Avaraa tilaa ja laaturatkaisuja – vihdoinkin kolmen vuoden urakka on valmis
Mainos: Laattapiste-Pukkila
Avaraa tilaa ja laaturatkaisuja – vihdoinkin kolmen vuoden urakka on valmis
Sara muutti perheineen unelmiensa taloon alkuvuodesta 2023. Noin kolme vuotta kestänyt rakennusurakka oli tarkoituksella pitkä, sillä perhe halusi käyttää suunnitteluun mahdollisimman paljon aikaa.
29.9.2023
 | Päivitetty 15.11.2023

Paljon avaraa tilaa, makuuhuoneet ja huonejärjestys siten, että vaikka toinen aikuisista joutuisi lähtemään aikaisin aamulla töihin, muut perheenjäsenet eivät heräisi kahvinkeittoon. Saran talon suunnittelussa kantava teema oli rakennushaaveiden alusta asti arjen sujuvuus.

Yläkerrassa sijaitsevan, yhtenäisen olohuone-keittiön lattiaan valittiin Vinyl Locking Comfort -vinyylilankku, joka tavallaan jatkuu miltei ulos asti ja yhdistyy terassin harmaaseen puulankkuun.

Ensimmäiset haavekuvat rakennettavasta talosta piirrettiin jo pariskunnan seurustelun alkuaikoina 7–8 vuotta sitten. Suunnitelmat muuttuivat kuitenkin hiukan, kun kärrylenkillä huhtikuussa 2020 löydetty myytävänä oleva tontti ei vastannutkaan aivan kuvitelmia. Tontti oli rakennuspaikkana erilainen kuin haavepiirustuksissa, mutta unelmien talo saatiin rakennettua uskomattomalle merinäköalatontille. Tontti sijaitsi noin 800 metrin päässä silloisesta kodista, josta oli paljon etua rakennusaikana.

Talon maatyöt aloitettiin syksyllä 2021, mutta sitä ennen Sara käytti paljon aikaa talon sisustuksen suunnitteluun. Vaikka rakennettava tontti aiheutti sen, että unelmien taloon piti tehdä kompromisseja, huonejärjestys noudatti alkuperäistä sujuva arki -ideologiaa.

– Onneksi meillä ei ollut kiire, sillä talosta olisi tullut aivan erilainen, jos talotehdas olisi sanellut, että nyt teillä on kolme päivää aikaa valita sisustusmateriaalit.

Ruokakonttorin lattia odotti asennusta edellisen kodin autotallissa 1,5 vuotta. LPC Jazz -laatta tuo ruokakomeroon tuulahduksen ulkomailta.

Alusta alkaen työnjako meni selkeästi siten, että Saran puoliso vastasi talon ulkopuolisista ja rakenteita koskevista päätöksistä ja Sara vastasi kaikesta, mikä oli talon sisäpuolella. Toki välillä kysyttiin mielipiteitä puolin ja toisin, mutta jokaista päätöstä ei tarvinnut tehdä yhdessä.

Kätevästi samasta paikasta

Sara on pitkään työskennellyt sisustus- ja rakennusalalla, joten hänellä oli paljon entisiä kollegoita eri firmoissa ja hän pystyi hyödyntämään näitä kontaktejaan. Alusta alkaen oli kuitenkin selvää, että kylpyhuonekalusteet, laatat, wc-kalusteet, vinyylilattiat ja tekstiililaatat hankitaan kaikki samasta paikasta Laattapiste-Pukkilasta.

Kylpyhuoneissa haluttiin satsata laatuun budjetin ylityksen uhalla. Esimerkiksi hanoiksi valittiin kuparin väriset Grohe Essence L -hanat, koska ajateltiin, että ne maksavat itsensä takaisin tuottaessaan iloa asujilleen. Wedi-elementeillä suojattu Luna-allaskaluste on päällystetty puukuvioisella LPC AMZ -mosaiikilla. Komeuden kruunaa Balteco Lecco -pesuallas.

Suunnittelun alkaessa Sara oli vielä vanhempainvapaalla. Saran sormet syyhysivät oman projektin alkaessa, sillä vihdoin hän saisi tehdä jotain omaa, revitellä ja hullutella.

– Halusin haastaa itseäni, en halunnut, että vastaan tulisi toisia samanlaisia ratkaisuja.

Kylpyhuoneen tunnelma haluttiin pitää avoimena ja siksi siellä ei ole ovia rajaamassa tilaa. Veistoksellisesta Sand-kylpyammeesta on esteetön näkymä ulos. Tibet-suurlaatat, Luna-allaskaappi, Grohe Essence L -hana.

Vauvan nukkuessa päiväuniaan hän hyödynsi Laattapiste-Pukkilan ilmaista suunnitteluohjelmaa netissä. Hän teki ohjelmalla alustavat suunnitelmat ja lähetti ne Laattapiste-Pukkilaan. Suunnitteluohjelma on siitä kätevä, että se laskee samalla myös tarvikkeiden menekin ja kustannukset.

– Lopputulos oli aika kirjava, koska halusin revitellä omassa kohteessani. Laattapiste-Pukkilan suunnittelija toimi kuitenkin eräänlaisena järjen äänenä, hän karsi suunnitelmista ylimääräisiä rönsyjä ja teki niistä järkevämpiä.

Sara pääsi leikittelemään vierasvessan laatoilla. Lattian ja seinän terazzo-kuvioinen LPC Nordik -laatta sai kaverikseen seinälle LPC Regolo -laatan.

Vaikka Sara suunnitteli koko kodin pinnat ja sisustusratkaisut itse, antoi hän kuitenkin 12- ja 4-vuotiaiden tyttäriensä kertoa toiveensa omiin huoneisiinsa. Nuorempi esimerkiksi halusi huoneestaan keltaisen. Toive toteutettiin siten, että lattiaksi asennettiin keltainen tekstiililaatta, mikä on miellyttävä alusta alle kouluikäisten leikeissä. Tekstiililaatta on helppo vaihtaa myöhemmin lapsen kasvaessa uuteen.

Vanhemman tyttären huone on hallittu ja hillitty, mutta kylpyhuoneeseen hän halusi posh-meininkiä ja glamouria. Nämä toiveet toteutuivat esimerkiksi kultaisilla hanoilla.

Iso rakennusurakka on nyt satu päätökseen vain muutama lista ja ikkunapenkki puuttuu.

– Totta kai suunnittelussa oli myös turhautumisen hetkiä, kun ei keksinyt, että miten jokin tila tulisi toteuttaa, mutta onneksi meillä oli aikaa. Jos joku ei heti loksahtanut paikoilleen, siirsin suunnitelman syrjään ja palasin siihen myöhemmin. Sitten saattoi tulla joku kiva kuva vastaan Pinterestissä tai Instagramissa ja tajusin, että näinhän se pyöräytetään ja sitten se suunnitelma jo rokkasi.

Vajaan vuoden asumisen jälkeen Sara on edelleen tyytyväinen materiaalivalintoihinsa. Hänen mottonsa on, että jos joku on jo ensisuunnitelmasta asti ollut hyvä ratkaisu, on se varmasti vielä 10 vuoden kuluttua edelleen toimiva.

Kommentoi »