Avotakka

Valoa, tilaa ja rentoa viihtyisyyttä! Riepun ja kolmen pojan keskustakodissa kaikille riittää omaa rauhaa

Valoa, tilaa ja rentoa viihtyisyyttä! Riepun ja kolmen pojan keskustakodissa kaikille riittää omaa rauhaa
Helsinkiläinen Riepu Pakoma asuu kolmen poikansa kanssa keskustakodissa vilkkaan kadun varrella. Kodissa vallitsee kuitenkin rauha, sillä asunto on tilanjakoa myöten hyvin suunniteltu.

Ensimmäinen kerros ilman alakerran naapureita. Se oli kuusihenkisen perheen tiukka kriteeri, kun Riepu Pakoma muutti yhdeksän vuotta sitten Helsingissä Kulosaaresta Töölöön. Neljän pienen pojan äiti ei halunnut, että joku valittaisi lasten väistämättömästä juoksemisesta ja mekkaloinnista.

Perhe halusi ehdottomasti takaisin tuttuun Töölöön, jossa Riepu oli käynyt koulut. Ennen kaksosten syntymää perhe asui nykyisen kodin viereisessä rapussa. Myös poikien isovanhemmat asuvat samassa talossa, vieläpä saman rapun ylimmässä kerroksessa. Lastenhoitoapu on ollut kätevästi lähellä ja autoa saanut lainaan tarvittaessa. Oma auto ei ole enää tarpeen kaupungissa.

– Asuntomme on onnekkaasti kahden rappukäytävän välissä, joten vain yhdellä huoneella on seinänaapuri, kertoo Riepu, joka asuu nyt kolmen pojan ja kissan kanssa unelmiensa kodissa. Vanhin pojista on jo muuttanut omilleen.

Toiveena oli vanhan ajan tyylinen keittiö, ilman rasvaroiskeita paljastavia kiiltäviä kaakeleita. Kvänumin täyspuinen Vikby-keittiö on paikalla maalattu ja sen voi maalata uudelleen. Puutasot voi hioa ja rosteripinnat kestävät kulutusta. Ruokapöydän tuolit on hankittu kierrätettyinä yksi kerrallaan. Riippuvalaisimet ovat Hella Jongeriuksen Blossom-mallistoa ja seinävalaisimet Jielden Signalit.
Riepu luottaa ajattomaan ja klassiseen Gervasoniin. Valmistajan Gray 07 -nojatuolit ovat lakattua amerikkalaista pähkinäpuuta. Balettitanssijapatsas ikkunalaudalla on syntymäpäivälahja taiteesta kiinnostuneelle Riepulle.

Asunto oli ostohetkellä solukäytössä ja täydellisen remontin tarpeessa. Riepu tiesi, mitä remontilta ja sisustukselta halusi, mutta turvautui neljän pienen pojan kanssa varmuudeksi sisustussuunnittelija Helena Jyrkän apuun.

– Tiesin värimaailman ja halusin avaraa tilaa. Halusin ehdottomasti Gervasonin kalusteita, koska ajattelen niiden kestävän aikaa ja palvelevan minua loppuelämäni ajan.

Riepu on kiitollinen sisustussuunnittelijasta, joka osasi ehdottaa asioita, joita itse ei osaisi suunnitella eikä kuvitella. Helena ehdotti muun muassa tapetteja, joista Riepu ei ollut koskaan aikaisemmin innostunut. Sisustussuunnittelijan suunnitelmia tarvittiin myös kylpyhuoneiden remontoimisessa ja seinien kaatamisessa.

Nykyisen olohuone-keittiötilan kohdalla oli kolme makuuhuonetta. Yksi kylpyhuone ja vessa eivät riittäneet kuuden hengen perheelle. Myös kylpyamme oli ehdoton vaatimus. Kylvyt ovat vieläkin lähes päivittäisiä, ja niihin kuuluu syöminen ja äänikirjojen kuuntelu. Osalla pojista on Riepun mukaan hänen ”kylpemisgeeninsä”.

Olohuoneen uusi sävy on Farrow&Ballin Elephant’s Breath. Puinen sohvapöytä on Interfacen ja Furninovan sohvat Kruunukalusteesta. Metallinen sohvapöytä, työtuoli ja Dieselin Fork-jalkavalaisin ovat Casuarinasta.
Viihtyisä ja kiinnostava sohvaryhmä koostuu erilaisista materiaaleista. Kerroksellisuus näyttää rauhalliselta, kun värimaailma on yhtenäinen.
Työpöytä on Eichholtz Master Architect -mallia. Cage-kattovalaisin on Casuarinasta.

Riepu kuvailee tyyliään rennoksi, ja Susu-kissa saa kävellä pöydillä. Pinnoilla ei kuitenkaan saa olla leivänmuruja. Avainsana on helppohoitoisuus: kaiken pitää olla vesipestävää. Uusia tyynyjä ja muuta sisustustavaraa ei osteta jatkuvasti, vaan kaiken pitää kestää aikaa.

Kylpyhuoneiden ja keittiön suunnittelussa yhdeksän vuotta sitten oli tavoitteena nimenomaan pitkäikäisyys ja ajattomuus. Riepu onkin erittäin tyytyväinen kaikkiin materiaaleihin ja valintoihin.

Tärkeintä kodissa on Riepun mielestä se, että se on asukkaan näköinen ja tyylinen. Koti suunniteltiin niin hyvin, että mitään ei ole tarvinnut muuttaa remontin jälkeen. Tosin viime syksynä hän halusi vähän uusia pintoja: olohuone ja yksi lastenhuone saivat uudet värit ja tv-tila apinatapetin.

– Olin ajatellut sen olevan niin hankalaa enkä ollut saanut sitä aikaiseksi, mutta neljässä päivässä kaikki oli valmista.

Riepu Pakoma on aina ollut kiinnostunut taiteesta ja hankkinut sitä sen perusteella, mikä herättää tunteita.
Riepu linjaa, että materiaalien pitää olla helppohoitoisia. Tv-huoneen Gervasonin Ghost-sohvan päälliset voi heittää pesukoneeseen. Tapetti on Cole & Sonin Ardmore Savuti. Valaisin on Flosin Ariette.

Lintutapettia sen olla piti, mutta maalisävyistä Riepulla ei ollut niin selvää visiota. Hän pyysi apuun maalari Paula Rautiaisen väri- ja tapettimalleineen.

– Linnut ovat itselleni symbolisia, ja halusin lintuja lentelemään seinilleni, Riepu kertoo.

Paulan ehdotuksista hän ihastui heti apinatapettiin, jossa on myös lintuja.

– Kodissani parasta on ehdottomasti valo. Ja tämä yhtenäinen olohuone-keittiö-tv-tila, jonka halusin, jotta näen lapset ruokaa tehdessäni. Tilanjako on erittäin toimiva. Nyt kaikilla pojilla on omat huoneet äärilaidoilla toisistaan, mikä on sekin hyvä, sillä he ovat välillä toistensa kimpussa.

Perheellä on sääntö, että kaikkien omaa rauhaa pitää kunnioittaa omissa huoneissa, mutta yhteisissä tiloissa pitää ajatella muita. Suosituimmat tilat ovat keittiö ja tv-huone, jota Riepu kuvaa kompassiksi. Keskeisestä tilasta lähtevät eri suuntiin kaikkien huoneet.

Erkkerin ikkunoista näkyy rauhalliselle sisäpihalle. Päiväpeitto on Tine K Homen, kattovalaisin Challiéresin Voliére Zarrosta ja lakanat H&M Homesta.
Lastenhuoneessa on julkisiin tiloihin tarkoitettu, kovaa kulutusta kestävä kolikkokuvioinen kumimatto, joka vaimentaa ääntä ja on helppo puhdistaa.
Poikien huoneita on sisustettu järki ja käytäntö edellä, ja niihin on hankittu edullisia ratkaisuja kovan kulutuksen vuoksi. Entisestä keittiöstä tuli lastenhuone. Huonokuntoinen lautalattia sai päälleen Noramentin muovisen kolikkomaton. Sänky ja lakanat ovat Ikeasta, Aalto-jakkara Artekista ja taulu Mia Bergqvistin.

Raitiovaunulinja kulkee ikkunan alla, kaupat ja keskusta ovat lähellä, samoin luonto. Kolminkertaiset ikkunat pitävät liikenteen äänet ulkona, ja kodin sisällä on rauhaisaa.

– Syyspimeälläkin meidän koti on valoisa, koska vastapäätä ei ole taloa vaan puita. Minusta on kehkeytynyt varsinainen viherpeukalo – oikein kuulen, kun kasvit kasvavat ikkunalaudoilla.

Alkuperäisistä lautalattioista näkyy ajankulu. Sukat jäävät välillä kiinni puun säikeisiin ja menevät rikki. Mutta se ei haittaa, koska kotona kävellään mieluiten paljain jaloin.

Riepu on unelmoinut lapsesta asti olevansa kuin italialainen nonna, isoäiti, ja jälkeläisten perheineen kokoontuvan ison pöydän ääreen syömään hänen valmistamaansa ruokaa. Neljän pojan äitinä ruokaa on tullut laitettua paljon, mutta se on aina ollut mieleistä puuhaa.

Muukin käsillä tekeminen, kuten maalailu ja neulominen, on hänelle rauhoittavaa ja meditoivaa. Itse tekeminen on tärkeintä, ei niinkään lopputulos.

– Pojat usein toivovat leipomista, jossa kyllä käy niin, että pojat etsivät reseptin, minä leivon ja pojat osallistuvat syömiseen.

Julkaistu: 26.3.2020
2 kommenttia