Kotivinkki

Uudesta vanhaa! Marien ja Andreaksen maalaistalokotia Raippaluodossa ei arvaisi vastikään rakennetuksi

Uudesta vanhaa! Marien ja Andreaksen maalaistalokotia Raippaluodossa ei arvaisi vastikään rakennetuksi
Marien ja Andreaksen perheen talo sulautuu Raippaluodon maalaismaisemaan niin hyvin, ettei sitä heti arvaisi muutama vuosi sitten rakennetuksi. Rakentamisessa tavoitteena oli, että taloon sisään astuessa aistii heti avoimen mutta lämpimän tunnelman.
Julkaistu: 28.9.2021

Raippaluodossa meren ja peltojen keskellä on vanhan ajan kalastaja- ja maaseututunnelmaa, mutta silti palvelut ovat lähellä. Matkaa Vaasaan on vain puolisen tuntia. Marie ja Andreas Envik halusivat Raippaluotoon uuden mutta vanhaan tyyliin rakennetun talon. Mallia taloon otettiin ruotsalaisilta talonvalmistajilta.

Vuonna 2017 valmistuneessa omakotitalossa Raippaluodossa, Mustasaaressa asuvat koulunkäyntiavustaja Marie Envik ja business controllerina työskentelevä Andreas Envik, lapset Melker, 6, ja Elis, 2, sekä kissa Nelson.

Marie, rakensitte talon lapsuutesi maisemiin. Millaiset olivat toiveenne?

Sijaintia ei tarvinnut kauan miettiä, koska olen kotoisin aivan kivenheiton päästä, ja ympärillä asuu paljon sukua. Kävimme monilla talonäytöillä saadaksemme tuntumaa pohjapiirrokseen ja huoneiden kokoon. Käytimme aikaa materiaalien valintaan, sillä haimme juuri oikeanlaista tunnelmaa. Talossa on esimerkiksi paljon maalattua helmiponttipaneelia.

Meren ja peltojen keskellä on vanhan ajan kalastaja- ja maaseututunnelmaa.

Tavoitteena oli mahdollisimman valoisa koti. Joka huoneeseen tehtiin ikkuna vähintään kahteen suuntaan, keittiöön jopa kolmeen. Tavoitteena oli, että taloon sisään astuessa aistii heti avoimen mutta lämpimän tunnelman. Piirsimme talon itse, mutta mukana oli arkkitehti, joka antoi paljon hyviä vinkkejä toimivista ratkaisuista. Rakennustyön tekivät ammattilaiset, pinnat viimeistelimme itse.

Alakerran lattia on Ruotsista ostettua mäntyparkettia, joka tuo mieleen vanhan talon lankkulattian. Olohuonetta ja ruokailutilaa erottaa ikkunalla varustettu lyhyt seinä, joka rajaa tilan ilmavasti. Tapetti on Sandbergin mallistosta ja sohva ruotsalaisen Mion.
Kaapin päällä oleva Ikean lamppu muistuttaa vanhaa öljylamppua, mutta toimii oikeasti sähköllä. Peili löytyi Uudessakaarlepyyssä sijaitsevasta liikkeestä.

Olette viihtyneet talossanne jo muutaman vuoden. Mihin olette kaikkein tyytyväisimpiä?

Keittiö onnistui todella hyvin varsinkin siksi, että huoneesta tuli niin valoisa. Vietämmekin keittiössä paljon aikaa, sillä pidämme ruoanlaitosta – erityisesti silloin, kun ei ole kiire tai kun joku on tulossa kylään. Olemme myös tyytyväisiä kodin sisäkattoon. Valitsimme siihen kahta erilevyistä kattopaneelia, jotka luovat tehokkaasti vanhan talon vaikutelmaa.

Keittiökaapit tilattiin paikalliselta keittiökalustevalmistajalta. Yläkaappeja ei tarvita, koska keittiön keskellä olevassa saarekkeessa on riittävästi säilytystilaa. Seinähyllylle pääsevät esille kaikkein kauneimmat esineet.
Uuden talon seinät maalattiin ensin valkoisiksi, ja ne ovat saaneet vasta harkinnan jälkeen väriä.

Mitä rakennusprojekti opetti, ja minkälaisia haaveita teillä vielä on?

Rakennusaikana yllätti se, miten paljon pitää tehdä kaivuutöitä ja muuta tylsää ennen kuin pääsee sisustamaan ja valitsemaan pintamateriaaleja. Myös kokonaisuuden hallinnasta ja budjetoinnista opimme paljon.

Maalasimme aluksi suurimman osan pinnoista valkoisiksi, jotta saisimme kaiken nopeasti valmiiksi. Nyt olemme maalanneet samoja pintoja uudelleen, kun olemme ehtineet harkita värisävyjä.

Keittiön lasiovinen kaappi näyttää vanhalta mutta on ostettu uutena. Andreas toivoi kerran joululahjaksi viinilaseja ja sai niitä lopulta niin monelta, että lasit täyttävät koko kaapin.
Ruokailutilan seinäpaneelit maalattiin kermanvärisellä maalilla, jottei tila tuntuisi liian valkoiselta. Ruokapöydän tuolit löytyivät Facebook-kirpputorilta, Marie vain hioi ja öljysi ne. Matot löytyivät Ellokselta.

Haluaisin kuitenkin vielä lisää väriä. Suosikkejani ovat luonnolliset ja helposti yhdisteltävät sävyt, kuten vihreä, beige ja harmaa. Lastenhuoneissa on sinapinkeltaista ja petrolinsinistä.

Lisäksi haaveilen kylpyammeesta. Emme löytäneet rakennusaikana Andreaksen kanssa yhteistä näkemystä sopivasta kylpyammeesta, mutta onneksi kylppärissä on tilaa toteuttaa haave, kunhan oikea malli osuu kohdalle.

Yläkerran aula on perheen kokoontumispaikka, jossa katsellaan yhdessä telkkaria ja luetaan.
Kylpyhuonekin sijoitettiin yläkertaan, ja sinne tehtiin myös sauna. Tilaa on runsaasti, ja Marie haaveileekin vielä kylpyammeesta.
Tilavaan vaatekomeroon mahtuu paljon tavaraa. Matalaan tilaan katon alle sopivat paitapuserot henkareille ja kenkähylly alle. Takaseinän kesäinen tapetti on Boråstapeterin.
Makuuhuoneen vihreä seinä on talon sisäpinnoista kirkkain. Lampun kangasvarjostimen Marie teki itse, ja sängynpääty löytyi Ellokelta. Peilin hän sai lahjaksi kauan sitten.

Pidät puutarhanhoidosta ja pihatöistä. Minkälainen piha teillä on?

Tontti on vanhaa peltoa. Olemme istuttaneet pihaan puita ja pensaita. Odotan, että ne kasvavat isommiksi, ettei piha enää ole niin avara.

Meillä on myös pieni hyötytarha, josta lapset käyvät mielellään maistelemassa kaikenlaista. Joka vuosi viljelemme ainakin porkkanoita.

Olemme kesällä paljon pihalla. Lapset pyörivät mukana auttamassa pihatouhuissa. Välillä pelaamme myös jalkapalloa ja hypimme trampoliinilla.

Katos muodostaa lastenhuoneeseen hauskan lukupesän. Kirjat säilyvät järjestyksessä seinähyllyllä. Melkerin suosikkikirjoja on Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja. Viiri ostettiin Indiskasta. Pöytä ja tuolit ovat Marien isoisän valmistamat. Vanha puhelin on leikeissä kovassa käytössä ja löytyi Andreaksen isovanhemmilta.
Eliksen huone valmistui viimeisenä. Tapetti on Boråstapeterin. Sänky löytyi Findit-sivustolta. Siitä hiottiin vanha lakka pois. Matto löytyi Ellokselta ja lamppu on Indiskasta.
Marielle ja Andreakselle oli heti selvää, miltä talon pitäisi näyttää. Vaalea sävykin oli helppo valinta. Sitä korostamaan ikkunanpuitteisiin valittiin harmaa maali.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
4 kommenttia