Avotakka

Hyvästit työtasojen tavararöykkiöille! Lapsiperheen kaupunkikodin keittiö remontoitiin klassiseksi ja kestäväksi

Hyvästit työtasojen tavararöykkiöille! Lapsiperheen kaupunkikodin keittiö remontoitiin klassiseksi ja kestäväksi
Lapsiperhe sai remontilla kokopuisen ja klassisen ajattoman keittiön, joka kestää hyvin hoidettuna sukupolvelta toiselle. Remontissa keittiö myös palautettiin alkuperäiselle paikalle.
Julkaistu: 27.9.2021

Ongelma: Kaupunkikodin keittiö oli tilassa, johon ei mahtunut ruokapöytää. Lapsiperhe halusi palauttaa keittiön alkuperäiselle paikalleen ja päivittää samalla kaapiston tyylin.

Viime vuosina yhä useampi vanhan kerrostalokodin asukas on vaihtanut keittiönsä paikan oleskelutilojen yhteyteen. Harvinaisempaa on palauttaa keittiö alkuperäiselle paikalleen. Kun helsinkiläinen lapsiperhe asettui asumaan yli satavuotiaaseen huoneistoon, he yrittivät tulla toimeen 1990-luvulla uusitun keittiönsä kanssa. Se sijaitsi pienessä ja kapeassa huoneessa, ja sen tammiset, jugendhenkiset kaapistot tuntuivat täyttävän koko tilan.

Keittiö ennen remonttia.

Ratkaisu: klassinen ja kestävä keittiö

Perhe selvitti, voisiko keittiön palauttaa alkuperäiselle paikalle, joka oli muutettu vierashuoneeksi. Koska vanhat keittiöt ovat usein pieniä, remontissa purettiin yksi väliseinä, jolloin keittiöstä ja sen vieressä sijaitsevasta ruokailutilasta saatiin yksi avara tila. Muutos on lähes huomaamaton, ja vanha kylmäkaappikin säilyi. Kaapistomalliksi etsittiin modernin ja trendikkään sijaan klassinen ja kestävä.

Klassiset runkoon upotetut kehysovet ja messinkiset lankavetimet korostavat toisiaan. Messinkiä on johdonmukaisuuden lisäksi myös hanassa ja altaassa. Marmoritaso vaatii huolenpitoa, ja esimerkiksi sitruunasta jää heti himmeä jälki pintaan. Toisaalta asukkaita ei haittaa, että pinnat ja tavarat patinoituvat ja elämä näkyy. Marmoritaso on Granitopilta Virosta.

Toteutus: kaasuliesi, marmoritaso ja kehysovet

Muutoksessa haluttiin hyödyntää lähes 3,5 metrin komea huonekorkeus, ikkunoista avautuvat upeat näkymät ja ilmansuunnat: aamukahvin keittäjä pääsee nyt nauttimaan aamuauringon paisteesta. Perhe halusi myös paljon tilaa ruoanlaittoon ja erityisen runsaasti laskutilaa. Kaasuliesikin pääsi toteutuslistalle, samoin marmoritaso, joka melkein kuuluu olennaisena osana klassiseen keittiöön.

”Ovien taakse piilotetut toiminnot, kuten lajittelu ja kierrätys, ovat yhtä tärkeitä kuin näkevät rakenteet.”
Minna Granström, Creanno

Sopiva keittiömalli löytyi Creannosta, ja kokonaisuuden suunnittelivat Minna ja René Granström. Kvänumin Ekeby-malli on olemukseltaan neutraali ja kestää siksi trendien vaihtelut. Malliin kuuluvat olennaisena osana kehysovet, eli ovi ja runko ovat edestä samassa linjassa. Käytetty puu on kauttaaltaan saarnea.

Puretun seinän paikka erottuu puulattiassa korkoerona. Siitä on tullut persoonallinen yksityiskohta. Niemeke toimii ruoanlaiton keskipisteenä. Liesituuletin on sijoitettu huomaamattomasti kaasulieden keskelle. Viinikaappi kuuluu keittiön kokonaisuuden pieniin ylellisyyksiin.

Sivuseinälle sijoitetussa kaapiston osassa on uuni, kylmäsäilytystilat ja aamiaiskaappi. Alkuperäinen kylmäkomero jää oikeaan reunaan. Aamiaiskaappi on osoittautunut toimivaksi lapsiperhearjessa. Oli myös hyvä ratkaisu antaa sille mahdollisimman paljon tilaa.

Suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota arjen sujuvuuteen ja lajitteluun. Toiminnallisuutta parantavia yksityiskohtia on useita, kuten biojäteastian sijoittaminen niemekkeen siihen kohtaan, jossa leikataan vihanneksia ja leipää. Jopa keittiöliinoille on varattu oma paikkansa, joten niitä ei tarvitse enää roikottaa uuninluukun kahvassa.

Säilytystilaa saatiin aiempaan verrattuna niin paljon, ettei työtasoille kerry tavararöykkiöitä. Myös aamiaiskaappi on osoittanut kätevyytensä. Sotkut unohtuvat heti, kun sulkee sen ovet.

Kvänumin Ekeby-mallin kaapiston runko ja ovet on maalattu yrityksen omalla Klippa-sävyllä. Ovet toimitettiin maalattuina, ja muut osat maalattiin asennuksen yhteydessä. Kovassa käytössä kuluneen kohdan voi tarvittaessa paikkamaalata.

Kommentoi »