Pandoja, tiikereitä ja merenneitoja! Kuvittajan koti on taianomainen kuin Narnia: "Tämä on ensimmäinen koti, jossa saamme tehdä juuri niin kuin haluamme"
Sisustus
Pandoja, tiikereitä ja merenneitoja! Kuvittajan koti on taianomainen kuin Narnia: "Tämä on ensimmäinen koti, jossa saamme tehdä juuri niin kuin haluamme"
Kuvittaja Giannetta Porta asuu Tampereella hurmaavassa vaaleanpunaisessa pienkerrostalossa. Talo kätkee sisälleen Giannettan luoman runsaan ja yksityiskohtaisen mielikuvitusmaailman, jossa seinälle piirretty panda saattaa kurkistaa oven takaa ja merenneito ulko-ovesta.
Julkaistu 11.5.2022
Unelmien Talo&Koti

Narnian satumaassa tehdään taikoja, eläimet puhuvat ja hyvyyden voimat taistelevat pahaa vastaan. Samaa voisi sanoa tamperelaisesta kodista, jossa uppoaa toiseen todellisuuteen. Kuvit­taja Giannetta Porta kuulee maalaamiensa lintujen sirkuttavan ja ripottelee ympärilleen hyviä muistoja. Hänelle sisustus ei ole vain seinillä olevaa tavaraa vaan häntä itseään.

Giannetta perheineen asuu vuonna 1950 rakennettu pienkerrostalossa Tampereen Viinikassa. Kodissa on kolme huonetta ja keittiö, yhteensä 73 neliötä.
Giannetta Porta ja hänen puolisonsa Iivari Lestelä sekä lapset Santtu ja Ella ovat viihtyneet puutalokolmiossaan Tampereella vuosikymmenen.

Asuntonäytössä vuonna 2012 teitä oli vastassa puunvärinen koti. Mitä on tapahtunut sen jälkeen?

”Jo ensi kerran asunnon nähdessäni tiesin, minkä värisiä huoneista tulee: makuuhuoneesta keltainen, olohuoneesta liila ja lastenhuoneesta minttu. Koti alkoi tulvia valoa, kun lattiat ja katot maalattiin valkoisiksi. Tämä on meidän ensimmäinen oma koti, jossa saamme tehdä juuri niin kuin haluamme. Poistimme heti kaikki kynnykset, jotta lapset saivat ajaa mopolla. Kodin pitää olla sellainen, että siellä saa leikkiä.”

Miltä tuntuu asua pienen porukan puukerrostalossa?

”Talossamme on kahdeksan asuntoa, ja meininki on yhteisöllinen. Talossa asuu välitöntä porukkaa, ja siitä tulee helppo olo. On onni, että tänne on sattunut luovia ihmisiä, esimerkiksi leipuri, kokki, kaksi muusikkoa, entinen teatteriohjaaja, sirkustaiteilija ja virtuaali­pelisuunnittelija. Olen varma, että talossa on jokin henki, joka vetää meitä kaikkia puoleensa.”

Keittiön kaapissa lymyilevät tiikerit. Lämpöjohdot maalattiin tomaatinsävyllä. Niissä voisi kuvitella kulkevan ketsuppia.
"Moni asia on päähänpisto tai vahinko – joku tavara jää johonkin, ja onkin ihan kiva."
Keittiön välitila uusittiin slammaamalla tiililaastia kaakeleitten päälle. Laastin päälle laitettiin maali ja lakka, maalin sävyksi valikoitui Denim. Ovensuusta pilkottaa ulko-ovessa uiskenteleva merenneito.
Puisen viinipullokotelon nokan kaltainen lukko inspiroi Giannetan maalaamaan sen pingviiniksi. Peppi-muki muistuttaa Huvikummusta, seikkailuista ja hauskanpidosta.
”Kodista tulee hengetön sillä ajatuksella, että sen myy joskus.”
Lattian sinisen sävyn tavoitteena on tuntea kuin uittaisi jalkoja vedessä. ”Kun aurinko verhon läpi paistaessaan raidottaa lattian, tuntuu kuin seisoisi aalloissa”, Giannetta kertoo.
Keittiöstä on kulku Ellan ja Santun yhteiseen huoneeseen, josta kurkistelevat dinosaurukset.
Lapset haaveilevat väliseinästä tai omista huoneista, mutta kolmiossa se ei ole mahdollista. Asunnossa ja talon yhteisössä on niin paljon hyvää, että perhe on valmis mahtumaan hieman ahtaampiin neliöihin.
”Poistimme heti kaikki kynnykset, jotta lapset saivat ajaa mopolla.”

Miten kodista on tullut näin värikäs?

”Minulla on juuria Sardiniassa, isäni on italialainen. Italia näkyy kodissamme siten, että tykkään rouheudesta ja siitä, ettei välttämättä mietitä, mikä sopii minkäkin kanssa. Moni asia on päähänpisto tai vahinko – joku tavara jää johonkin, ja onkin ihan kiva.

Meillä on ihan kaikkia värejä, ja kaikki tuntuvat omilta. Rakastan paahteista keltaista ja syviä sävyjä, kuten turkoosia. Olen kuvittaja, ja päässäni on ikään kuin valmiiksi värikartta.

Isäpuoleni oli värikäs sisustaja ja saattoi päättää, että nyt maalataan kirkkaan pinkki seinä. Värit tulevat ehkä alitajuisesti sieltä, koska kotonamme on samoja värejä kuin lapsuudessani. Minua rohkaistiin lapsena kaikessa, ja ukkini osti minulle ensimmäiset öljyvärit. Maalasimme yhdessä keppihevosen kultamaalilla, ja minusta tuli harakka. Rakastan kultaa, sitä on aina ripaus kaikessa.”

Mitkä ovat sisustuksen pääperiaatteita?

”Jokaisella esineellä on jokin merkitys – vaikka se ehkä tuntuukin hullulta, kun täällä on niin paljon kaikkea. Pystyn luettelemaan kaikista jotain, esimerkiksi kuningatar Elisabethin kortin lähetti ystävä Englannista, kissalautasen töpötti Ella pienenä, magneto­fonin kela on peräisin vuonna 1997 kuolleelta ukilta. Tuon kotiin elämäni hyvän mielen muistot, elän niiden keskellä. On myös tärkeää, että lasten taide ja eläminen näkyvät kodissamme.

Olen koko ajan kotona, ehkä siksi koti merkitsee minulle kaikkea. Vaikka puolisoni Iivari on järki-ihminen, on ihanaa kun hän antaa minun tehdä ja viihtyy itsekin täällä. En tee tätä myyntiin – kodista tulee hengetön sillä ajatuksella, että sen myy joskus.”

”Päässäni on mielikuvitusmaailma, ja kun piirrän, hahmot liikkuvat mielessäni. On helppo kuvitella, että linnut sirkuttelevat korvaan. Elän väreistä ja kerroksellisuudesta”, Giannetta kertoo.
Giannetan taidepäivä­kirja on tehty ruotsa­laisen runopäiväkirjan sivuille. ”Olen ydinkaveri­porukastani ehkä ainoa luova sekopää, muut ovat järkeviä ihmisiä johtotehtävissä. He ihmettelevät, mistä keksin ideoita, itselleni se on luontaista”, Giannetta sanoo.
Pandan Giannetta piirsi seinään suunnitellessaan hahmoja Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Oven ilvesmaalauksen vallattomuus tuli yllätyksenä taiteilijalle itselleenkin.
Vanhaa mankkaa maalatessa Giannetta tyhjensi kokonaisen keltaisen spraymaalipurkin. Sininen puputaulu seinällä on Giannetan lempitaiteilijan Reetta Isotupa-Siltasen.
”Jokaisella esineellä on jokin merkitys – vaikka se ehkä tuntuukin hullulta, kun täällä on niin paljon kaikkea.”
Kodissa on monta Ikean puista huonekalua, jotka on maalattu uudestaan. Myös saviruukut Giannetta on maalannut akryyliväreillä yhdessä Ellan kanssa.
Asunto on täynnä muistoesineitä, minkä lisäksi tavaroita kulkeutuu tuttavien mukana. ”Kaikki tuovat tavaroitaan meille, ja minä laitan ne seinälle”, Giannetta kuvailee.
Pariovet vievät olohuoneesta makuuhuoneeseen. Siellä paistaa keltaisen värin ansiosta aina aurinko. Giannetta maalasi lintuja seinille, mutta niiden koko tuli pienenä yllätyksenä muulle perheelle. Art deco -henkinen taulu on taideliikkeestä Joensuusta. Giannetan mummo kehystytti sen.
”Italia näkyy kodissamme siten, että tykkään rouheudesta ja siitä, ettei välttämättä mietitä, mikä sopii minkäkin kanssa.”
Unicon kotimainen ja käsityönä valmistettu vaaleanpunainen sohva oli Giannetalle ainoa vaihtoehto. Seinän sinivihreä sävy on Teknoksen värikartasta T1436. Giannetta sai kehystetyn Marilyn-­julisteen isäpuoleltaan, kun muutti pois kotoa.
Joka puolella kotia voi kohdata värikkäitä hahmoja. Koti onnistuu kaikessa runsaudessaan olemaan harmoninen.
”Olen koko ajan kotona, ehkä siksi koti merkitsee minulle kaikkea.”
Giannetta näki taivaan värihuminan unessa ja maalasi sen tauluksi. Hän on aina rakastanut kalkittuja kreikkalaisia taloja.
”Tuon kotiin elämäni hyvän mielen muistot, elän niiden keskellä.”
Giannetta rakastaa ja keräilee eri taiteilijoiden inhimillistettyjä Cow­Parade­-lehmiä. Taiteilijat saavat suunnitella kuosit suurikokoisille lehmille, minkä jälkeen niistä tehdään pieniä keräilyesineitä.
Ella tulee äitiinsä ja on taitava ja innokas piirtäjä. Hänellä on parven alla oma piirustuspöytä.
”Meillä on ihan kaikkia värejä, ja kaikki tuntuvat omilta.”
Taloyhtiön julkisivu­remontti tehtiin kesällä 2019. ”Olin aina halunnut asua vaaleanpunaisessa puutalossa, ja aloin pohjustaa asiaa heti muuton jälkeen. Lopulta aivopesin porukan, ja kiersimme yhdessä etsimässä oikeaa vaaleanpunaisen sävyä”, Giannetta kertoo.
Seuraa Giannettaa Instgramissa @olipahantaasgigi.
6 kommenttia