Huh, mikä huvila! Kuvataiteilijan kesäkodissa on keltaiset seinät, violetti kylpyhuone ja "monin kerroin liikaa tilaa"
Sisustus
Huh, mikä huvila! Kuvataiteilijan kesäkodissa on keltaiset seinät, violetti kylpyhuone ja "monin kerroin liikaa tilaa"
Kuvataiteilija Viivi Varesvuo palasi taiteentäyteisten vuosien jälkeen Pariisista Suomeen. Kaupunkiasumisen vastapainoksi perhe hankki vapaa-ajankodikseen kaikkien yllätykseksi pommikuntoisen huvilan Fiskarsista. Mittavassa remontissa huvilasta on sukeutunut upea kesäkoti.
Julkaistu 28.5.2019
Unelmien Talo&Koti
Upea 250-neliöinen huvila on rakennettu 1920-luvulla ja sitä on kunnostettu 1990-luvulta alkaen. Taloon tullaan sisään puolipyöreän verannan kautta. Koska rakennus oli alun perin pitkä ja latomainen, sitä kevennettiin verannalla. Talon neliöt ovat taipuneet hienosti siihen, että perhe kasvoi kolmilapsiseksi.

Viivi Varessuo rakastaa vanhoja kalusteita. Huvilaa sisustaessaan hän etsi niitä kirppareilta, huutokaupoista sekä osto- ja myyntiliikkeistä. Yksi Viivin rakkaimmista vanhoista huonekaluista on isovanhempien häälahjakseen teettämä parisänky. Tärkein rooli sisustuksessa on kuitenkin taiteella ja väreillä.

Verannan ikkunat teetettiin Virossa. Nojatuoleissa on sekä perittyjä että kirpputorilöytöjä. Näyttävä valaisinrykelmä sivupöydällä on Viivin taidetta.
Verannan uniikin pöydän teki Viivin ex-mies, joka on ammatiltaan puuseppä.
Erilaiset sarvipäät ovat yksi Viivin lempiaiheista. Niiden lempeä, sielukas katse kiehtoo häntä. Pöydällä on keraamikko Karin Widnäsin Toiverasioita.
Boheemin elegantti keittiö sijaitsee huvilan yläkerrassa. Kiinteät kalusteet on tehnyt puuseppä.
Keittiön hella on Kanadan suurlähetystöstä.

Vapaa-ajankotinasi on vanha huvila. Miten päädyit Fiskarsiin?

Oli alkusyksy 1993 ja odotin ensimmäistä lastamme. Palasimme kotiin kyläreissulta Kustavista ja pysähdyimme Fiskarsin ruukkiin tervehtimään ystäväämme. Hän halusi esitellä meille myytäviä taloja, ja tupsahdimme vuosia tyhjillään olleen ison talon pihamaalle. Ihastuimme päätä pahkaa. Päädyimme kaikkien yllätykseksi hankkimaan pommikuntoisen vanhan huvilan, jossa oli monin kerroin liikaa tilaa pienelle perheellemme. Kaupat tehtiin vuonna 1994.

Millainen historia rakennuksella on?

1920-luvun huvila on nähnyt monenlaisia vaiheita. Fiskars-yhtiö on rakennuttanut sen aikanaan työntekijöilleen. Talo on ollut jaettuna kahteen, kolmeen ja ilmeisesti neljäänkin osaan, ja tontilla on ollut keramiikkapaja, joka harmi kyllä on purettu.

Tänä kesänä ruokapöydän ympärillä on kuhinaa, kun Viivi järjestää Fiskars Village Art & Design Biennalen oheisohjelmana kolme Pöytämme on katettu teille -tapahtumaa. Menun suunnittelee keittiömestari Mikko Malinen, ja tarjolla on myös upeita musiikkielämyksiä. Tilaisuudet ovat osa Helsinki Design Weekiä.
Kesäisin maljakoissa on aina kukkia. Syreenejä kasvaa omassa, osin luonnonvaraisessa puutarhassa.
Alakerrassa on Viivin ateljee. Siellä on grafiikan tekemisessä tarvittava, vielä korjausta kaipaava prässi ja seinillä valtavasti töitä. Viivin töitä on esillä Fiskarsin Onoma Shopissa, paikallisten käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan myymälässä.

Takana on valtava remontti. Mitä kaikkea on pitänyt korjata?

Ihan kaikki! Talo suorastaan janosi remonttia. Toteutimme rempan ex-mieheni Jounin kanssa, joka on ammatiltaan puuseppä. Meillä oli apuna hänen tuntemiaan luottotekijöitä. Remontti oli mittavampi kuin osasimme kuvitella, ja se jatkui vuosia. Vanhassa talossa on aina kunnostettavaa, ja siihen vain pitää osata asennoitua. Seuraavaksi korjausvuoroon tulee alkuperäinen peltikatto.

Viivin makuuhuoneessa on lempeä väripaletti. Kullanhohtoinen tapetti on hankittu 20 vuotta sitten.
Ex-mies on suunnitellut ja tehnyt seinän levyisen kaapiston kuten talon muutkin kiinteät kalusteet. Kattovalaisin on Viivin tekemä.

Ruokasali on lempihuoneesi. Miksi?

Olen viettänyt siellä niin ihania hetkiä ystävien kanssa maailmaa parantaen. Siellä on yli viiden metrin pituinen kirsikkapuinen ruokapöytä, jonka on tehnyt ex-mieheni. Olen kerännyt pöydän ympärille tuoleja, joista jokainen on erilainen.

Viivin kolme aikuista lasta viihtyy huvilalla myös keskenään ja kavereidensa kanssa.
Viivin aikuinen Velma-tytär sai valita huoneeseensa talon aikakauteen sopivat kukkatapetit.
Kalusteet löytyivät tuttujen vinteiltä ja kirpputoreilta.
Maalaus on Viivin potrettiharjoitelma viiden vuoden takaa.

Teet taidegrafiikkaa ja kuivapastellitöitä, kuvitat posliinia ja maalaat. Miten valitset aiheet?

Kiehtovia aiheita ovat eläimet ja abstraktiin kallistuvat maisemat. Viime vuosina olen alkanut maalata myös ihmisiä. Ilmaisuni pyrin pitämään rentona. Pinkki, liila, turkoosi ja ylipäänsä taitetut ja vahvat värit innostavat minua. Inspiraatiota löydän luonnosta ja ihmisten välisestä kanssakäymisestä. Juuri nyt minua innostaa opiskelu Pekka Halosen Akatemiassa Tuusulassa. Uusia aluevaltauksia ovat kuvanveisto ja savityöt. Todella innostavaa!

Portaikon koristeelliset kaiteet on tehnyt Viivin ex-mies. Ryijy on Viivin isovanhempien kotoa 1900-luvun alusta.
Viivi teetti yläkerran aulan oleskelutilaan löhöilypritsin paikallisella puuveneenveistäjällä Jussi Nordbergillä. Koko perhe mahtuu sen syliin. Aikuistuttuaan lapset ovat alkaneet viihtyä huvilalla myös keskenään ja kavereidensa kanssa.
Viivin kesäpäivä alkaa yleensä ulkona nautitulla aamuteellä. Huonekalut ovat pitkäaikaishoidossa ystävältä. Omasta puutarhasta poimitut lupiinit kuuluvat hänen lempikukkiinsa.
Uniikit astiat ovat Viivin kuvioimat. Hän on piirtänyt eläinaiheet teräkynällä ja lisännyt joihinkin kuvioihin väriä siveltimellä. Viivi kattaa astiat sekä arki- että juhlapöytään.

Vapaa-ajankodissasi on taidetta kaikkialla. Kerro teoksista!

Osa taideteoksista on omiani, osa taas ystävien. Olen kerännyt taidetta jo opiskeluajoista asti. Muutin Pariisiin opiskelemaan taidetta vuonna 1988 ja rakastuin siellä grafiikan tekemiseen. Kaikki taulut eivät enää mahdu seinälle vaan osa nojailee seinää vasten. Suhtaudun taiteeseen kunnioituksella mutta rennon leikkisästi. Yhdistelen huoletta abstraktia grafiikkaa ja muotokuvia. Joskus innostun maalaamaan seinän värillä, joka sopii sille kiinnitettävän maalauksen taustaksi.

Viivi löysi kylpyhuoneen huikean violetit laatat poistomyynnistä. Kiinteät kalusteet teki puuseppä. Lattialaatat ja amme ovat kierrätettyjä.
8 kommenttia