Kylpyhuonesuunnitelmia ja laattasuosikkeja – pienen kylpyhuoneen uudistus virtuaalisesti

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Värisilmä
Kylpyhuonesuunnitelmia ja laattasuosikkeja – pienen kylpyhuoneen uudistus virtuaalisesti
Sisustusarkkitehti ja Pihkala-blogin kirjoittaja Maija Rasila tutustui Värisilmän laattauutuuksiin, valitsi niistä suosikkinsa ja vieraili Tunnetila-suunnittelijan luona virtuaalisesti.
Julkaistu 29.3.2021

Maija muutti nykyiseen puutaloasuntoonsa noin puoli vuotta sitten. Koti alkaa tuntua jo omalta pienten kohennusten ja maalausprojektien jälkeen. Tähän mennessä Maija ei ole tehnyt kodissaan isoja remontteja, mutta nyt kylpyhuone alkaa tuntua siltä, että se kaipaisi isompaa muutosta tai ainakin jotain pientä fiksausta.

Maijan kylpyhuone on remontoitu noin 15 vuotta sitten. Tila alkaa auttamatta olla vanhanaikaisen näköinen, eikä sen romanttisuus ole Maijan tyyliä. Toiminnatkin olisi hyvä uusia nykyaikaisemmiksi.

Vanha kylpyhuone on toimiva, mutta auttamattomasti vanhanaikainen ja säilytystilaa on niukasti.

Maijan pieni kylpyhuone on tehty vinon katon alle. Lattiapinta-alaa löytyy kohtuullisesti, mutta vino katto aiheuttaa haasteita toimintojen sijoittelulle. Kylpyhuoneessa on periaatteessa vielä teknistä käyttöikää jäljellä, mutta ongelmia aiheuttaa esimerkiksi se, ettei seiniä ole vesieristetty ja säilytystilan puute.

Pientä kylpyhuonetta olisi mahdollista laajentaa olohuoneen puolelle, mutta se taas paisuttaa remonttibudjettia merkittävästi.

Pintastruktuuria ja värivaihtelua

Maija on yksinkertaisuuden ystävä ja suosii simppeleitä sekä kestäviä kokonaisuuksia. Minimalistisuus ja maanläheiset värit sekä erilaiset pintastrukstuurit viehättävät häntä.

– Erilaiset pinnat ja värivaihtelut tuovat yksinkertaiseen palettiin mukavasti maustetta, ja juuri nyt laatoissa minua sykähdyttää etenkin erilaiset pintastruktuurit ja -kuviot. Omat suosikkini koostuvat klassisen yksivärisistä ja eläväpintaisista laatoista, rouheista pintastruktuureista sekä raikkaista pilkullisista laatoista, Maija kertoo.

Maijan mielestä kylpytiloihin on hyvä tuoda myös tuntoaistia stimuloivia pintoja, jotka tuntuvat jalan alla esimerkiksi luonnolliselta ja silkkimäiseltä. Erilaiset struktuuripinnat houkuttelevat koskettamaan ja muuttavat tilan arkisesta mieleenpainuvaksi kokemukseksi. Sillä tuntoaistilla on paljon tekemistä sen kanssa, miten käyttäjä kokee tilan.

Maija tutustui Värisilmän kevään laattavalikoimaan ja valitsi sieltä omat laattasuosikkinsa. Värisilmältä saa apua myös kylpyhuoneen suunnitteluun maksuttoman Tunnetila-suunnittelupalvelun avulla. Maija teki kylpyhuoneesta alustavat suunnitelmat ja pyysi Värisilmän Tunnetila-suunnittelija Kristiinalta kaksi eri 3D-luonnosta. Maijan toiveissa on ennen kaikkea raikas ja selkeä yleisilme.

Toisessa vaihtoehdossa amme jätettiin paikoilleen ja toisessa tilalle vaihdettiin suihku. Toiminnot pidettiin paikoillaan, eikä esimerkiksi viemäröinnin ja vesipisteen paikkoja lähdetty muuttamaan.

Vaihtoehto 1 – reipasta ja raikasta

Ensimmäisessä vaihtoehdossa amme jätettiin paikoilleen, mutta sen ilme muutettiin nykyaikaisemmaksi. Seinäkiinnitteinen wc-istuin ja siro allaslaatikko tuovat tilaan keveyttä.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa amme jätetään paikoilleen, mutta sen yleisilme muuttuu linjakkaammaksi ja kevyemmäksi. Seinäkiinnitteisen wc-istuimen ja siron allaslaatikoston myötä tilaan tulee myös lisää keveyttä.

– Valkoinen Ragno Melange -laatta näyttää isona seinäpintana ihanan yksinkertaiselta, mutta elävä pinta tekee kuitenkin lopputuloksesta kiinnostavan. Pitkulainen Look Beige -laatta jatkaa samaa henkeä herkullisessa toffeen värissä – nämä kaksi olisivat myös kaunis pari yhdessä. Pilkullinen Blend Dots -laatta tuo puolestaan mukaan iloa ja yllätyksellisyyttä. Reippaudestaan huolimatta sen lopulta melko maanläheiset värit liukuvat kauniisti yhteen yksiväristen laattojen kanssa. Tämä olisi huikea yksityiskohta vaikkapa tilan lattiassa, jota yksiväriset seinälaatat komppaisivat kauniisti, Maija kuvailee.

Värisilmän näytepalvelusta saa tilattua kätevästi kotiin mallipalloja myös laatoista. Kuvassa laatat Blend Dots Multiwhite ja Multiblack, Ragno Melange White ja Look Beige sekä Värisilmän Unelmien Värit -värikartan sävyt Olkihattu, Pyramidi ja Kultahiekka

Vaihtoehto 2 – modernia terazzohenkeä

Terrazzo-henkiset laatat ovat tällä hetkellä erityisen trendikkäitä. Monet muistavat klassisen mosaiikkibetonin, jota löytyy esimerkiksi 50- ja 60-luvun kerrostalojen rappukäytävistä. Laatat Atlantis Hammered, Blend Dots Taupe ja Realstone Navigli Grey, hana Svedbergs Twit ja allaslaatikosto Svedbergs Epos

Kakkosvaihtoehdossa amme poistettiin ja tila laatoitettiin kauttaaltaan terrazzomaisella Atlantis Hammered -kuviolaatalla, joka toi tilaan hauskaa rytmiä. Saman laatan käyttö lattiasta kattoon suurentaa tilaa optisesti.

– Ihastuin erityisesti Realstone Navigli- ja Blend Dots -sarjojen terrazzohenkisiin laattoihin, joissa elävä kuviointi yhdistyy kauniin harmaisiin sävyihin, enkä malttanut olla kokeilematta, miltä tällainen modernimpi toteutus näyttäisi omassa kylppärissäni. Ja kyllähän ilme muuttui ihan täysin ja tilasta tuli kertaheitolla modernin virtaviivainen ja tyylikäs.

Kakkosvaihtoehdossa amme jätettiin pois, jolloin tilasta tuli tilavamman tuntuinen. Kuviolaatta tuo tilaan kivaa rytmiä, mutta kokonaisuus pysyy yhtenäisenä ja selkeänä.

Kylpyhuoneessa tärkeää on toki toimivuus, mutta myös tilan herättämä tunne: kyseessä on yksi arjen käytetyimmistä tiloista, joten sen käyttö tulisi herättää iloa ihan jokainen päivä.

Maija kannustaakin asiakkaitaan aina tekemään laattavalinnat huolella ja harkiten, mutta muistuttaa myös, että laatiolla saa leikkiä.

– Usein taiten valitut yksityiskohdat ovat juuri niitä elementtejä, jotka herättävät henkiin koko tilan. Ei kannata myöskään unohtaa erilaisten ladontojen, saumausten ja väriyhdistelmien merkitystä, tällaisten yksityiskohtien avulla lopputuloksen voi viilata vielä astetta omannäköisemmäksi.

Aika näyttää, mihin vaihtoehtoon Maija päätyy kylpyhuoneessaan. Kylpyhuoneremontti on yksi kodin suurimmista remonteista ja sitä kannattaakin harkita huolella.

Maijan suosikkilaatat ja muut kevään uutuudet sekä ladattavan vuoden 2021 laattakuvaston löydät Värisilmän sivuilta täältä.

Kommentoi »