Rouva Pinterest mylläsi talopaketista mieleisen – lapsiperheen kotiin tuli sisäleikkimökki ja pohja, joka elää perheen mukana
Rakenna ja remontoi
Rouva Pinterest mylläsi talopaketista mieleisen – lapsiperheen kotiin tuli sisäleikkimökki ja pohja, joka elää perheen mukana
Kaisu ja Joni piirsivät unelmiensa talon kuulakärkikynällä ruutupaperille. Talopaketti valittiin sen perusteella, kuinka paljon sitä pystyi muokkaamaan.
23.2.2023
 |
Meidän Talo

Naantalilaiset Kaisu Eko ja Joni Rouvali olivat etsineet jo kuukausia tonttia unelmien kodilleen. Kesän 2022 asuntomessualue ei kiinnostanut pariskuntaa sen sijainnin takia, sillä tulevan kodin läheltä piti löytyä koulu ja päiväkoti sekä nopeat yhtey­det Liedossa sijaitseviin ravintola-alan yrityksiin. Eräänä talvisena arki-iltana he lähtivät taas ajelulle ja yhtäk­kiä auton pitkät valot osoittivat kohti kylttiä, jossa luki myytävänä. Tontti sijaitsi vain kahden kilometrin päässä heidän silloisesta kodistaan.

– Soitimme myyjälle siltä istumalta ja kaupat tontista tehtiin kahden viikon sisällä. Sen jälkeen otimme kuulakärkikynän käteen ja aloimme suunnitella uutta kotiamme, Kaisu kertoo.

Nopeasti yhteistyökumppaniksi rakennusprojektiin valikoitui Jetta-Talo. Pariskunnalle oli tärkeää, että talopakettia sai muokattua täydellisesti heidän tarpeidensa mukaan. Kaisu ja Joni ihastuivat merikonteista inspiraationsa saaneeseen Kontti 173 -talomalliin, josta jäi lopulta jäljelle hyvin vähän alkuperäistä.

– Kaikkia ideoitamme ei kuitenkaan voitu toteuttaa. Esimerkiksi olohuoneen ikkunaan olisimme halunneet kulman pelkästään lasista, mutta sen tekeminen ei ollut rakenteellisesti mahdollista.

Kaisua ja Jonia ovat aina viehättäneet loft-kodit. He halusivat omakotitaloonsa korkean olohuoneen ja ison lasiseinän, jotka tuovat samanlaista tunnelmaa.
Kaisu bongasi Pinterestistä idean keltaisesta hanasta ja maalasi Tapwellin hanan keltaiseksi. Ruokapöytä ja -tuolit on ostettu Finnish Design Shopista ja valaisin on Artekin Pop up -tapahtumasta. Portaikon alla on tilaa lasten leikkeihin.
Kaisu suunnitteli keittiön, jonka kiintokalusteet valmisti Lumon-keittiöt. Iso aamiaiskaappi kätkee sisäänsä päivittäisessä käytössä olevat keittiölaitteet.
Kaisun ehdoton toive oli, että takan taakse asennetaan isoa laattaa kattoon asti. Se on kaunis ratkaisu, mutta myös helppo putsattava.

Suunnittelun alkuvaiheessa Kaisu ja Joni listasivat tarkasti ylös, mitä hyvää ja huonoa heidän aiemmissa kodeissaan oli ollut. Hyvät asiat haluttiin säilyttää ja huonoille keksiä parempia ratkaisuja.

Yksi tärkeimmistä toiveista oli, että he pystyvät selviytymään arjesta suurimmaksi osaksi yhdessä kerroksessa. Sen takia makuuhuoneet, kodinhoito ja avokeittiö olohuoneineen jätettiin alakertaan. Yläkerrassa käydään toistaiseksi vain peseytymässä.

– Myös yläkertaan piirrettiin kaksi makkaria. Ajatuksena on, että lasten kasvaessa isommiksi he saavat oman olkkarin, pienen keittiön ja vessan. Näin saamme lapset viihtymään mahdollisimman pitkään kotona ja meillä aikuisilla on oma rauha alhaalla. Omassa lapsuudenkodissani oli sama pohja ja se toimi loistavasti, Kaisu sanoo.

Peetun huoneeseen valittiin puinen liukuovi.
Yläkerrassa sijaitsevan pesuhuoneen seinät ja lattia on tehty Belle Artin hartsipinnoitteella. Suihkut ovat Tapwellin ja Vieser Dot -lattiakaivojärjestelmän kannen pintamateriaali on öljyttyä puuta.
”Kotimme on rakennettu niin, että se toimii useissa erilaisissa elämäntilanteissa.”

Yhteistyökumppaneina rakennusprojektissa on hyödynnetty paljon lähiseudun pienyrittäjiä. Sisätöitä tekemään valittiin turkulaisen Rivesetin timpurit Ville Kakko ja Timo Aaltonen. Yhteistyö heidän kanssaan sujui saumattomasti; Kaisu mietti ratkaisut ulkonäkö edellä ja timpurit suunnittelivat ne rakenteellisesti oikeanlaisiksi. Yhteydessä oltiin rakentamisen aikana päivittäin.

– Ville nauroi monesti saapuessani raksalle, että taas rouva Pinterest kiitää paikalle ja näyttää screenshotteja upeista toteutuksista. Ville ei torpannut ideoitani heti, vaan lähti oikeasti miettimään niiden toteutusta ja antoi minulle hyviä näkemyksiä. Timpurit myös hyväksyivät sen, että matkan varrella tuli uusia ideoita, Kaisu kiittelee.

Isona apuna rakennusprojektissa olivat myös Kaisun ja Jonin ystävät. He ovat olleet mukana muun muassa kantamassa rakennusmateriaaleja, tekemässä pihatöitä ja kasaamassa telineitä.

Portaikon alle jäänyt tila hyödynnettiin lasten leikkeihin. String-hyllyn Peetu on saanut lahjaksi. Matto on Askosta, pöytä nettikirpputorilta ja magneettitaulu Ikeasta.
Isossa kodinhoitohuoneessa on tilaa 15 neliön verran. Siellä säilytetään kaikkien perheenjäsenten vaatteet. Joni suunnitteli stretch-kattoon upotetut ledi­nauhat.

Haastavinta oman kodin rakentamisessa oli materiaalivalintojen rajattomat mahdollisuudet. Mustan ja valkoiset sävyt ovat aina olleet Kaisulle mieluisia ja oli selvää, että kotiin valitaan musta keittiö ja lattiaan mahdollisimman kookkaat valkoiset matta­pintaiset marmorilaatat. Niitä lennätettiin Naantaliin ulkomailta asti. Kaisu ja Joni kantoivatkin sisään kymmeniä erilaisia laattavaihtoehtoja. Kylpy­huoneeseen ei haluttu lainkaan hinkkaamista vaativia saumoja.

Talon sisäkattoihin keksittiin asentaa akustoitu stretch-katto, joka estää kaikumisen. Alakertaan valittiin korkeakiiltoinen valkoinen ja yläkertaan mattamusta.

– Mietimme kaikki valinnat niin tarkkaan, että nyt yli vuoden asumisen jälkeen emme muuttaisi kodissamme mitään. Ainoa isompi haaste koko rakennusprojektissa oli elementeissä ollut mittavirhe. Se toi lisätöitä, muttei viivästyttänyt projektia, Eko muistelee.

Takan taakse asen­nettiin 1 × 1,80 metrin ko­kois­ta suurlaattaa. Laatan kuviot sommiteltiin ennen asennusta.
Olohuoneeseen tehtiin massiiviset, neljä metriä korkeat ikkunat. Ne tuovat taloon loft-tunnelmaa.
Tila alkaa hahmottua. Keittiön rungot on asennettu, ja portaiden alaosa on omalla paikallaan.
Kylpyhuoneeseen laitettiin ekologinen hartsipinnoite. Materiaali on saumaton ja elävä. Se kestää elämää ja on helppo puhdistaa tavallisilla pesuaineilla.
Talon elementti­nostot ovat valmiina.

Yksi kodin ihastuttavimmista yksityiskohdista on portaikon alle tehty sisäleikkimökki. Koteloitujen portaiden alla oleva tyhjä tilaa elää lasten kasvaessa: Nyt se toimii kioskina lasten leikeissä, muutaman vuoden päästä sinne voi kantaa patjat ja television ja viettää vaikka leffailtaa. Myöhemmin tilaan saa säilöttyä tyhjät matkalaukut.

– Kotimme on rakennettu niin, että se on mahdollisimman pitkäikäinen ja toimii useissa erilaisissa elämäntilanteissa. Emme sano koskaan ei uudelle rakennusprojektille, mutta nyt meillä ei ole uusia suunnitelmia tuleville vuosille, Kaisu summaa.

Perhe saunoo lähes päivit­täin. Löyly­­huo­neen isosta ikkunasta on näkymä terassille ja metsään. Seinä­paneelit ovat lämpö­haapaa.
Saunan vieressä on pieni apukeittiö. Kaapit kätkevät sisälleen talotekniikkaa ja säilytystilaa.
Kaisu suunnitteli kodin niin, että se sopii eri elämäntilanteisiin. Nyt perheen arki pyörii alakerrassa, mutta lasten kasvaessa heillä on omaa tilaa yläkerrassa.
Vuonna 2021 valmistuneessa omakotitalossa on 250 neliömetriä. Talossa asuvat Kaisu Eko ja Joni Rouvali sekä kaksi lasta.
3 kommenttia