Meidän Mökki

Teltassa kuin kotona! Piritta ja Jelle rakensivat glamping-mökin omalle metsäpalstalleen – "Ihan paras paikka nukkua"

Teltassa kuin kotona! Piritta ja Jelle rakensivat glamping-mökin omalle metsäpalstalleen – "Ihan paras paikka nukkua"
Piritta ja Jelle alkoivat lapsia saatuaan haaveilla telttapaikasta, jossa oltaisiin vaeltamatta perillä. Nyt perhe nauttii vapaa-ajasta kotateltassa.
Julkaistu: 16.2.2022

Metsässä odottaa yllätys. Mäen takaa paljastuvan järven lähellä seisoo näyttävä kotateltta. Sen ympäristöstä löytyy useampikin nuotiopaikka ja pieni telttasauna.

Paikka ei ole satunnaisten telttaretkeläisten vaan metsäpalstan omistajien, Piritta ja Jelle van der Beekin oma. Sekä Piritta että Alankomaista Suomeen kotiutunut Jelle olivat retkeilleet paljon jo ennen tapaamistaan. Kun retkeilyä rakastava pariskunta sai lapsia, jälkikasvua alettiin kantaa tunturissa rinkassa. Homma kävi kuitenkin haastavaksi.

– Olihan se hieman raskasta, kun oli kannettavana lapset ja rinkat, makuupussit, neljän hengen ruoat ja kahden lapsen vaipat. Ja pahimmillaan satoi vettä.

Piritta ja Jelle tajusivat, että hienoimmat hetket koettiin aina perillä, teltalla ja nuotiolla, kaukana ihmislaumoista.

– Saimme päähämme, että hankitaan oma metsä. Emme halunneet enää kävellä loputtomiin, jotta pääsisimme kivaan paikkaan.

Mökki on sisustettu marokkolaisin maustein.
Teltassa on kodikas tunnelma.

Alkuun Piritta ja Jelle etsivät suurempaa metsätilaa, joka sijaitsisi korkeintaan parin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

– Sitten se lähti ihan lapasesta. Sen pitikin olla vielä lähempänä, puhtaan järven rannalla, ja siellä piti olla rakennusoikeutta, jotta saisimme tehtyä sinne saunan, Piritta kertoo ja nauraa.

Saimme päähämme, että hankitaan oma metsä. Emme halunneet enää kävellä loputtomiin, jotta pääsisimme kivaan paikkaan.

Paikka ostettiin metsäyhtiöltä alueelta, jossa ei ole juurikaan mökkejä. Autotieltä on vain 350 metriä matkaa, mutta alue on hiljainen. Omaa rantaviivaa on puoli kilometriä.

– Ja ympärillä on tuhansia hehtaareja metsää. Ilma on siellä niin puhdasta, että tyttärenikin pystyy jättämään astmalääkkeet pois.

Tilaa lämmitetään pienellä telttakamiinalla. Haloille on kätevä säilytyspaikka pöydän alla.
Perhe on viettänyt aikaa teltalla kaikenlaisessa säässä.

Ensimmäisenä kesänä van der Beekit pystyttivät telttansa maapohjalle ja rakensivat telttasaunan. Seuraavia kesiä varten Jelle ja apumies rakensivat teltan ja saunan alle terassit, jonka jälkeen telttaan voitiin tuoda 20-senttiset patjat.

Nyt perhe nukkuu paksujen peittojen alla, mankeloiduissa lakanoissa. Tilaa voidaan lämmittää pienellä telttakamiinalla, jolla saa pitkälle syksyyn lämpöä.

– Siellä on ihana tunnelma. Lasten nukahdettua voi keitellä teetä, Piritta kertoo.

Kotateltassa yllättää tyylikäs sisustus. Piritta on ihastunut marokkolaiseen estetiikkaan, ja upea sohvapöytä on hänen tekemänsä.

– Tein sen mieheni ohjauksessa käsisirkkelillä ja opettelin leikkaamaan kaakelia. Pinta on tehty kaakelinjämistä.

Kotateltalla mökkeilevät puualan ammattilainen Jelle van der Beek, 40, ja senior advisor Piritta van der Beek, 42, ja sekä 6- ja 8-vuotiaat lapset.
Lapset kulkevat pimeässäkin jo yksin pelkäämättä.
Huussi on rakennettu maasta löytyneistä puista ja vanhan suihkukaapin lasiseinästä.
"Kaverimme ovat kyllä ihmetelleet sinnikkyyttämme", Piritta kertoo.

Van Der Beekit ovat yöpyneet teltassaan kolmena kesänä enemmän kuin kotonaan. Lapset alkoivat jo puhua siitä jossain vaiheessa kotina.

– Päiväkodista kysyttiin, onko meillä kaikki hyvin, kun lapset olivat kertoneet meidän asuvan teltassa! Kerran he alkoivat jo näyttää peikoilta, kun olimme kaksi viikkoa teltalla.

Peseytyminen sujuu telttasaunassa, jonne vesi kannetaan läheisestä järvestä ämpärillä ja laitetaan kiukaalle lämpenemään. Saunan ja huussin rakenteet Jelle puualan ammattilaisena rakensi palstalle harvennushakkuista jääneistä puista.

Kun illat alkoivat ensimmäisen telttavuoden syksynä pimentyä, lapset pelkäsivät pimeää. Nyt he kulkevat huussiin otsalampun kanssa yksin pimeässäkin pelkäämättä.

– Minusta on tärkeää, että lapset oppivat kulkemaan metsässä, tunnistamaan marjoja ja pääsevät rakentelemaan kaikenlaisia juttuja.

Ruoat pitää suunnitella siten, ettei kylmäsäilytystä tarvita.

Ruoanlaitto sujuu kokeneilta retkeilijöiltä nuotiolla tai nestekaasukeittimellä. Teltan ja nuotiopaikkojen läheisyyteen on rakennettu pari erilaista ulkokeittiötä. Piritta on kirjoittanut myös kaksi kirjaa, joista löytää vinkkejä ruuanlaittoon retkeilyoloissa. Ruoat pitää suunnitella siten, ettei kylmäsäilytystä tarvita.

– Helpompaa siellä on laittaa ruokaa kuin vaelluksella. Kaverimme ovat kyllä ihmetelleet sinnikkyyttämme. Tiskaus ulkona kylmällä säällä edellyttää vuorellisia kumihanskoja. Ja onhan se välillä ollut aikamoista, kun mies on jouluna pakkasessa ja pimeässä grillaillut karitsankyljyksiä nuotiolla.

Välillä kaivetaan esiin kortit ja pelataan Unoa.
Kahvin tuoksua ja kamiinan lämpöä!
Teltta pysyy tuulessa hyvin paikoillaan, koska se on kiinnitetty lattiaan klipseillä.
Kotateltasta omalla rauhallisella metsätontilla on tullut rakas koko perheelle.

Tänä vuonna van der Beekien elämässä on tapahtunut paljon muutoksia: molemmat ovat vaihtaneet työpaikkaa, ja perhe on muuttanut Halikkoon. He ovat myös vuokranneet ”glampingaluettaan” ja alkaneet rakentaa itselleen toista kotatelttaa lähistölle.

Piritta ostaisi mielellään lisääkin retkeily­kohteeksi sopivaa metsää, jos siihen olisi varaa.

– En tykkää hakkuuaukoista enkä kannata niitä. Olisi hienoa nähdä jatkuvan kasvatuksen periaatteen siirtyvän enemmän käytäntöön ja yksittäisten aukkojen koon pienenevän. Kannatan kestävää metsätaloutta. Kun puusta tehdään huonekaluja ja hirsirakennuksia, se myös sitoo ilmakehästä hiiltä.

Lapset ovat tottuneet peseytymään telttasaunalla.
Saunan lämpö on luksusta.
Huussista on näkymä järvelle.
Vesi lämmitetään kiukaan päällä.
Peseytyminen sujuu telttasaunassa, jonka alle Jelle rakensi puisen terassin.

Alankomaissa on harvinaista, että yksityishenkilö omistaisi metsää. Pirittan puoliso Jelle van der Beek on siksi ylpeä omasta metsäpalstasta. Hänestä myös teltassa nukkuminen on mahtavaa.

– Nukut kuin hotellissa! Se on ihan paras paikka nukkua. Ilma on raikas, ja kuulet vain kaminan rätinää tai linnunlaulua.

Telttasaunan viereen on rakennettu pukutila.
Kaakeleilla päällystetty pöytä on Pirittan itse tekemä.
”Lattia on ihana, koska se on irti maasta ja suora”, Piritta iloitsee.

Puualan ammattilaisena Jellestä on kiinnostavaa, että tontilla voi myös tehdä jotain omista puista. Haaveissa on vielä monenlaisia rakennushankkeita.

Piritta puolestaan unelmoi alkuaan omasta metsätilasta siksi, että saisi tehdä sinne maauunin.

– Enkä ole tehnyt vieläkään! Toinen toiveeni oli puumaja. Eikä laituriakaan ole tehty. Toivelistani on hyvin pitkä, hän kertoo ja hymyilee.

Matot tuovat terveisiä Pohjois-Afrikasta.
Ensi kesäksi Piritta teettää telttaan uuden kankaan, koska auringonvalo on kolmessa kesässä haurastuttanut aiempaa.
Vesi kannetaan läheisestä järvestä.
Paikat pyyhkeille.
Puulattiaisen kotateltan koko on noin 12 neliötä.
Talveksi kaikki paitsi puiset terassirakenteet ja risuseinät puretaan.
3 kommenttia