Lämpöpumpun vaihto kannattaa – ajoissa päivitetty lämmitysjärjestelmä säästää rahaa ja hermoja
Mainos: Nibe
Lämpöpumpun vaihto kannattaa – ajoissa päivitetty lämmitysjärjestelmä säästää rahaa ja hermoja
Kodin lämmitys voi muodostaa helposti suuren osan kiinteistön kuluista. Tähän voi vaikuttaa nykyaikaisilla laitteilla, eikä lämmityslaitteiden päivittäminen ole enää edes erityisen vaativa prosessi. Moderneilla laitteilla voi saavuttaa tuntuvat säästöt.
Julkaistu 4.9.2023

Erilaisten lämpöpumppujen elinikä on 15–20 vuotta, mutta laitteen toimintaan vaikuttavia eroja olosuhteiden, asennuksen, kunnossapidon ja käytön välillä on niin paljon, että tarkkaa elinikää ei voi määritellä pelkästään vuosia katsomalla. Ilman merkittävää syytä noussut sähkönkulutus ja lämpöpumpun vuodot ovat merkkejä, jotka usein kertovat lämpöpumpun olevan elinkaarensa loppupäässä. Laitteen uusiminen voi alkaa olla ajankohtaista myös, jos pumpun ääni on alkanut kuulostaa oudolta.

Iäkkäämmät lämmitysjärjestelmät kannattaa hoitaa kuntoon ennakoiden, eikä keskellä talvipakkasia, kun vanha laite on jo lakannut toimimasta.

Lämpöpumpun uusiminen voi olla tarpeen myös silloin, kun käytössä olevasta laitteesta puuttuu joitakin tarvittavia ominaisuuksia. Esimerkiksi allaslämmitys on nykyisin monille tarpeellinen ominaisuus ja myös pörssisähköohjauksella voi saavuttaa merkittäviä säästöjä käytössä. Ympäristöystävällisyyttä ei kannata unohtaa uusimispäätökseen vaikuttavana tekijänä!

NIBE tarjoaa monipuolisen valikoiman kodin energiaratkaisuja, joiden tavoitteena on edistää energiatehokkuutta ja siten rakentaa kestävämpää yhteiskuntaa kodeista lähtien. Kuluttajille NIBEllä on esimerkiksi kätevä neuvontapalvelu, joka auttaa eri kysymyksissä liittyen kodin lämmitysratkaisuihin.

Vinkit lämpöpumpun vaihtoon

NIBEn tuotehallintapäällikkö Markus Olander kertoo, että lämpöpumppujen toimitusajat ovat lyhentyneet ja lähes kaikkia NIBEn lämpöpumppumalleja löytyy nopeisiinkin toimituksiin. Esimerkiksi tulevaksi talveksi ehtii siis vielä saada lämmitysasiat kuntoon. NIBEltä neuvotaan, että lämmitysjärjestelmiin liittyvät asiat kannattaakin hoitaa nimenomaan ennakoivasti, eikä vasta sitten, kun vanha lämpöpumppu lakkaakin toimimasta kesken talvipakkasten.

NIBEn lämpöpumpun vaihto-opas neuvoo, mikä uusi malli voi sopia korvaamaan nykyisen lämpöpumpun. Oppaasta löytyvät vinkit niin poistoilmalämpöpumpun, maalämpöpumpun, ilma-vesilämpöpumpun, ilmalämpöpumpun kuin ilmalämmitysjärjestelmänkin vaihtoon. NIBEn neuvontapalvelu on nimensä mukaisesti vain yhteydenoton päässä auttamassa erilaisissa kysymyksissä lämmitysratkaisujen äärellä.

Remontilla kohti säästöjä

Kun kääntyy lämmitysasioissa ammattilaisten puoleen, ei tarvitse itse osata lämmitysjärjestelmiin liittyen mitään erityistä. Lämmitysjärjestelmän mitoitus, kaikki suunnittelutyö ja koko järjestelmän asennus sujuvat helposti avaimet käteen -periaatteella. NIBEn säästölaskurilla voi laskea suuntaa-antavasti, paljonko säästöä voi saada hankkimalla kotiin uuden maa- tai ilma-vesilämpöpumpun.

Tiesitkö, että ELY-keskus tukee lämmitysmuodon vaihtoa tuntuvalla avustuksella?

ELY-keskus tukee lämmitysmuodon vaihtoa öljylämmityksestä ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon tuntuvalla 4000 euron avustuksella, kun vaihdetaan esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön. Avustusta on vielä jäljellä, vaikka vuosina 2020–2023 jo noin 30 000 pientalon omistajaa on saanut avustuksen lämmityksen uudistamiseen. Ajankohtainen tilanne kannattaa tarkistaa ELY-keskuksesta.

Öljylämmitykseen verrattuna esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpussa käyttäjää ilahduttaa edullisuuden lisäksi helppous, kun ei tarvitse miettiä, milloin öljy mahtaa olla loppumassa. Hyvissä ajoin toteutettu lämmitysremontti säästää rahan lisäksi myös hermoja, sillä nykyaikaisten laitteiden käyttö on vaivatonta ja helppoa.

Kommentoi »