Avotakka

Alussa oli pelkkä tyhjä betonikuutio – nyt tilaan on rakentunut Stephanien ja Mikon urbaanin kodikas kahden kerroksen loft

Alussa oli pelkkä tyhjä betonikuutio – nyt tilaan on rakentunut Stephanien ja Mikon urbaanin kodikas kahden kerroksen loft
Stephanie Roiko ja Mikko Hintikka hankkivat betonisen raakatilan ja hahmottelivat siihen mieluisat sisätilat. Lapsiperheen loft-kodissa on päätähuimaavan korkeat ikkunat ja urbaanisti kodikas sisustus.
Julkaistu: 12.11.2021
Pariskunta mietti pitkään pitkäikäisen täyspuisen keittiö­kaapiston teettämistä puusepällä. Budjetti ei antanut myöten, joten keittiö toteutettiin Ikean rungoilla ja A. S. Helsingön ovilla. Tasot ovat dektonia. Yläkaapiston ja katon väliin jäävässä tyhjässä tilassa on kuin mittatilaustyönä tehty paikka viinilaatikoille. Musta keittiö mietitytti Stephanieta, mutta hän on tullut siihen päätelmään, että puunsävyinen keittiö olisi näyttänyt liian laimealta vaalean korkkilattian ja harmaiden seinien kanssa. Aidot tehdasvalaisimet löytyivät Parolan antiikkipäiviltä. Vanhan mallin mukaan tehty puuhevonen on Juho Jussilalta.
Stephanien vanhemmat ovat hankkineet Pentikin rustiikkiset kupit ja lautaset 70-luvulla. Stephanien äiti Mayrik Roiko on valmistanut valkoisen keraamisen teekannun, joka sopii yhtä hyvin rustiikkisiin kuppeihin kuin Arabian Paratiisi-astioihin. Tammiviilutettu avohylly värikkäine astioineen elävöittää mustaa kaappirivistöä.
Avarasta eteisestä pääsee suoraan ruokapöytään, jota pari käyttää päivittäin myös työpöytänä. Ronjan piirustukset ovat aitiopaikalla kattoon ulottuvassa metallisessa tukipalkissa. Pöytään nojaava juliste on Tong Renin. Ferm Livingin rottinkinen riippuvalaisin on lämmin kontrasti Hayn pukkijalkapöydälle ja Calligariksen tuoleille. Lastentuoli on Stokken.

Raakayksiöksi nimetty huoneisto edustaa uudenlaista urbaania asumismallia, jossa asukkaat päättävät itse, mitä materiaaleja asunnossa käytetään ja mitä avoimeen tilaan rakennetaan.

– Ostimme käytännössä tyhjän, viisi metriä korkean betonikuution ja maksoimme erikseen sisätilan rakenteista, Mikko Hintikka kertoo.

Hakolan kulmasohva seisoo ilmavasti keskellä huonetta. Isot Formakami-valaisimet sopivat korkeaan tilaan. Sohvapöytänä on vanha karjalainen matka-arkku. Valoverhot ovat Eurokankaasta ja berberimatto huutokaupasta.
Mikko ja Stephanie määrittelevät sisustusmakunsa skandiminimalismiksi. He huomasivat, että liiallinen askeettisuus näyttää helposti kliiniseltä korkeassa tilassa. A. S. Helsingön 4,3 metriä pitkä senkki näytti aluksi turhan pelkistetyltä tyhjällä betoniseinällä. Tauluasetelma, jossa on Paper Collectiven julisteita ja oikeassa yläreunassa Matti Hintikan kivilitogragia, teki kotoisan tunnelman. Televisio on häivytetty osaksi taulukollaasia. Samsungin Frame-television ruudulle saa taideteoksen sen ollessa suljettuna. Sisäikkuna on makuuhuoneen.
Pari pyrki materiaalivalinnoilla ekologisuuteen ja hyvään sisäilman laatuun, etenkin kun perheessä on allergiaa. Lattiassa on Triofloorin akustoiva, antibakteerinen luonnonkorkki. Seinä ja katto ovat käsittelemätöntä betonia. Metalliportaikon toimitti MP-kierreporras & rakenne.
Mikko saa työskennellä rauhassa parvella sijaitsevassa oleskelutilassa, jossa Stephanie puolestaan tekee joogaharjoituksia. Pellavaverhoilla rajatusta tilasta saa kätevästi vierashuoneen, sillä Karup Designin sohvassa on kaksi erillistä futonia, jotka voi levittää vierekkäin lattialle. Seinässä on Siparilan kodikasta sormipaneelia. Matto on Annon, viltti Villa & peitteen.

Muutosta on kulunut reilu vuosi, ja kuutiosta on rakentunut kahden kerroksen koti, jossa on päätähuimaavan korkea ikkuna­seinä ja oma sisäänkäynti kallioseinämän vieressä.

Kiinteiden kalusteiden ja huonekalujen sijoittelu sekä mittasuhteiden hahmottaminen olivat paljon vaikeampia korkeassa tilassa kuin tavallisessa asunnossa, joten pari tukeutui ammattilaiseen. Nina Forss-Lehto teki urbaanisti kodikkaan, ajattoman selkeän sisustuksen.

Suomen lasitehtaan liukuovilla rajatussa makuuhuoneessa on vain parisänky, sillä Mikko ja Stephanie halusivat rauhoittaa tilan, ettei puolisoa herätetä kolistelemalla vaatekomerolla. Vaatehuone on samassa kerroksessa. Makuutilan saa pimeäksi tuhdeilla pimennysverhoilla. Sängynpääty kätkee metallipalkin ja toimii tauluhyllynä. Yöpöydän maalaus on kirpputorilta ja juliste Paper Collectiven. A110-riippuvalaisin on Artekista.
3-vuotias Ronja käy huoneessaan vain nukkumassa, sillä tyttö leikkii mieluiten alakerassa. Stephanie löysi tanskalaisen Oyoyn seinävaatteen Torista. Muuramen Jolla-sänky säilyttää leluvaraston. Villi ja pehmoinen tiikerimatto on Ferm Livingin. Pieni puutuoli oli 80-luvulla Stephanien omissa leikeissä lapsena. Ilmastointiputket jätettiin näkyviin, sillä niiden piilottaminen olisi madaltanut parven seisomakorkeutta.
Jos et halua madaltaa huonekorkeutta, jätä ronskisti ilmastointiputket näkyviin. Ne korostavat loftille luonteenomaista rouheaa teollisuustyyliä.
Pitkulaisessa kylpyhuoneessa on koko seinän leveydeltä tammiviilutettu allaskaapisto, jossa on tilaa kahdelle pyöreäkulmaiselle pesualtaalle. Tammikehyksiset peilit ovat BGA:n. Keittiömaailman laatikostossa on runsaasti säilytystilaa. Kvartsitaso on tilattu Granimarilta ja altaat hankittu Hela­tukusta. Mustat hanat ja sirot lankavetimet sekä isot kivilaatat ovat K-raudasta.

Stephanien ja Mikon loft-kodin pohjapiirros

Stephanien ja Mikon perheen loft-asunto valmistui Helsingin Kruunuvuorenrantaan vuonna 2019. Neliöitä on 107,5, josta parven osuus on 38 neliötä.
Suojaisalla sisäpihalla voi leikkiä ja kasvattaa vaikka yrttejä. Iskun vanhat koulutuolit ovat väliaikaisia kukkapöytiä.
Lapsiperheen kodissa on terassi kadun puolella. Aidan edessä on ruukkujen mentävä kaistale. Asukkailla on yhteinen kattoterassi, jossa he kasvattavat yrttejä ja vihanneksia. Mikon ja Stephanien mieltä lämmittää, että seinänaapuri on antanut heille luvan ottaa yrttejä sisäpihan viljelylaatikosta, koska heillä ei vielä ole sellaista.
1 kommentti