Lapsi muuttaa pois kotoa? Lue asiantuntijan vinkit vanhemmalle
Ihmiset
Lapsi muuttaa pois kotoa? Lue asiantuntijan vinkit vanhemmalle
Lapsen kotoa muuttaminen pistää arjen palikat uusiksi. Elämänvaihe voi tuntua raastavan pahalta mutta samalla myös onnelliselta ja vapauttavalta.
15.3.2017
 |
Kotivinkki

Lapsen muutto kotoa on suuri muutos ja aina jonkinasteinen kriisi. Tilanne on monesti aluksi vähän outo ja siihen liittyy monia tunteita, usein nostalgiaa ja jonkinlaista tilinpäätöstäkin.

– Moni käy läpi vanhemmuuttaan ja sitä, millainen suhde lapseen on ollut eri ikävaiheissa. Millaiset asiat ovat tuottaneet iloa ja missä on ollut vaikeaa, sanoo Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen asiantuntija Anja Saloheimo.

Mikäli vanhemman ja nuoren suhde on ollut haastava, kotoa muuttamiseen voi liittyä repiviä tunteita. Nuori ei ehkä pidä yhteyttä, ja se saattaa tuntua hyvin pahalta.

– Aina yhteyttä ei löydy, ja sekin kannattaa hyväksyä. Jokaisella on oikeus elää täysipainoista elämää ilman, että jää ikuisesti murehtimaan huonoa suhdetta. Kun vanhempi alkaa elää omannäköistään arkea, se voi olla nuorelle positiivinen viesti muutoksesta ja helpottaa kontaktin muodostumista myöhemmin.

Saloheimo muistuttaa, ettei suhde katkea poismuutossa, se vain muuttaa muotoaan. Tulevaa vaihetta on hyvä miettiä nuoren kanssa yhdessä.

– Siitä voi seurata tosi hyviä keskusteluja ja itse lähdön hetki tuntuu tullessaan helpommalta kaikille osapuolille.

Viisi vinkkiä vanhemmalle

1. Valmistaudu ennakkoon 

Mieti lähestyvää elämäntilanteen muutosta hyvissä ajoin ennen lasten lähtöä. Tarkastele mahdollisen parisuhteesi tilaa ja sosiaalisia suhteitasi. Mieti, mitä voisit alkaa harrastaa. Hahmottele, mitä jokapäiväisen vanhemmuuden tilalle tulee elämääsi, niin et putoa tyhjän päälle.

2. Sopikaa säännöt

Jutelkaa nuoren kanssa siitä, millaisia asioita vanhempien voi vielä kotoa muuton jälkeen olettaa tekevän. Voi olla hyvä toivottaa nuori vaikkapa syömään yhdessä, mutta pyykkikonetta aikuiset osaavat käyttää itsekin. Toisaalta jollekin juuri pyykkisäkin hoitaminen voi olla ihana keino olla vielä lähellä. Pääasia on, että sopimus tuntuu molemmista kivalta.

3. Älä ripustaudu

Keskity omaan elämääsi, äläkä ala elää nuoren kautta. On tervettä olla kiinnostunut toisen elämästä, mutta älä soittele jatkuvasti kuulumisten toivossa. Nuori tarvitsee myös omaa aikaa ja tilaa sopeutuakseen uuteen tilanteeseen. Tee muutoksia kotona nuoren lähdön jälkeen. Älä museoi lastenkammaria. Ota lapselta vapautunut huone järkevässä aikataulussa uuteen käyttöön. Järjestä jäljelle jääneet tavarat pois päiväjärjestyksestä ja tee tilalle vaikka harrastenurkka tai vierashuone.

4. Sure rauhassa

Lapsen muuttaminen pois saa olla myös rankkaa. Se kertoo hyvästä kiintymyksestä ja välittämisestä. Myös vaikeat tunteet täytyy pystyä kunnolla käsittelemään, jotta voi siirtyä seuraavaan elämänvaiheeseen. Jos tuntuu mahdottomalta päästä asiasta yli, harkitse hakevasi ammattiapua ajatusten jäsentämiseen.

5. Hyväksy erilaisuus

Varaudu siihen, että nuori hoitaa asiat omalla tyylillään. Ne voivat poiketa vanhemman tavoista huomattavastikin. Luovuta vastuu ja anna nuoren tehdä omat virheensä. Epäonnistumisia voi olla rankkaa katsoa vierestä, mutta vahinkojen kautta myös oppii.

Kommentoi »