järjestyksessä. Seinällä olevat leopardi- ja sateen­kaarikoristeet ovat kotimaisen Kaare ­Livingin.
Lulun huoneen matto on Jotexin valikoimista. Lulu rakastaa omaa huonettaan ja värikkäitä lelujaan yli kaiken. Pöytä ja tuolit ovat Mini­tude Nordicin.

Miten perheenne viettää aikaa yhdessä?

Viihdymme kotona ihan mielettömän hyvin, ja siksi onkin tärkeää, että koti on rakennettu ja sisustettu juuri meitä varten. Meillä käy ystäviä kylässä ja mekin kyläilemme. Klasipruuki on alueena kuin pieni kyläyhteisö. Meillä on tiiviit suhteet naapureihin, ja lapset juoksevat milloin kenenkin pihalla. Lapsilla on kavereita lähellä, ja se on mahtavaa.

"En aina mieti, sopiiko jokin tavara meille, mutta kaikki ovat löytäneet paikkansa."

Käymme myös kirppiksillä. Oma äitini vei aina minua aina kirpputoreille, kun olin lapsi, eikä minua olisi voinut vähempää kiinnostaa. Nyt teen sitä samaa omille lapsilleni.

Vanhempien makuuhuoneen seinälle on teetetty jokaisesta ­tytöstä oma The Birth Poster -taulunsa.

Millaisia kotiunelmia teillä on?

Jos yläkerran rakentamista ei lasketa, minulla on kyllä takataskussa ideakartta, jos joskus vielä rakennamme. Ihan lähitulevaisuudessa se ei kuitenkaan tapahdu. Nautimme nyt tästä hetkestä elämässä ja keskitymme pihan kuntoon laittamiseen.

Leikkimökissä on aina mukavaa! Lulu kokkailee tulijalle mielellään herkulliset leikki­annokset.
Kommentoi »