Kutsutaanko muurari vai tilataanko valmis – miten varaava takka kannattaa asentaa?
Rakenna ja remontoi
Kutsutaanko muurari vai tilataanko valmis – miten varaava takka kannattaa asentaa?
Kannattaako varaava takka tilata tulisijavalmistajalta vai räätälöidä  sisustukseen sopivaksi? Molemmissa on etunsa.
23.3.2017
 |
Meidän Mökki

Mökille pitäisi saada kaunis, kestävä ja laadukas varaava takka järkihintaan. Vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi: mieluinen malli teollisten takkavalmistajien valikoimista tai muurarin alusta loppuun työstämä yksilöllinen varaava takka, jossa on yhdistetty asiakkaan toiveet ja ammattilaisen näkemys.

Valitsimme valmistakkojen valikoimista kaksi mallia ja kysyimme kokeneelta muurarilta, kuinka ne syntyisivät paikan päällä muuraamalla.

Porvoossa toimivan Suursuomen Muurimestareiden Harri Kokkomäki on muurannut takkoja kolme vuosikymmentä ja kouluttanut alalle tulevia. Hän arvioi, että kokonaan paikan päällä muurattu varaava takka on 10–15 prosenttia kalliimpi kuin teollinen valmisratkaisu asennuskuluineen.

– Tällaisissa hintaraameissa pysytään, jos ja kun muurari on osaava ammattilainen, Harri Kokkomäki arvioi.

Takkojen hintaero pätee hänen mukaansa myös kahteen valmistakkaesimerkkiimme. Jos ammattilainen muuraisi paikan päällä vastaavan tiilitakan kuin Tiilerin Karoliina, tulisija tulisi 300–450 euroa kalliimmaksi. Yksilöllisesti tehtynä Uuniseppien Merituulen kaltaiselle tulisijalle puolestaan tulisi 550–900 euroa lisähintaa. Valmistajat myyvät molemmat varaavat takat asennettuina turvallisuus- ja takuuasioiden vuoksi.

Varaava valmistakka nopeasti paikoilleen

Valmistakan pieni hintaetu selittyy teollisella valmistuksella ja asennustyön nopeudella. Toimitusjohtaja Jari Seppälä Tiilerin takkoja valmistavasta Seppälän Tiilestä arvioi, että tehtaassa valmistettu varaava takka asennetaan 30–40 prosenttia nopeammin kuin muurarin tekemä yksilöllinen tulisija.

– Karoliinan kasaukseen kuluu pari työpäivää. Pinnoittaminen lisää työaikaa 2–3 tunnilla, hän laskee.

Turun Uuniseppien tuotekehityspäällikkö Juuso Laakso on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa elementeistä koottava varaava takka Merituuli saadaan asennettua kahdessa päivässä.

Muurimestari Kokkomäki laskeskelee, että Karoliinaa muistuttavan varaavan takan tekoon kuluu ammattimuurarilta 3–6 ja Merituuli-malliin 4–7 työpäivää. Hyvä apumies jouduttaa työtä.

Käsinlyödyistä Loft-sisustustiilistä muurattu Tiilerin Karoliina -takkapaketti maksaa noin 1 750 euroa, ja sen asennukselle tulee hintaa 1 150 euroa. Takan korkeutta voi haluttaessa jatkaa.
Nurkkaan tai suoralle seinälle sopivan Uuniseppien Merituuli-takan voi liittää hormiin alta tai päältä. Takkapaketin hinta on 4920 euroa (alaliitos) ja asennuksen 1035 euroa.

Muurarin taito ratkaisee

Koska hintaerot ovat vähäiset, laadulla on väliä. Muurimestari Kokkomäen mielestä valmistakka ja yksilöllinen tulisija ovat yhtä kestäviä ja laadukkaita, jos muurari osaa asiansa. Hän kuitenkin kehottaa olemaan tarkkana ammattilaisen valinnassa. Suosituksia kannattaa kysellä ja kuunnella. Tuntemattomasta tekijästä voi olla paljon murhetta.

Kokkomäen mielestä yksilöllisen takan suurin etu on räätälöitävyys.

– Suunnittelen takan tilan ja tarpeiden mukaan. Asiakas ei usein tiedä, millaisen takan hän tarvitsee. Käyn asiakkaan luona monta kertaa ennen varsinaista muuraustyötä, jotta löydämme hänelle sopivimman ratkaisun. Valmistakat ovat aina kompromisseja, vaikka erilaisia malleja ja variaatioita onkin valtavasti, Kokkomäki miettii.

Valmistakkojakin voidaan muunnella tiettyyn rajaan asti.

– Takkamallin ulkonäköön voidaan vaikuttaa muun muassa liitostapaa, tulisijan korkeutta ja pintamateriaaleja vaihtamalla. Asiakas saa itse suunnitella takan ulkonäön ja ominaisuudet tulisija-asiantuntijamme avustuksella, Juuso Laakso kertoo.

Valmistakan etuna on, että asiakas tietää jo ostovaiheessa, millaisen tuotteen hän saa. Lisäksi malleja on kehitetty pitkään, ne valmistetaan vakioiduissa tuotanto-oloissa ja kokoamisen hoitavat koulutetut asentajat. Yleensä valmistakkamallit myös testataan huolellisesti ja niille myönnetään pitkät takuut.

– Annamme tulisijatuotteillemme kahden vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuun sekä tulipesän elementeille viiden vuoden takuun. Tällaista ei paikalla muuratuille tulisijoille useimmiten anneta, Turun Uuniseppien Laakso toteaa.

Takuu riippuu kuitenkin takan tekijästä. Kokkomäki lupaa omilleen vähintään 15 vuoden takuun.

– Ammattimies vastaa aina huutoonsa. Annan melkeinpä ikuisen takuun tekemiini uuneihin. Kävin juuri korjaamassa parikymmentä vuotta sitten muuraamani takan, joka on ollut kovassa käytössä. En minä siitä isännältä rahaa kehdannut ottaa, hän sanoo.

Varaava takka: asentamisen plussat ja miinukset

Valmistakka

+ Helppo

+ Varmatoiminen

+ Takuu

+ Yleensä edullisin ratkaisu

– Kompromissi valinnassa

Yksilöllinen takka

+ Räätälöitävä

– Hintava

– Vaatii osaavan tekijän

– Takuu ei itsestäänselvyys

Kommentoi »