Avotakka

Kylpyhuonekalusteet heijastelevat nyt koko kodin tyyliä – lue vinkit kalusteiden valintaan!

Kylpyhuonekalusteet heijastelevat nyt koko kodin tyyliä – lue vinkit kalusteiden valintaan!
Kylpyhuonekalusteet vaikuttavat suuresti koko tilan ilmeeseen. Aina kylppäriin ei tarvitse tehdä suurremonttia, sillä jo kalusteiden uusiminen tekee ihmeitä.
Julkaistu 13.1.2023

Kodin tyyli valuu nyt kylpyhuoneeseen, ja sitä halutaan sisustaa siinä missä kodin muitakin tiloja. Usein kliiniseksi miellettyyn tilaan kaivataan pehmeyttä. Kylpyhuoneessa tämä näkyy luonnonmukaisena ja pehmeälinjaisena muotokielenä.

– Nyt suositaan jopa pyöreitä pesualtaita. Altaat asennetaan usein tason päälle, sanoo Kristina Närevuori Geberitiltä.

Langfoss-suihkuseinään voi valita kangasverhon, joka tuo kylpytilaan pehmeyttä ja parantaa sen akustiikkaa. Kangasverho on kosteudenkestävää materiaalia, Svedbergs.

Kylpyhuoneeseen halutaan myös ripaus ylellistä tuntua, jopa hotellimaisuutta, kertoo Elina Kunnas Svedbergsiltä.

– Olohuoneesta tutut elementit, kuten lasiovelliset, vitriinimäiset kaapit ja erilliset riippuvalaisimet sekä epäsuora valaistus ovat elementtejä, jotka ovat monen mieleen.

Myös värit ovat pinnalla entistä enemmän. Etenkin pastellivärejä suositaan.

– Erilaisten tuoteominaisuuksien lisäksi eettisyys ja kestävä kehitys ovat teemoja, joilla on iso merkitys ihmisten valinnoissa, Elina Kunnas lisää.

Seinälle nostettu tammitaso korostaa tilan ilmavuutta ja luo spa-henkeä. Puupinta sopii myös kosteisiin tiloihin, kun se suojataan vettä hylkiväksi puuvahalla. Malja-altaat ovat Svedbergsin, hanat ja suihku Damixan. Tiedustelut K-rauta.
Kylpyhuoneen ykköshitti on pyöreä valopeili, jonka linjat tuovat vastapainoa pesutilan kulmikkaille muodoille. Peilin taakse piiloutuvat valonlähteet hajauttavat valon kauniisti seinälle. Kuvan kalusteet ovat Vedumin mallistoa.

Kylpyhuonekalusteet: 5 vinkkiä uudistamista suunnittelevalle

 1. Jatka kodin tunnelmaa. Aina on hyvä lähteä siitä, millainen kylpyhuone jatkaisi juuri oman kodin muiden tilojen tunnelmaa. Mieti siis, millainen ratkaisu olisi nimenomaan sinulle hyvä, ajaton ja kestävä.
 2. Kiinnitä oikeaan korkeuteen. Hyvä asennuskorko pesualtaalle on noin 80–90 cm ja seinä-wc-istuimelle 42–45 cm. Käsipyyhkeiden koukut asennetaan yleensä 100–120 cm:n ja suurten kylpypyyhkeiden koukut hieman ylemmäs, 150–160 cm:n korkeuteen.
 3. Uudista vähemmällä. Jos kalusteiden toiminnallisuus ja sijoittelu ovat kunnossa, mutta tyyli ei miellytä, voit uudistaa ovet maalaamalla ja vaihtamalla vetimet. Vaihtoehto isolle remontille voi olla paitsi edullinen myös hyvin toimiva.
 4. Vaihda vesikalusteet. Remontin yhteydessä kannattaa harkita uusien vesikalusteiden hankintaa, koska ne kuluttavat jopa puolet vähemmän vettä kuin vanhat.
 5. Päätä, mihin panostat. Jos johonkin kalusteeseen haluaa panostaa vähän enemmän, seinään kiinnitettävä wc-istuin tuo tilaan ilmavuutta ja helpottaa siivoamista. Nykyisin saa wc-istuimia, joihin on integroitu pesutoiminto.
Vinkki! Pidä veden kulutus kurissa. Säädä lämpimän käyttöveden virtaamat sopiviksi tai vaihda hanat vettä säästävään malliin.
Ikean Metod-sarjan runkoihin on yhdistetty Superfrontin Vertical-saarniovet ja Slender-jalat. Allaskaluste vie ajatukset 1900-luvun alkuun. Tyylikäs teräsallas on Tapwellin.

Kylpyhuonekalusteet: Valitse näin materiaalit

Kylpyhuoneen kalusteiden pitää kestää kosteutta ja aktiivista käyttöä. On hyvä muistaa, että märkätilojen kalusteet eivät silti kestä suoraa vesisuihkua.

 • Yleinen materiaali kylpyhuonekalusteissa on joko lastulevy tai puukuidusta valmistettu mdf-levy.
 • Lastu- ja mdf-levy eivät sellaisenaan sovi märkätilaan, sillä ne turpoavat joutuessaan alttiiksi kosteudelle. Levyt pinnoitetaan usein melamiinilla, maalilla tai pvc-muovikalvolla, joka lisää kosteudenkestävyyttä.
 • Kokopuiset tai viilupintaiset kalusteet ovat herkkiä kosteudelle, joten ne tulee suojata kosteudenkestävällä lakalla.
Holvikaaresta muotonsa napannut eleetön suihkuseinä on elegantti vaihtoehto. Vetro-suihkuseinää saa kiinteänä tai kääntyvänä ja omilla mitoilla, Hietakari/Sandriff.
Etsitkö vaihtoehtoa keramiikalle? Suomalaisen Woodion puuhakkeesta ja hartsipohjaisesta sidosaineesta valmistettu Flow-kylpyamme tuntuu lämpimältä koskettaa. Vapaasti seisova amme valmistetaan Helsingissä lähes hiilineutraalisti. Woodion Flow-kylpyamme Root-sävyssä. Suihku ja allashana Oras Nova -sarjaa.
Tiesitkö, että ammekylpy kuluttaa vettä viisi kertaa enemmän kuin suihku?
Kalusteisiin halutaan rohkeasti väriä. Temalin koko kalustekokonaisuuden saa toteutettua samalla värillä, ja käytössä on NCS-väripaletin 1950 värin valikoima. Kuvassa Design-kalusteet, Stella-taso­allas ja Modula-peili. Tiedustelut Temal.
Värisilmä on lanseerannut oman Baroom-kylpyhuonemalliston. Valikoimaan kuuluu muun muassa yli 70 ovimallia, useita runkovärejä ja monenlaisia säilytysratkaisuja. Tiedustelut Värisilmä.

Näin saat kylpyhuoneen säilytystiloista erityisen toimivat

 • Kaiken kokoisissa kylpyhuoneissa tarvitaan paljon säilytystilaa. Jos tilaa on niukasti, kannattaa valita kalusteet, joissa säilytystila on maksimoitu mahdollisimman tarkkaan. Käytännöllisyyden kannalta vetolaatikot ovat ylivoimaisia.
 • Hyödynnä kaappeja. Yhteenkin seinäkaappiin mahtuu paljon kosmetiikkaa ja tarvikkeita etenkin, jos myös sen ovessa on hyllyt.
 • Jos seinätilaa on reilusti, jokaiselle perheen­jäsenelle voi pyhittää jopa oman kaapin.
 • Kun pyyhkeet ja tavarat ovat oven takana, myös kylpyhuoneen yleisilme pysyy siistinä.
 • Peilikaappi on fiksu valinta pieneen tilaan.
Brabantian Toilet Butler on loistava apulainen, kun et halua kiinnittää mitään seinälle. Telineessä yhdistyvät paperiteline, säilytyshylly ja wc-harja, Stockmann.
Persoonallinen malja-allas on aina hyvä katseenvangitsija. Käsin maalattua marokkolaista allasta saa eri kuvioilla ja väreissä, Sasu’s Playhouse.
Orgaaniset muodot ovat suosiossa niin kalusteissa, hanoissa kuin altaissa. Kuvan tasoallas ja hana ovat Grohen Essence-mallistoa. Tiedustelut Grohe.

Onko koko kylpyhuone remontoitava kerralla?

Kylpyhuonekalusteiden vaihtaminen ei ole aina ihan pieni juttu, sillä ainakin sähkö- ja LVI-töitä vaativien kalusteiden purku ja asennus on teetettävä ammattilaisella. Jos seinärakenteisiin ja vedeneristykseen ei jouduta puuttumaan, säästyy isommalta remontilta.

Seinä-wc:n asennus onnistuu jälkikäteenkin ilman seinän purkamista, kun asennuselementtiin kiinnitetty huuhtelusäiliö koteloidaan seinän eteen. Kerros- tai rivitalossa kylpyhuone­kalusteiden vaihtaminen vaatii poikkeuksetta taloyhtiön luvan.

Mikä kylpyhuone­remontissa maksaa eniten?

Kylpyhuoneen remontti on yksi kodin kalleimmista remonteista. Materiaalien mielletään usein lohkaisevan suuren osan budjetista, mutta työn osuus on kustannuksista keskimäärin lähes puolet. Jos pohjaratkaisu on toimiva, vesipisteitä ja lattiakaivojen paikkoja ei kannata alkaa muutella, sillä se nostaa kustannuksia nopeasti.

Kylpyhuoneen kalusteet ovat yleensä sitä kalliimpia, mitä enemmän niissä on hienoja yksityiskohtia, kuten vetolaatikoiden kauniisti viimeisteltyjä puuliitoksia tai käyttöä helpottavia toimintoja.

Miten käytettyjä kylpyhuonekalusteita voi kierrättää?

Saniteettikaluste, kuten pesuallas, kestää käytössä vuosikausia. Niinpä vanhan altaan voi usein käyttää uudelleen tai myydä eteenpäin. Useimmilla jäteasemilla saniteettiposliini kierrätetään omana jätelajinaan. Käytöstä poistettu posliini voidaan murskattuna käyttää esimerkiksi maanrakennuksessa.

Hyväkuntoisia kalusteita voi myydä netin ja sosiaalisen median remonttitarvikekirpputoreilla. Myös monet kierrätyskeskukset ottavat vastaan käyttökelpoisia kalusteita.

Asiantuntijat: Elina Kunnas, Svedbergs, Kristina Närevuori ja Sonja Nurminen, Geberit sekä Harri Kanto, Rakennusyhtiö H. Kanto Oy.

Kommentoi »