"Mitä jos ostettaisiin vanha pankki?" – niin alkoi Laiturin perheen neljäs iso kotiurakka, jonka lopputulos ihastuttaa
Sisustus
"Mitä jos ostettaisiin vanha pankki?" – niin alkoi Laiturin perheen neljäs iso kotiurakka, jonka lopputulos ihastuttaa
Kati ja Toni Laituri ovat rakentaneet ja remontoineet perheelleen jo neljä kotia. Uusin unelma tehtiin vanhaan pankkirakennukseen, jonka holvi muodostaa Katin yrityksen sydämen.
Julkaistu 23.7.2020
Meillä kotona

Kati ja Toni Laituri istuivat uuden omakotitalonsa paljussa Liedon Ilmarisissa. Pari vuotta sitä ennen valmistunut koti oli unelmien täyttymys. Itse suunniteltu ja rakennettu asunto oli juuri sopiva heidän perheensä tarpeisiin. Paljussa Toni kuitenkin kysyi varovasti vaimoltaan:

– Mitä jos ostettaisiin vanha pankki?

Kati piti ajatusta hulluna. Asia jäi kuitenkin kytemään, ja parin vuoden päästä kirjoitettiin kauppakirjat kylän keskellä sijaitsevasta vanhasta Säästöpankin kiinteistöstä. Siitä tulisi heidän neljäs yhteinen kotinsa.

Laitureiden koti on alun perin rakennettu pankin konttorinhoitajan asunnoksi. Remontissa haluttiin säästää vanhaa, ja makuuhuoneen liukuovet ovatkin olleet aikanaan pankkisalin puolella. Beige tyyny Saana ja Olli, muut tyynyt Kotilaiturista. Torkkupeitto on vanha pellavaverho. Vuonna 1969 rakennettu pankkirakennus sijaitsee Liedon Ilmarisissa. Kodissa on yhteensä 130 asuinneliötä sekä 85 neliön kokoinen liiketila Katin yritykselle Kotilaiturille, sekä toinen 120 neliön liiketila ulkopuoliselle vuokralaiselle.
Toni haluaa olohuoneeseen nahkasohvan, mutta Katin mielestä vanha sohva on vähän liian iso nykyiseen tilaan. Hänen haaveissaan on Hakolan konjakinvärinen malli, joka olisi pienempi ja toisi tilaan keveyttä. Valaisimet ovat kirpputorilöytöjä. Katin ja Tonin lisäksi perheeseen kuuluvat lapset Anton, 19, ja Ella,11. Tonilla on oma kiinteistöhuoltoalan yritys ja Katilla sisustus- ja lankakauppa Kotilaituri. Kati on myös sisustussuunnittelija.
Katin uusin hankinta on Timeout-lepotuoli. Hän tekee siinä käsitöitä ja lukee kirjoja, jotka molemmat ovat hänen rakkaita harrastuksiaan. Tuolin yläpuolella oleva juliste on Desenion valikoimista.
Makuuhuoneen myrskypilven sininen maalisävy on Farrow & Ballin Stifkey Blue. Taideteos on vedossuurennus Tiiti Mendelinin postikortista. Se on kulkenut mukana jokaisessa kodissa.
Kati vastusti pitkään klassista String-hyllyä, kunnes vastaan tuli juuri sopivan vanha ja kulunut yksilö turkulaisen hierojan työtilassa. Hylly oli sopivasti myynnissä. Tiikkipöytä on löytö Maurin Makasiinista Perniöstä. Se oli aiemmin yöpöytänä.
Kati on kerännyt vuosien varrella Göran Bäckin keramiikkaa. Maljakoissa puhuttelevat niiden värit ja kauniit kuvioinnit. Sudenkorento on Katin pojan Antonin tekemä.

Laiturien kaikki kodit ovat sijainneet kahden kilometrin säteellä toisistaan. Jokainen niistä on tehty itse, joko alusta asti käsin rakentaen tai vanhaa uudelleen remontoiden. Kun kaupat pankista oli tehty ja asunto laitettu myyntiin, lähes kaikki kysyivät, miksi luopua uudesta ja ihanasta kodista.

– Ihmettelijät eivät kuitenkaan tunne meitä niin hyvin, tai tienneet meidän rakentajaluonteenpiirteestä. Kun rakentaa itselleen parin vuoden ajan ja sen jälkeen kantaa tavarat sisään, ei kodissa olekaan enää uutuudenviehätystä. Tekevänä ihmisenä minulla on palo uusiin projekteihin koko ajan, oli ne sitten omia tai muille tehtäviä, Toni kertoo.

Vanha pankki oli perheelle täydellinen. Se sijaitsi lähempänä lasten koulua ja oli niin iso, että saman katon alle mahtui myös Katin sisustus- ja lankakauppa Kotilaituri. Kodin neliöt pienenivät, mutta yritys sai puolta isommat tilat. Vanhaan konttorinhoitajan asuntoon Toni remontoi perheen uuden kodin, pankkisali ja holvi varattiin Katin yrityksen käyttöön.

– Ikä on tuonut sen, että elämän rullaaminen ja sopiva sujuminen ovat runsaita neliöitä tärkeämpiä. Kompaktit, toimivat tilat ovat nyt riittävät meille, Kati miettii.

Iso ruokapöytä on Ikean ja sen ympärillä olevia Martelan Kilta-tuoleja perhe on kerännyt vuosien aikana. Hyviä tuoleja on Katin mukaan vaikea löytää, joten laadukkaat, mukavat ja toimivat tuolit kannatti päällystää uudella kankaalla. Toni listoitti ikkunat aluksi valkoisella, mutta ne näyttivät tylsiltä. Mustat listat tuovat huoneeseen luonnetta ja kehystävät ulkomaiseman tauluksi.
Kati rakastaa keramiikkaa. Kauniilla kuviolla varustettu vati on kirpputorilta. Höganäsin pytyn sisällä on lasimaljakko, johon Kati ostaa usein leikkokukkia tai hakee oksia luonnosta.
Kati ja Toni halusivat olohuoneesta kulun terassille. Vanhaa ikkuna-aukkoa suurennettiin, ja tilalle asennettiin ovi sekä lattiaan asti ulottuva ikkuna. Heillä on myös ajatuksena laajentaa saunaa terassin puolelle.
Katilla on lasipullohulluus. Hän kerää niitä kirpputoreilta, ja myös ystävät ja sukulaiset bongailevat niitä hänen puolestaan. Usein mukaan tarttuu vihreänsävyinen pullo.
Billnäsin vanha arkistolaatikosto on löytynyt Tonin työpaikalta. Se on peräisin Työväen Säästöpankista. Pöytä on 20 euron kirppislöytö, ja Kati tykkää erityisesti sen muodosta ja erikoisista jaloista. Matto on Mum’sin valikoimista ja sen on suunnitellut Saana ja Olli. Carl Thoren suunnittelema valaisin on kirppislöytö Sastamalasta.
Ellan huoneen seinällä on Ferm Livingin Herringbone-tapetti. Sänky ja kaapistot ovat Ikeasta ja valaisin kirpputorilta Sastamalasta. Päiväpeitto on Katin omasta liikkeestä Kotilaiturista. Lasiseinä on ollut käytössä vanhassa pankkisalissa.
Tyttären huoneen työpöytä on Ikeasta. Tuoli on vanha Askon koulutuoli. Lasiseinä on ollut käytössä vanhassa pankkisalissa.

Muutaman kuukauden kestäneessä remontissa pariskunta laittoi kaiken uusiksi ulkoseiniä lukuun ottamatta. Kulkuaukkoja muutettiin toiminnallisemmiksi, seiniä avattiin ja ikkunat vaihdettiin sekä korotettiin. Remontin haluttiin kuitenkin noudattavan rakennukseen tyyliä ja aikakautta. Kati rakastaa talon arkkitehtuuria ja laatikkomaisia muotoja. Ostopäätöstä ei yhtään vähentänyt se, että takapihalle sai rakennettua upean atriumpihan.

Kati kuvailee kotinsa sisustustyyliä skandinaaviseksi, mutta myös mid-century moderniksi eli 30–60-luvun sisustusta ja arkkitehtuuria mukailevaksi. Hän on aina viehättynyt vanhoista huonekaluista, joita etsitään niin antiikkiliikkeistä, kirpputoreilta kuin nettihuutokaupoistakin. Ostopäätös tehdään spontaanisti ja uuteen esineeseen rakastuessa siitä ollaan valmiita maksamaan paljonkin.

– Minulle ei ole kuitenkaan mitään erityistä merkitystä suunnittelijalla tai valmistajalla. Pääasia on, että huonekalut ja esineet ovat kauniita ja toimivia. Luulin haaveilemani Arne Jacobsenin Egg-tuolin olevan täydellinen, mutta se ei sopinutkaan yhtään omalle selälleni.

Vanhojen kalusteiden lisäksi Kati keräilee keramiikkaa ja taidelasia. Hän haaveilee television ympärille kirjahyllystä, johon saisi järjestykseen kaappeihin piilotetun designlasikokoelman. Se sisältää taidetta niin Nanny Stilliltä, Helena Tynelliltä kuin Erkkitapio Siiroiseltakin. Osa näistä aarteista on Katin isän urheilupalkintoja 1970–80-luvuilta.

Eteiseen ei löytynyt sopivaa peiliä, joten Laiturit teettivät sellaisen mittojen mukaan paikallisella Kehysliike Vuorisella. Kati halusi peiliin kapeat tammilistat. Hinta jäi reilusti alle sataan euroon, joten teettäminen ei välttämättä aina kevennä niin paljon kukkaroa.
Tarjoiluvaunu löytyi nettikirpputorilta. Kati laittoi siitä kuvan blogiinsa ja pankissa asuneen konttorinhoitajan tytär kertoi sen jälkeen, että heidän lapsuudenkodissaan oli ihan samanlainen. Iso vati on käsityönä tehty uniikki tilaustyö tallinnalaiselta keramiikkapajalta.
Keittiö on Kvikin Tinta-mallistosta. Kati halusi ehdottomasti vetimettömät ovet ja integroidut keittiökoneet, jotta kokonaisuudesta tuli mahdollisimman selkeä.

Tein hetki sitten itselleni aarrekartan ja huomasin, että minulla on nyt ne asiat, joista haaveilen.

Vanha puinen kaappi on yksi perheen rakkaimmista esineistä. Kati ja Toni tekivät 2000-luvun alussa työprojektin eräälle vanhan tavaran kauppiaalle, ja he halusivat palkan kaappina. Uusia koteja suunniteltaessa on aina ensin varmistettu, että kaapille löytyy varmasti sopiva tila.
Vessan seinällä oleva Wolf-hylly on turkulaisen BEdesignin mallistosta. Seinät on tehty hartsista ja kalusteet ovat Kvikin.
Toni teki kylpyhuoneen pyyhetelineen Katin suunnitelmien mukaan kupariputkista.

Laitureiden perheen arjessa parasta ovat hitaat aamut. Sellaiset, jolloin ei ole sovittuja aikatauluja. Silloin aamukahvit kannetaan terassille ja koko perhe on samaan aikaan kotona. Ne hetket ovat kuitenkin harvinaisia. Yleensä jommallakummalla perheen aikuisista on aina jokin projekti kesken. Kati on ylpeä Tonista, joka pystyy toteuttamaan kaikki hänen ideansa ja hullut haaveensa. Hän myöntää, että käsistään taitava aviomies tekee välillä laiskaksi.

– Tein hetki sitten itselleni aarrekartan ja huomasin, että minulla on nyt ne asiat, joista haaveilen. Elämä on tässä ja nyt. Ei sitten joskus.

Katin töitä voi seurata Instagramissa tileillä @katilaituri ja @kotilaituri.
Terassin pöytä on Tonin tekemä. Se on harmaannutettu rautasulfaattiseoksella. Edullisella seoksella on saatu nopeasti luonnollisen harmaaksi myös iso terassi.

Lähipiiri tietää, ettei pankki ole Laitureille loppuelämän koti. Kun lapset kasvavat isommiksi, laajenevat samalla mahdollisuudet. Katin ja Tonin yhtenä haaveena on oma rautapaatti. Siitä tulisi asuntolaiva, jolla pääsisi myös matkustamaan. Siinä riittäisi Tonille motivaatiota ja haastetta taas muutaman vuoden tarpeisiin.

– Voi olla, ettei haaveemme välttämättä ikinä toteudu. Toivottavasti näin kuitenkin käy. Haaveiden pitää aina ollakin vähän haastavia.

Vanhan pankin konttoritiloihin remontointiin tilat Katin omalle yritykselle.
Talon toisella puolella sijaitsee Katin sisustus- ja lankakauppa Kotilaituri. Pankin vanha holvi toimii yrityksen varastona, ja nykyisessä lankahuoneessa kohdalla on tehty monet lainaneuvottelut.

Luonnollisen harmaa puupinta nopeasti ja ekologisesti

  • Ajan kanssa luonnollisesti harmaantuneet puupinnat ovat kauniita ja katseenkestäviä esimerkiksi terassilla. Jos harmaantumista haluaa nopeuttaa, kannattaa puupinnat käsitellä rautasulfaattiseoksella. Laiturien kodissa sillä on sivelty terasseja ja puisia huonekaluja.
  • Rautasulfaatti on edullista ja sitä myydään rautakaupoissa eri kokoisissa säkeissä. Jauhe sekoitetaan veteen, annetaan sen liueta ja seos on valmis levitettäväksi puun pintaan. Pienempiin kalusteisiin seoksen voi levittää vaikka siveltimellä, terassiin ruiskupullolla. Yksi käsittely riittää ja harmaantumista voi nopeuttaa vielä kastelulla.
  • Rautasulfaatti tappaa myös mahdolliset bakteerit ja homeitiöt, ja sitä käytetään myös puun kyllästämiseen. Rautasulfaattikäsittelyn voi tehdä ainoastaan käsittelemättömälle, puhtaalle puulle.
2 kommenttia