Kun sisustusarkkitehti Anne Elovaara piirsi ensimmäistä kertaa puolisonsa rintamamiestalon pohjakuvia, ei hän osannut arvata, että piikkiöläisestä puutalosta tulisi myöhemmin koti heidän yhteiselle perheelleen. Talo oli ollut vuokrattuna ja kun se vapautui, Petri Elovaara päätti saattaa jo aiemmin aloitetun remontin loppuun ja kohentaa paikkoja talon myyntiä varten.
Turusta kotoisin oleva pariskunta asui remontin alkaessa kahta kotia. Heillä oli yhteinen loft-asunto Helsingissä ja Petrin työsuhdeasunto Turussa.
50-luvulla rakennettua ja pariin otteeseen laajennettua taloa alettiin kunnostaa tila kerrallaan. Samalla päivitettiin myös talotekniikka. Annen suunnittelun lähtökohtana oli löytää kestäviä ja talon henkeen sopivia moderneja ratkaisuja. Koska neliöitä oli 140, Anne halusi huomioida muutostöissä myös lapsiperheen tarpeet. Sisällä pohjaa järkeistettiinkin avaamalla pieniä huoneita yhtenäisemmiksi tiloiksi. Myös kulkureitit mietittiin uusiksi.
Useat haasteet remontin edetessä lisäsivät työtä, ja projekti paisui vähitellen suuremmaksi. Esimerkiksi 1990-luvulla rakennetussa laajennusosasssa sijaitsevan kylpytilan remontti osoittautui aiottua työläämmäksi. Kosteusvaurion vuoksi tila jouduttiin purkamaan runkoon saakka.
– Vaikka kosteusvaurio oli tietysti ikävä yllätys, se mahdollisti samalla toimivamman pohjaratkaisun toteuttamisen, Anne kertoo.
Remontin työläin muutos on perheen iloksi osoittautunut erittäin onnistuneeksi. Sisäänkäynnin paikkaa muuttamalla pesuhuoneeseen saatiin mahtumaan amme ja pukeutumistila. Saunaa ympäröivät lasipinnat ja leveä panoraamaikkuna tekevät tilasta avaran. Kylpytilasta on nyt pääsy suurelle, puutarhaan avautuvalle terassille, jossa on paljun lisäksi katettua oleskelutilaa.
Anne ja Petri ajattelivat pitkään remonttiratkaisuissa enemmän talon myyntiä kuin omia mieltymyksiään. Jälkikäteen Anne onkin pohtinut, että joissakin materiaalivalinnoissa he olisivat voineet päättää toisin tai tehdä erikoisempia ratkaisuja, jos he olisivat alusta asti tienneet kunnostavansa taloa itselleen.
– Linjalattiakaivot olisivat olleet toivelistani kärjessä, Anne naurahtaa.
Kolme kuukautta remontin aloittamisesta pariskunta sai kuulla odottavansa esikoistaan. Ajatus perheen kasvamisesta sai Annen ja Petrin pohtimaan asumisjärjestelynsä uusiksi. Koska odotettua suuremmaksi paisunut remontti oli jo venyttänyt budjettia, ja lisäneliöt tulisivat pian tarpeeseen, perhe päätti muuttaa itse taloon.
– Ajatuksena oli päästä Piikkiöön ennen vauvan syntymää, mutta lopulta kannoimme tavarat sisään kaksi kuukautta vanhan Riannan kanssa.
Pari suhtautui yllättävään tilanteeseen huumorilla ja positiivisella asenteella, koska maallemuutto ei ollut kuulunut heidän alkuperäisiin suunnitelmiinsa. Piikkiön-talossa olisi kuitenkin remontin jälkeen kaunista, ja talo tukisi elämänmuutosta. Mäen päällä sijaitsevan talon reilun kokoinen tontti isoine nurmikenttineen soveltui hyvin koiran juoksuttamiseen ja pienten lasten leikeille.
Sisätöiden lisäksi remontissa uusittiin ikkunat ja julkisivuverhous. Tyylistä tai käytännöllisyydestä ei jouduttu tinkimään, vaan modernisointi on saatu istumaan vanhan talon henkeen. Ulkoverhouksen punainen pystylaudoitus vaihdettiin harmaaseen vaakalaudoitukseen. Ikkunoissa noudatettiin pääasiassa vanhojen ikkunoiden linjaa.
– Keittiön ikkunan alareunaa nostettiin niin, että työtaso saatiin samalle korkeudelle myös ikkunan kohdalla, Anne kertoo.
Vanhassa keittiössä työtasoa oli jouduttu porrastamaan rintamamiestaloille tyypilliseen tapaan. Lisäksi kodinhoitohuoneen ikkunan kohdalle tehtiin ovi. Nyt kaunista metsämaisemaa voi ihailla pyykkejä viikatessa oven täyskorkeasta ikkunasta.
Vaikka Anne ja Petri kunnostivat paljon itse sukulaiset ja ystävät apunaan, he käyttivät myös useita eri urakoitsijoita. Moni asia sujui työmaalla mutkattomasti, mutta väärinymmärryksiltäkään ei vältytty.
– Eräänä päivänä ruokailutilan seinään oli ilmestynyt turha reikä ilmalämpöpumpulle, jolle ei uuden lvi-tekniikan myötä ollutkaan enää tarvetta, Anne sanoo ja harmittelee sitä, ettei aina ehtinyt paikalle valvomaan.
Suunnittelun ammattilaisena Anne ymmärsi, että vanhan talon remontissa tulee usein yllätyksiä ja aikataulut venyvät. Harmittavin takaisku tapahtui perheen jo muutettua uuteen kotiinsa. Putkimiehelle sattui inhimillinen virhe, ja se kostautui pienenä vesivahinkona. Perhe joutui muuttamaan evakkoon korjaustöiden ajaksi.
– Näiden vastoinkäymisten jälkeen oma koti tuntui entistä tärkeämmältä ja perheellemme juuri oikealta paikalta asettua asumaan. Erityisesti myös siksi, että pääsin itse vaikuttamaan lopputulokseen ja olemaan mukana remontissa alusta alkaen, Anne summaa.