Villakangastakin huolto – nappaa vinkit, joiden avulla vaate pysyy kauniina vuodesta toiseen
Sisustus
Villakangastakin huolto – nappaa vinkit, joiden avulla vaate pysyy kauniina vuodesta toiseen
Villakangastakin huollon ykkösväline on vaateharja. Hyvin hoidettuna laadukkaasta takista on iloa pitkään.
Julkaistu 1.5.2023
Kotivinkki

1. Tartu harjaan

Ehosta takin pinta vaateharjalla. Pöly irtoaa ja pinta silottuu parhaiten, kun harjaat ensin vasta- ja sitten myötäkarvaan. Vaateharjan ansiosta et tarvitse roskaavaa teippiharjaa irtohiusten ja -karvojen poistoon.Vaateharjan käyttö ehkäisee nukkaantumista myös jatkossa ja vähentää pesun tarvetta.

2. Sumuta siistiksi

Voit tehostaa puhdistusta sumuttamalla harjatun takin vielä kevyesti vedellä. Suihkepullosta on iloa etenkin tummien kankaiden siistimisessä, ja sen käyttö auttaa irrottamaan myös lemmikinkarvat. Harjaa takki sumuttelun jälkeen uudestaan ylhäältä alas, niin sen pinta silottuu.

3. Nukat veks

Jos nyppyjä jää vielä harjauksen jälkeen, saat ne tasapintaisista kankaista pois nukanpoistajalla tai sormin. Pörröisiin materiaaleihin, kuten mohairsekoitteisiin, paras apu on nukkakivi.

Ripusta villakangastakki tukevalle vaatepuulle ja sulje muutama nappi. Pese takki harvoin, mutta tuuleta usein. Näin villa puhdistaa itse itseään.

4. Näppärä raikastus

Jos palttoo haisee ummehtuneelta, se kannattaa tuulettaa. Hajunpoistossa auttaa myös etikkapohjainen tekstiilisuihke. Voit hankkia suihkeen valmiina tai sekoittaa sen itse etikasta, eteerisestä öljystä ja vedestä. Etikka neutraloi hajuja.

5. Korjaa ja muokkaa

Jos vuori on rikki, se kannattaa korjata. Jos omat taidot tai aika eivät riitä, vie takki ompelijalle. Ammattilainen osaa tarvittaessa myös muokata takin paremmin istuvaksi tai nykyaikaisemmaksi.

6. Tarpeen tullen pesulaan

Koska villa on materiaalina itse itsensä puhdistava, pesu on tarpeen vain harvoin. Jos takki on kuitenkin selkeästi tahrainen, tummunut tai erityisen haiseva, se kannattaa kiikuttaa pesulaan. Vaate voi kärsiä, jos sen pesee koneessa.

Asiantuntija: Maria Manninen, vaatehuoltoyritys Arkivé Atelier

Osta laatua!

Huonolaatuinen villakangas kuluu ja nyppääntyy nopeasti ja rypistyy helposti. Laadukkaassa villakangastakissa on villaa vähintään 80 prosenttia. Ole tarkkana, sillä villakangastakki-nimellä myydään myös takkeja, joiden kankaassa on villaa vain parikymmentä prosenttia. Tsekkaa siis materiaali pesulapusta. Takissa pitää olla myös kunnon vuori, sillä villakangas ei pidä tuulta.

Kommentoi »