Kotivinkki

Kotona kivijalassa! Sokkeloisesta toimistosta tuli lapsiperheen persoonallinen koti, johon vain yksi huonekalu ostettiin uutena

Kotona kivijalassa! Sokkeloisesta toimistosta tuli lapsiperheen persoonallinen koti, johon vain yksi huonekalu ostettiin uutena
Lahtelaisperhe muokkasi entisestä toimistosta itselleen valoisan ja loftmaisen kodin, jossa olohuone ja ruokailutila muodostavat viihtyisän sydämen. Sisustus on rakentunut sähäkän simpukkasohvan ympärille.
Julkaistu: 21.5.2021

Pienkerrostalon alimmassa kerroksessa puoliksi maan alla oli aikoinaan sokkeloinen toimisto. Nykyään täällä asuu nelihenkinen perhe, eikä paikkaa tunnistaisi enää samaksi. Emmi Valli-Forsback näki miehensä Markuksen kanssa huoneiston potentiaalin jo ensinäytössä – huolimatta tilaan ahdetuista toimistokopeista ja pinttyneistä pinnoista.

Oma sisäänkäynti sopii mainiosti entisille omakotitalon asukeille. Rauhallinen sisäpiha ja tulevaisuudessa rakennettava oma patio lisäävät viihtyisyyttä merkittävästi.

Emmi, ostitte kivijalassa sijaitsevan liiketilan kodiksi. Miten päädyitte rohkeaan ratkaisuun?

Asuimme ennen tätä kotia rintamamiestalossa. Vaikka pitkään kuvittelimme pysyvämme siinä loppuelämämme, vanhan rakennuksen työt alkoivat käydä jaksamisen päälle. Viimeistään siinä vaiheessa, kun Markus ryhtyi yrittäjäksi, aloimme toden teolla kaivata helpompaa arkea. Ajatus rakkaan kotitalon jättämisestä tuntui haikealta, mutta toisaalta tiesimme, ettemme jaksaisi ikuista työleiriä. Markus bongasi tämän huoneiston netistä, mutta minä olin aluksi nihkeä: osaisinko asua lasten kanssa keskustassa ilman omaa pihaa?

Onneksi menimme näyttöön, sillä kaikki epäilykseni katosivat siinä samassa, kun astuin sisään. Ymmärsin, että seinät poistamalla saamme muokattua tästä kodin, josta olemme aina unelmoineet. Lisäksi huoneistoon oli oma sisäänkäynti rauhallisen sisäpihan puolelta ja rakennuslupa patioon. Voisin siis kesäisin nauttia aamukahvini ulkona.

Markus antoi sohvalle kuvan perusteella täystyrmäyksen, mutta ostin sen silti.
SPR:n Kontista löytynyt simpukkasohva on nykyisin koko perheen lemppari. Sohva löysi paikan kodin keskipisteestä. Voimistelurenkaat ovat tässä kodissa kovassa käytössä.
Emmi naurahtaa, että hänet tunnetaan kavereiden keskuudessa viherkasvien pelastajana. Seinällä on perheen tyttären Hillan taideteos.
Olohuoneen puinen tv-taso on Emmin ideoima ja Markuksen tekemä. Huonekaluun on ujutettu mukaan lehtitelineet. Seinällä on Veera Kesäsen tekemä serigrafia.

Urakka oli melkoinen, tuliko vastaan yllätyksiä?

Tilassa oli sikin sokin toimistokoppeja ja keittiö sekä kylppäri puuttuivat kokonaan. Koska huoneisto on puolittain maan alla ja ikkunat kooltaan pieniä, jouduimme miettimään, miten saamme maksimoitua valon määrän. Halusimme tehdä loftmaisen kodin, jossa olohuone ja ruokailutila muodostavat viihtyisän sydämen. Sijoitimme kodinhoitotilan ja vaatehuoneen vierekkäin ”huoltopisteeksi”.

Remontissa kaadettiin lähes kaikki väliseinät. Ainoa suurempi yllätys tuli vastaan lattioissa. Kun laminaatit purettiin, paljastui, että lattioiden korkeus vaihtelee eri puolilla huoneistoa. Jouduimme tekemään valut uusiksi ennen parkettien asennusta. Tämän takia remontti viivästyi kuukaudella. Vastaan tuli myös positiivisia juttuja, kuten kahden tolpan pinnoitteiden alta paljastunut rosoisen kaunis betoni.

Lasiseinät korostavat kodin kepeää ja valoisaa tunnelmaa.
Emmi ja Markus päättivät kehystää oman makuutilansa lasiseinillä. Pimentävät mustat samettiverhot tuovat iltaa kohden rauhaa. Lasiseinät toteutti lahtelainen Maakunnan Lasi.
Vuonna 1937 rakennettu pienkerrostalo Lahden Möysässä hurmasi perheen heti näytössä.

Miten kuvailisit kotinne sisustustyyliäsi?

Rakastan kierrätettyjä tavaroita, ja vihreät arvot ovat minulle tärkeitä. Se näkyy kaikkialla kodissa esineistä viherkasveihin. Kaikki huonekalumme parisänkyä lukuun ottamatta on ostettu käytettynä. Tyylini on rönsyilevä, mutta pyrin pitämään hankinnat aisoissa. En halua kotiini liikaa tavaraa ja kaaosta.

Tyylini on rönsyilevä, mutta pyrin pitämään hankinnat aisoissa.

Tämän kodin ensimmäinen tärkeä sisustushankinta oli sininen simpukkasohva, jonka löysin SPR:n Kontista. Markus antoi sohvalle kuvan perusteella täystyrmäyksen, mutta ostin sen silti. Siitä tuli olohuoneen upea kiintopiste, ja Markuskin on sen jo hyväksynyt. Tavallaan kodin koko sisustus sävyvalintoineen on rakentunut tuon sähäkän sohvan ympärille. Rakastan myös viherkasveja. Niiden kehittymistä ja kasvua on ihana seurata.

Klassiset, neliönmalliset kaakelit mustilla saumoilla toimivat mustan keittiön kanssa mainiosti. Kaakeleilla leikittely tuo keittiöön persoonallisuutta. Tasolla on Finnish Design Shopista ostettu Rawiin Strøm-kulho.
Emmi tilasi suunnittelemansa puuhyllyn Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijalta Suvi Simolalta. Hylly tuo lämpöä Epoqin mustaan keittiöön.
Tolppien ankean pinnan alta paljastui remontissa upea rosoinen betonipinta. Se sopii täydellisesti asunnon industriaaliseen henkeen.
Märkätiloissa on parhaimmillaan jopa 30 kasvia. Kasvit on ostettu kierrätettynä. Pyöreä peili on Orimattilan Kehräämön kirpputorilta. Hattuhylly on kuuden euron kirppislöytö.

Olette asuneet täällä nyt kaksi vuotta. Toimiiko koti kuten toivoitte?

Kyllä. Halusimme elämään helppoutta vanhan talon jälkeen, ja sitä saimme. Makuuhuoneen ympärille rakennetut lasiseinät korostavat kodin keveää ja valoisaa tunnelmaa Aiemmin asuimme kahdessa kerroksessa, ja nyt elämämme keskittyy olohuoneeseen. Vaikka työt ja lasten harrastukset pitävät meidät kiireisinä, vietämme paljon aikaa kotona yhdessä: pelaamme lautapelejä, katsomme telkkua ja ulkoilemme. Meillä käy myös usein ystäviä kylässä. Monet heistä kuvailevat kotiamme hyvin ei-suomalaiseksi.

Kylpyhuoneen simppeliin sisustukseen sopii pala marmoria. Ruukut ja kynttilänjalat ovat kaikki kierrätyslöytöjä.
Sängyn verhoa lukuun ottamatta kaikki Hillan huoneen tavarat on ostettu käytettynä. Ihana roosanvärinen nojatuoli on mukava paikka syventyä kirjoihin. Seinäpinta on OSB-levyä.
Sininen värimaailma jatkuu huoneesta toiseen. Papukaija-taulu on tehty Marimekon Pepe-kankaasta. Vertti saa rauhassa harrastaa rumpujen tai kitaran soittoa omassa huoneessaan, jossa on paksut seinät.

1 kommentti