Viherpiha

Kultapalmu on vehreä silmänilo ja yksi parhaiten ilmaa puhdistavista kasveista – katso vinkit kultapalmun kasvatukseen ja hoitoon


Kultapalmu on suuren kokonsa puolesta todellinen silmänilo, ja lisäksi se puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa. Poimi selkeät ohjeet, joilla opit hoitamaan kultapalmua oikein ja saat sen kukoistamaan!
Kuvat Fotolia

Kultapalmu (Chrysalidocarpus lutescens), tai viralliselta nimeltään puistokultapalmu, tuli kuuluisaksi Nasan tutkimuksen myötä. Siinä testattiin viittäkymmentä kasvia, joita verrattiin ilmanpuhdistuskyvyn, hoidon helppouden ja ilmankosteutta kohottavan ominaisuuden osalta. Kultapalmu nousi ykköskasviksi kaikissa näissä kriteereissä. Sen lisäksi kultapalmu on näyttävä huonekasvi, josta riittää iloa pitkäksi aikaa!

Kultapalmu: kasvatus ja hoito

Valo-olot

Kultapalmu viihtyy valoisassa paikassa, kunhan se ei joudu kärsimään suorasta paahteesta. Kultapalmu kestää toki auringonvaloa, jos se on aamu tai ilta-auringossa eli itä- tai länsi-ikkunan äärellä. Sellaisella paikalla se saa sopivasti hajavaloa.

Lämpötila

Kultapalmu pitää normaalista huoneenlämmöstä kautta vuoden. Veto tai talvella auki oleva ikkuna ei ole kasville eduksi.

Kultapalmun kastelu ja lannoitus

Kotiseuduillaan kultapalmut elävät trooppisissa ja kosteissa olosuhteissa. Siksi on tärkeää, että kasvi ei kärsi pitkiä aikoja kuivuudesta.

Kultapalmu tarvitsee säännöllistä kastelua keväästä loppukesään siten, että vain pintamulta ehtii kuivahtaa kastelujen välillä. Yksi hyvä vaihtoehto on istuttaa kasvi altakasteluruukkuun, jolloin kasteluväli pitenee vesisäiliön ansiosta. Multa ei siis saisi olla koko ajan läpimärkää, mutta se ei saisi olla pitkään rutikuivaakaan. Talven lepokaudella kasteluväli voi olla pidempi.

Jos kasvin lehtien kärjet alkavat ruskettua, olet todennäköisesti kastellut kasvia liian epätasaisesti ja multa on päässyt kuivumaan liikaa. Tihennä silloin kastelukertoja.

Kastele etenkin kesäaikaan mieluiten sadevedellä, jos voit kerätä sitä ulkoa.

Lannoita kultapalmua vuoden ympäri muutaman viikon välein.

Kultapalmun muu hoito

Etenkin talvella kasvi pitää sumuttelusta, sillä kuivassa huoneilmassa kasvi saattaa kärsiä tuholaisista. Voit helpottaa kultapalmun oloa talvisin asettamalla ruukun alle matalan tarjottimen, jonka päällä on koristekiviä. Kaada kivien sekaan vettä, josta se haihtuu sopivasti kasvin tarpeisiin.

Kultapalmu kasvaa nopeasti, joten se voi tarvita ruukunvaihdon kerran vuodessa. Irrota kasvi varovasti ruukustaan ja istuta muutamaa senttiä isompaan ruukkuun. Käytä viherkasvimultaa. Jos kasvatat kultapalmua altakasteluruukussa, käytä kestomultaa.

Julkaistu: 30.10.2018